1/9 Universiteit Leiden
Religiewetenschappen
€ 350 gemiddelde kamerhuur
4 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
45% Nederlandstalig
55% Engelstalig
geen unieke kenmerken opgegeven door opleiding
2/9 Universiteit Leiden
Religiewetenschappen
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
geen unieke kenmerken opgegeven door opleiding
3/9 RUG
Religiewetenschappen
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
58% vrouw
? uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
100% Engelstalig
 • topopleiding, regelmatig beste religiewetenschappen opleiding in Nederland volgens Keuzegids Universiteiten;
 • mogelijkheid om opleiding volledig in het Engels te doen;
 • internationale staf en international classroom;
 • kleinschalig onderwijs en persoonlijke begeleiding;
 • aansluiting bij de actualiteit;
 • unieke combinatie van antropologie, sociologie, psychologie, (kunst-) geschiedenis, politicologie, ethiek en filosofie
 • mogelijkheid om mee te werken aan onderzoek van docenten.
4/9 Radboud Universiteit
Islam, Politiek & Samenleving
€ 315 gemiddelde kamerhuur
12 eerstejaars
91% vrouw
? uur contacttijd/week
75% Nederlandstalig
25% Engelstalig
Islamstudies is een apart traject binnen de opleiding Religiewetenschappen. Dat betekent dat je zowel de grammatica van het Arabisch, cultuur en politiek van het Midden-Oosten als de islam bestudeert. Verder maak je kennis met de taal, geschiedenis, maatschappij, politiek en godsdienst van het Midden-Oosten en Noord-Afrika in relatie tot Europa. Deze combinatie van cultuur, taal en religie is uniek voor Islamstudies in Nijmegen.
5/9 Radboud Universiteit
Religiewetenschappen
€ 315 gemiddelde kamerhuur
1 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
- Naast de Abrahamistische godsdiensten ook aandacht voor Aziatische religies en nieuwe religieuze bewegingen
- Focus op religie, politiek en samenleving
- Sluit aan op actualiteit
- Door je te verdiepen in verschillende disciplines, zoals de sociologie, psychologie, antropologie en filosofie, bestudeer je het fenomeen religie vanuit diverse invalshoeken
- Kleine studentengroepen zorgen voor een hechte en goede sfeer. Verder krijg je hierdoor veel interactie in colleges en persoonlij
6/9 Radboud Universiteit
Religie, Politiek en Samenleving
star Elsevier
€ 315 gemiddelde kamerhuur
12 eerstejaars
91% vrouw
? uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
40% Engelstalig
Bij Religie, politiek en samenleving in Nijmegen staat de actualiteit centraal. Je onderzoekt actuele vraagstukken zoals de opkomst van zen-boeddhisme is in het westen, de rol van conservatieve christenen in de campagne van Donald Trump, radicalisering van bekeerde moslims en vele andere actuele vraagstukken. In het Nijmeegse studieprogramma is er veel aandacht voor Aziatische godsdiensten, voor bronteksten en voor nieuwe religieuze bewegingen.
7/9 UU
Religiewetenschappen
€ 336 gemiddelde kamerhuur
8 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
 • Religiewetenschappen in Utrecht behoort volgens de Keuzegids Universiteiten 2018 tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs. De inhoud van het programma, de docenten en de studielast worden hoog beoordeeld.
 • Nadruk op materiële cultuur: hoe krijgt religie vorm in het dagelijks leven?
 • Focus op christendom, islam, jodendom en boeddhisme.
 • Religie vanuit diverse disciplines, onder meer de antropologie, sociologie, psychologie, literatuurwetenschap en historische wetenschap.
8/9 Amsterdam UVA
Religiewetenschappen
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
geen unieke kenmerken opgegeven door opleiding
9/9 Amsterdam UVA
Religiewetenschappen
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
 • Religiewetenschappen aan de UvA heeft een open, wetenschappelijke en interdisciplinaire benadering van godsdienst en levensbeschouwing. Een uniek onderdeel is westerse esoterie.
 • In het hart van Amsterdam: een smeltkroes van religies en levensovertuigingen waar al eeuwenlang vele godsdienstige overtuigingen naast en met elkaar leven (protestanten, katholieken, joden, moslims en vele anderen).
 • Na je bachelor kun je kiezen voor een van de masterprogramma's van Religiewetenschappen aan de UvA.
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Studenten aan het woord

Sterre Stavast - NL
Rijksuniversiteit Groningen
Hoe ervaren leerlingen in het voortgezet onderwijs het vak Godsdienst & Levensbeschouwing? Dat is in grote lijnen het onderwerp van mijn bachelor scriptie waar ik momenteel mee bezig ben. Daarnaast werk ik ook als docent Godsdienst & Levensbeschouwing op een middelbare school in Noord-Nederland. Om les te kunnen geven heb ik in mijn derde studiejaar de educatieve minor gevolgd en mijn beperkte tweedegraads bevoegdheid gehaald.

Toen ik begon met mijn opleiding Religiewetenschappen was het niet mijn doel om docent te worden. Wat mij vooral aansprak aan de studie is dat je breed wordt opgeleid...
Er is binnen de vakken veel ruimte om bezig te zijn met onderwerpen die jij zelf interessant vindt. Ik ben vooral geïnteresseerd in de overeenkomsten tussen verschillende religies en culturen, een onderwerp wat ik nu vaak verwerk in de lessen die ik ontwerp. Deze overeenkomsten vind je niet alleen in het hier en nu, maar ook in de mythologie en oude verhalen. Veel papers die ik heb geschreven focussen op vergelijkende religie of vergelijkende mythologie, zo heb ik Oedipus Rex vergeleken met het verhaal van koning David in het Oude Testament. Voor hetzelfde vak schreef een studiegenoot over ascetisme en het concept van the wilderness in contrast met steden in het vroege jodendom. Er is dus veel ruimte voor persoonlijke invulling. Daarnaast is er ook ruimte voor keuzevakken of bijvoorbeeld een Erasmus Exchange, waarin je goed wordt begeleid door de studieadviseur.Ik heb in mijn derde jaar een semester in Kopenhagen gestudeerd. Het leukste onderdeel van deze ervaring vond ik toch wel het (studenten)leven in Kopenhagen. De vakken die ik volgde waren erg interessant en leerzaam, maar ik was niet alleen op de faculteit om te studeren. Een paar uur per week werkte ik als vrijwilliger bij het café van de faculteit en op vrijdagavond werd dit café een bar waar je voor minder dan een euro een biertje kon kopen. De goedkoopste plek om bier te drinken in Kopenhagen! Het leven in Denemarken is namelijk duurder dan in Nederland, maar met de Erasmusbeurs die je krijgt als je op exchange gaat, kun je prima rondkomen. De opleiding Religiewetenschappen heeft mij de ruimte gegeven om te ontdekken wat ik leuk vind en dat is voor de klas staan. Over een paar maanden heb ik mijn bachelor Religiewetenschappen afgerond. Mijn plan is om eerst een tussenjaar te nemen en te werken als docent in het voortgezet onderwijs. Daarna wil ik de educatieve master volgen, zodat ik een eerstegraads bevoegdheid kan halen.


lees verder ...
Julia Pitkänen - Finland
Rijksuniversiteit Groningen
Doordat ik ben opgegroeid in een internationale omgeving, kreeg ik een diepere interesse in verschillende culturen en manieren van leven. Religiewetenschappen biedt een kijkje in en een verklaring van deze verschillende gewoonten en culturen wereldwijd. De grote verscheidenheid aan onderwerpen en de gastvrije sfeer van de faculteit tijdens de open dag zorgden ervoor dat ik me aanmeldde voor de opleiding.

...
Tot nu toe waren alle vakken erg interessant, vooral wanneer de docenten zelf enthousiast zijn over de onderwerpen en hun eigen ervaringen delen tijdens de colleges. Mijn favoriete eerstejaarsvak is dat over het jodendom. Naast interessante lezingen, kregen we een rondleiding door Groningen om belangrijke locaties te bekijken en reisden we naar Amsterdam om Joodse synagogen en musea te bezoeken.Mijn advies aan aankomende studenten is om een open mindset te hebben, jezelf uit te dagen om nieuwe dingen te leren, hard te werken, maar ook deel te nemen aan het studentenleven en plezier te hebben naast de studie. Probeer alle mogelijkheden die de universiteit en de stad te bieden hebben!


lees verder ...
Izzy Collins - Ireland
Rijksuniversiteit Groningen
Ik heb altijd een diepe interesse gehad in geesteswetenschappen en sociale wetenschappen, maar toen ik in het laatste jaar van de middelbare school kwam, werd ik verscheurd tussen wat ik wilde gaan studeren. Ik merkte dat ik wanhopig probeerde te kiezen tussen mijn favoriete onderwerpen: geschiedenis, kunstgeschiedenis, politiek, religie, psychologie, filosofie en een handvol andere onderwerpen die te lang zouden zijn om op te noemen.

...
Ik heb ook essentiële analytische methoden en kritisch denkvermogen geleerd, evenals veel zachte vaardigheden zoals academische schrijf- en presentatievaardigheden die me in de toekomst zullen helpen bij een vervolgopleiding en het vinden van een baan.Na het afronden van mijn bachelor hoop ik Geestelijk Verzorger te worden, maar mocht ik mezelf zo verscheurd vinden als voorheen, dan biedt religiewetenschappen een zeer breed carrièreperspectief waaruit ik kan kiezen, en de loopbaanbegeleiding van de faculteit zal zeker helpen.


lees verder ...
Sjoerd Jansonius
Universiteit Leiden
Mijn favoriete vak is New Religions. Het leert me hoe gevarieerd en bijzonder de religies zijn die nu nog worden gesticht, en hoe actueel deze bewegingen soms nog zijn. Zo vond ik het erg leuk om het satanisme, een religie waarover ik veel vooroordelen had, eens beter te bekijken.Dan zie je ineens dat mensen hun levensdoelen en zingeving uit onverwachte hoeken halen.
Alice
Radboud Universiteit