Studie en handicap
Expertisecentrum Handicap + studie
Handicap + studie, expertisecentrum voor onderwijs en handicap, stimuleert dat jongeren met een functiebeperking succesvol kunnen studeren in een opleiding van hun keuze in het hoger onderwijs.
Op de site van Handicap + studie vindt je de meest uitgebreide informatie over wetgeving, studieaanpassingen, stage, studeren in het buitenland en onderwijsinstellingen. Ook vind je een beschrijving van de publicaties, trainingen en andere diensten van handicap + studie.
Hieronder hebben de onderwijsinstellingen kort toegelicht wat de mogelijkheden zijn om te studeren met een handicap.
Hanzehogeschool Groningen
Voor studenten met een lichamelijke of fysieke functiebeperking (handicap) is de studentendecaan het eerste aanspreekpunt.De decaan bespreekt met je welke belemmeringen je tijdens je studie tegen zou kunnen komen en kan een procedure starten als je extra voorzieningen of extra begeleiding nodig hebt. Deze voorzieningen en begeleiding kunnen bestaan uit technische aanpassingen, verlenging van zittingsduur bij tentamens, een andere toetsvorm, extra begeleiding, een adequate stageplaats etc. De decaan kan je ook informeren over wettelijke regelingen. Als je denkt voorzieningen nodig te hebben, dan is het belangrijk om zo vroeg mogelijk in de studie, liefst vóór aanvang, contact op te nemen met de studentendecaan.
Ook kun je je inschrijven voor de lotgenotengroep 'Met Onderlinge Steun Studeren' (MOSS) of speciaal voor studenten met ADHD-problematiek voor de 'Coachgroep ADHD'. Kijk hiervoor bij Studiesteun cursussen
HKU
Hogeschool Rotterdam
Hogeschool Rotterdam vindt het belangrijk dat studenten met een functiebeperking hun studie succesvol kunnen afronden.Een functiebeperking kan een motorische of zintuiglijke aandoening zijn, zoals dyslexie, RSI, slechtziendheid, slechthorendheid, chronische ziektes, motorische beperkingen of AD(H)D. Ook psychische klachten als concentratieproblemen, faalangst, autisme of depressie zijn functiebeperkingen.
Op basis van jouw persoonlijke situatie biedt Hogeschool Rotterdam een aantal mogelijkheden. Dit zijn bijvoorbeeld aparte tentamenruimtes, versoepelde absentieregelingen, alternatieve toetsvormen, spreiding van tentamens, extra tijd, vergrote tentamens, rustruimtes, etcetera.
Wanneer je aanpassingen of voorzieningen nodig hebt, sluit je een onderwijsovereenkomst. Hierin staat precies beschreven van welke mogelijkheden je gebruik kunt maken. Deze overeenkomst valt onder de privacyregeling, waardoor ze niet op diploma's of cijferlijsten staat.
Wil je meer informatie over studeren met een functiebeperking? Of wil je kennismaken met studenten van de hogeschool die een functiebeperking hebben? Dan kun je terecht bij het PowerPlatform, een platform voor studenten met een beperking en/of chronische ziekte. Regelmatig organiseert het PowerPlatform leuke, informatieve en leerzame activiteiten. Denk daarbij aan lunches en workshops. Neem voor meer informatie contact op via PowerPlatform@hr.nl.
Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht streeft ernaar opleidingen toegankelijk te maken voor studenten met een functiebeperking of chronische ziekte als het volgen van de studie belemmeringen oproept.Om voorzieningen te kunnen regelen is het nodig dat je een gesprek aanvraagt bij een decaan aan de faculteit waar je studeert. Bij je inschrijving via Studielink kun je aangeven dat je een gesprek wilt met een decaan. Misschien voorzie je helemaal geen problemen tijdens het studeren. De HU adviseert je in dat geval ook om gebruik te maken van de mogelijkheid om bij je studie-inschrijving via Studielink je beperking te melden bij de decaan.
NHL Stenden Hogeschool
NHL Stenden vindt het belangrijk dat al haar studenten het onderwijs goed kunnen volgen. Binnen alle opleidingen zijn daarom aanpassingen gerealiseerd of mogelijk. Helaas is niet altijd alles te realiseren. NHL Stenden belooft echter wel zich tot het uiterste in te spannen om samen met jou een succes van jouw studie te maken.Leonardo-beurs voor studenten met functiebeperking
Ook studenten met een functiebeperking kunnen een stage lopen in het buitenland. Hiervoor kunnen zij zelfs extra budget aanvragen bij de Leonardo-beurs. Kijk voor meer informatie op het intranet van NHL Stenden Hogeschool.
BUas Breda University of Applied Sciences
Breda University of Applied Sciences stimuleert jou het beste uit jezelf te halen, ook wanneer je een functiebeperking hebt. Daarom bieden wij mogelijkheden voor extra ondersteuning in de vorm van: * Individuele begeleiding * Voorzieningen * Hulp bij financiële ondersteuningWat wij verstaan onder een functiebeperking
Met functiebeperking bedoelen wij een beperking die langdurig tot blijvend van aard is en die tot studievertraging kan leiden. Hieronder vallen alle motorische en zintuiglijke beperkingen, maar ook niet-zichtbare beperkingen zoals dyslexie, RSI, chronische vermoeidheid, depressie en aandoeningen in het autistisch spectrum.
Kijk op: https://www.buas.nl/studeren-bij-buas/studeren-met-een-functiebeperking
Van Hall Larenstein
Wil je bij ons komen studeren en heb je een functiebeperking?Dan kunnen jullie samen bekijken wat je nodig hebt om goed te kunnen studeren.
Van Hall Larenstein heeft verschillende faciliteiten voor studenten met een functiebeperking en eindigde daarmee als vijfde hogeschool bij 'Studeren met een handicap 2010'.
In overleg zorgen we samen voor de juiste maatregelen en voorzieningen. Hierdoor houd jij meer tijd en energie over om van het studentenleven te genieten.
Ook als je niet zeker weet of het nodig is, is het verstandig contact met onze decanen op te nemen. Om voor bijzondere regelingen in aanmerking te komen, moet je vroegtijdig melden. In de praktijk blijken veel studenten met een beperking onnodig vastlopen in hun studie. Je kunt dit voorkomen door op tijd bij ons aan te kloppen.
Kijk ook eens op de site van Handicap en Studie, het expertisecentrum voor onderwijs en handicap.