Rechtsgeleerdheid: Utrecht Law College

Universiteit Utrecht

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Het Utrecht Law College is het honoursprogramma binnen de opleiding Rechtsgeleerdheid voor de student die zich intensiever en in community-verband wil voorbereiden op de juridische praktijk van morgen.

Het ULC zorgt vanaf de eerste dag voor verdieping in je studie en biedt je de beste voorbereiding op jouw juridische carrière.

Dit honoursprogramma binnen de opleiding Rechtsgeleerdheid heeft een intensief karakter en de begeleiding is persoonlijk. Je kunt rekenen op de enthousiaste steun van de docenten die verbonden zijn aan het ULC. De hoorcolleges volg je samen met reguliere rechtenstudenten. De werkgroepbijeenkomsten, waaraan je zelf actief bedraagt, zijn alleen met ULC'ers.

Het ULC bestaat uit twee verschillende colleges, Sirius en Tilia. Elk college heeft zijn eigen studievereniging met leden die hecht met elkaar optrekken. Je doet mee aan extra activiteiten en organiseert die ook zelf, zoals excursies, seminars, werkgroepen, symposia en lezingen, en modules waarvoor je zelf onderwerpen aandraagt. Al in het eerste jaar doe je praktijkervaring op tijdens de oefenrechtbank, waarbij je de rol van advocaat, officier van justitie of rechter speelt.

Bij het ULC gaan we ervan uit dat je 7 van de 8 vakken (52.5 EC) haalt in je eerste jaar en een 7 gemiddeld staat. Als je een aantal vakken niet haalt dan kun je niet doorgaan met het ULC. Je kunt wel zonder studievertraging overstappen naar Rechtsgeleerdheid.
open_in_newwebsite

printprint

locatieUtrecht
diplomaLLB Rechtsgeleerdheid
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code50700
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma
Video: Rechtsgeleerdheid studeren in Utrecht
de studiekeuzecheck

Waarom aan de Utrecht?

Als je kiest voor het Utrecht Law College dan:

 • volg je zes vakken in een honoursvariant;
 • heb je veel ruimte om je eigen keuzes te maken en te ontdekken waar jouw talenten liggen;
 • maak je deel uit van een hechte gemeenschap waaraan je actief bijdraagt;
 • volg je aanvullende modules die je ook zelf organiseert;
 • bezoek je onder andere rechtbanken en advocatenkantoren;
 • volg je gastcolleges op het gebied van nieuwe juridische ontwikkelingen en vaardigheden zoals pleiten, juridisch schrijve

Open dagen en meeloopdagen

Bachelor open dagen 2018 Utrecht
Kom naar de bachelorvoorlichtingsdag van de Universiteit Utrecht op vrijdag 16 november van 10:00 uur tot 16:00 uur. Bacheloropleidingen geven algemene en verdiepende voorlichtingsrondes op locaties in de binnenstad, Utrecht Science Park/De Uithof en op de University College Campus.
Bachelor open dag 2018 Utrecht
Kom naar de bachelorvoorlichtingsdag van de Universiteit Utrecht op zaterdag 17 november van 10:00 uur tot 16:00 uur. Bacheloropleidingen geven algemene en verdiepende voorlichtingsrondes op locaties in de binnenstad, Utrecht Science Park/De Uithof en op de University College Campus.
Bachelor open dag
Kom naar de bachelorvoorlichtingsdag van de Universiteit Utrecht op zaterdag 16 maart van 10:00 uur tot 16:00 uur. Bacheloropleidingen geven algemene en verdiepende voorlichtingsrondes op locaties in de binnenstad, Utrecht Science Park/De Uithof en op de University College Campus.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
1e jaar Het bachelorprogramma Utrecht Law College duurt drie jaar. De opleiding bestaat uit twee delen: het eerste jaar kent een vaste opbouw (de major). Voor alle studenten is het programma van basisvakken hetzelfde. Hierna maak je een keuze uit drie verschillende trajecten. Met deze keuze leg je de basis voor je masterprogramma.
periode
1234
Grondslagen van het recht
Inleiding Privaatrecht
Inleiding Staats- en Bestuursrecht
Inleiding Strafrecht
Internationaal en Europees recht
Strafrecht I
Privaatrecht I
Staats- en bestuursrecht I
2e jaar Als je alle vakken hebt afgerond, ben je na de eerste anderhalf jaar klaar met het basisprogramma. Je hebt dan genoeg voorkennis om te bepalen in welke rechtsgebieden je je verder wilt verdiepen en welk traject je kiest. Je kunt kiezen tussen het Toga traject, het Notarieel traject en het Multidisciplinair traject. Je kunt ook andere, niet-juridische vakken volgen.
periode
1234
Internationaal en Europees recht
Strafrecht II
Privaatrecht II
Staats- en bestuursrecht II
Keuzeruimte
30 EC
3e jaar
periode
1234
Afstuderen afstuderen

specialisaties

specialisatie Notarieel Traject

Dit traject bereid voor op een loopbaan als notaris

Kies je voor notarieel recht dan krijg je, na afronding van dit traject, toegang tot de notariële master. Met de notariële master kun je vervolgens solliciteren als kandidaat-notaris (en wellicht op termijn tot notaris benoemd worden) of als jurist terecht bij bijvoorbeeld een bank- of verzekeringsinstelling. De keuzeruimte is in het programma van de bachelor notarieel recht zeer beperkt. Met dit traject heb je tevens toegang tot de master Nederlands recht of de master Recht en onderneming met dien verstande dat voor de laatstgenoemde master sterk wordt aanbevolen Economisch publiekrecht en Arbeidsrecht als extra keuzecursussen in het bachelorprogramma op te nemen.

specialisatie Toga Traject

Dit traject is vereist om te kunnen voldoen aan de beroepsvereisten advocatuur + rechterlijke macht (civiel effect)

Kies je voor het togatraject dan leg je een stevige basis voor een traditioneel juridisch beroep als advocaat, rechter of officier van justitie. Een half jaar van je studie vul je volledig vrij in. Dit biedt je mogelijkheden om bijvoorbeeld een minor te volgen of deel te nemen aan een internationaal uitwisselingsprogramma.

specialisatie Multidisciplinair Traject

Kies je voor het Multidisciplinair Traject dan heb je een grote vrijheid hoe je de studie verder wilt invullen.

In aanvulling op de verplichte stof, kies je zelf een aantal juridische en niet-juridische cursussen (waarvan tenminste 45 ECTS niet-juridische cursussen). Binnen je vrije ruimte kun je ook een minor volgen of deel nemen aan een internationaal uitwisselingsprogramma.

Het multidisciplinair traject is o.a. aantrekkelijk voor studenten die de rechtenopleiding willen combineren met een ander vakgebied of voor hen die een niet-juridische master willen gaan volgen die als ingangseis een bepaalde minor stelt, zoals Criminologie, Bestuurs- en organisatiewetenschap of Conflictstudies.

Met dit traject ben je niet verzekerd van toegang tot de opleidingen voor de togaberoepen in de advocatuur en rechterlijke macht. Als je toch van het zogenaamde civiel effect verzekerd wilt zijn, is een aanvulling verplicht (zie de website).

Het is van groot belang dat je de verplichte onderdelen van de eerste anderhalf jaar eerst afrondt. Deze cursussen zijn ingangseisen voor andere cursussen. In de onderwijscatalogus kun je zien welke aanvullende ingangseisen voor bepaalde cursussen gelden.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, literatuurstudie, mondelinge presentatie, stage, onderzoek, excursie, werkcollege, hoorcollege, werkgroep, groepsopdracht, portfolio, workshop, groepsdiscussie, individuele opdracht, practicum, zelfstudie, seminar
onderwijsvormen
Het practicum onderwijs bestaat uit het voeren van Oefenrechtbanken.
docenten
Bij het Utrecht Law College krijg je intensieve begeleiding door vakdocenten. Sommige namen zullen je bekend voorkomen, bijvoorbeeld omdat zij betrokken zijn bij grote rechtszaken of omdat zij regelmatig hun mening in diverse media geven. De meeste docenten doen ook onderzoek en hebben literatuur geschreven die je in je opleiding terugziet.
studeren in het buitenland
De wereld om ons heen wordt steeds internationaler. Wij stimuleren je om je opleiding een internationale dimensie te geven. Je bent verplicht Engelstalig onderwijs te volgen en je kunt kiezen uit een groot aanbod van vakken die je soms samen met buitenlandse medestudenten volgt. De Utrechtse rechtenopleiding heeft ook een uitgebreid internationaal uitwisselingsprogramma. Daarmee kun je een half jaar in het buitenland studeren.
bindend studieadvies
 • minimaal 52.5 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2018
aanmelding deadline : 1 april 2018
wettelijk tarief : € 2060
instellingstarief : € 8208
1 september 2019
aanmelding deadline : 1 april 2019
collegegeld nog niet bekend
We raden je aan je zo snel mogelijk aan te melden. De aanmelddeadline is 1 april. Zorg dat alles voor de deadline binnen is!
Niet-EU studenten: de uiterlijke datum waarop we je complete aanmelding ontvangen moeten hebben is 1 april.
EU studenten: de uiterlijke datum waarop we je complete aanmelding ontvangen moeten hebben is 1 april.

Wanneer je je aanmeldt, moet je nog een aantal documenten uploaden. Zorg dat je je aanmelding met alle benodigde documenten ruim vóór de deadline indient. Als je
toelaatbare profielen
vwo C&Mtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
toelatingseisen

toelatingsgesprek

cijferlijst
Een overzicht van behaalde eindexamenresultaten, eventueel aangevuld met resultaten van een HBO-vervolgopleiding. Indien eindexamenresultaten nog niet beschikbaar zijn, kun je volstaan met overgangsresultaten 5-6 VWO.

reference letter
Aanbeveling van een docent, mentor of schooldecaan die goed zicht op heeft op je capaciteiten. Je kan hiervoor dit format gebruiken: aanbevelingsformulier.

motivatiebrief

 • Het Utrecht Law College aanmeldingsformulier; inclusief motivatiebrief van maximaal 1 A-4.
 • Aanbeveling van een docent, mentor of schooldecaan die goed zicht op heeft op je capaciteiten. Je kan hiervoor dit format gebruiken: aanbevelingsformulier.
 • Een overzicht van behaalde eindexamenresultaten, eventueel aangevuld met resultaten van een HBO-vervolgopleiding. Indien eindexamenresultaten nog niet beschikbaar zijn, stuur ons dan een volledige kopie je meest recente cijferlijst van het VWO. Indien dit een kopie van je digitale schooldossier is zorg dan dat je eigen naam ook in beeld is.
 • Curriculum vitae (bij voorkeur voorzien van een foto);

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
336kamerhuur in Utrechtrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1204totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

2353 studenten volgen deze opleiding
61% daarvan is vrouw
489 eerstejaars gestart in 2017
63% daarvan is vrouw
30526 studenten aan de Universiteit Utrecht
59% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

JSVU
Juridische Studenten Vereniging te Utrecht (JSVU)

Op kamers in Utrecht

66691studenten studerend
31446studenten woonachtig   
€ 336gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
18 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/17 Utrecht
Utrecht Law College
€ 336 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
489 eerstejaars
62% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/17 Utrecht
Rechtsgeleerdheid
€ 336 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
489 eerstejaars
62% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/17 Erasmus
Rechtsgeleerdheid
€ 342 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
355 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/17 Universiteit Leiden
Rechtsgeleerdheid
€ 350 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
525 eerstejaars
59% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/17 Rijksuniversiteit
Rechtsgeleerdheid
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
327 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/17 Rijksuniversiteit
Notarieel recht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
327 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/17 Rijksuniversiteit
Internationaal en Europees recht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
327 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
50% Engelstalig
8/17 Rijksuniversiteit
Juridische Bestuurskunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
327 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/17 Rijksuniversiteit
Fiscaal Recht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
327 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/17 Rijksuniversiteit
IT recht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
327 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
11/17 Rijksuniversiteit
Nederlands recht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
327 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
12/17 Radboud Universiteit
Rechtsgeleerdheid
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
259 eerstejaars
59% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
13/17 Radboud Universiteit
Recht & Economie
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
259 eerstejaars
59% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
14/17 Maastricht University
Rechtsgeleerdheid
€ 308 gemiddelde kamerhuur
4.2/5 studenttevredenheid
188 eerstejaars
61% vrouw
6 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
15/17 UvA
Rechtsgeleerdheid
€ 424 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
300 eerstejaars
63% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
16/17 Tilburg University
Rechtsgeleerdheid
€ 253 gemiddelde kamerhuur
4.2/5 studenttevredenheid
122 eerstejaars
59% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
30% Engelstalig
17/17 Amsterdam VU
Rechtsgeleerdheid
€ 424 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
95 eerstejaars
63% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

opleidinggelijkenis met Rechtsgeleerdheid: Utrecht Law College
Rechtsgeleerdheid
bekijk
Wiskunde
bekijk

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.04.0
inhoud3.83.7
docenten3.63.8
studiefaciliteiten3.52.8
studielast3.83.3
studiebegeleiding3.22.7

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Rechtsgeleerdheid: Utrecht Law College aan de Universiteit Utrecht is beoordeeld door 513 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.0 uit 5.
bron: Universiteit Utrecht
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 4.0 4.1
aantal eerstejaars 647
ervaren contacttijd per week 6-12
doorstroom naar tweede jaar 80%
diploma binnen 4 jaar 58%
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2
Na de bachelorfase kun je je verder specialiseren in een masterprogramma. De meeste masterprogramma's duren één jaar. Na afloop mag je jezelf 'master of laws (LLM)' noemen.
Het is belangrijk dat je kiest voor een master die het beste aansluit bij jouw toekomstplannen. Rechtsgeleerdheid in Utrecht biedt tien masterprogramma's.

Juridische masterprogramma's aan de Universiteit Utrecht:
 • Nederlands recht, programma Privaatrecht
 • Nederlands recht, programma Staats- en bestuursrecht
 • Nederlands recht, programma Strafrecht
 • Onderneming en recht
 • European Law
 • Public International Law
 • Notarieel recht
 • Global Criminology (MA)
 • Law and Economics
 • Legal Research (2 jaar)


Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Na de masterfase starten de meesten een juridische carrière. Als jurist kun je carrière maken bij een advocaten- of notariskantoor, een juridisch adviesbureau of als bedrijfsjurist. Je kunt ook kiezen voor een toonaangevende functie bij de overheid als rechter of als officier van justitie, als wetgevingsjurist of beleidsmedewerker bij een ministerie of een andere overheidsdienst. Een klein deel van deze afgestudeerden kiest voor een niet-juridisch beroep, zoals in het onderwijs of bedrijfsleve
Na de masterfase
Rechtsgeleerdheid in Utrecht heeft goede banden met de beroepspraktijk. Uit de Arbeidsmarktmonitor blijkt dat veel Utrechtse juristen direct na het afstuderen een baan vinden. Na gemiddeld 3 maanden geldt dit voor alle afgestudeerden. Een aantal studenten gaat na de masterfase nog doorstuderen of gaat een promotietraject in. Veel studenten leggen al tijdens hun studie contact met hun toekomstige werkgever, bijvoorbeeld tijdens een stage, beroepenmarkt of door een (scriptie-) onderzoek uit te voeren in opdracht van een organisatie of bedrijf.

huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2389gemiddeld bruto maandloon
63%kans op een vaste baan
5%kans op een voltijd baan
55%kans op een baan op niveau
49%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
77%is tevreden over de studiekeuze

vergeleken met andere studies

zoektijd baanslecht
salaris na 1,5 jaar goed
kans op een vaste baan zeer slecht
bron: Elsevier beste banen 2015

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
ErasmusAansprakelijkheid en Verzekering+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
Tilburg UniversityAccountancy+ aanv. eisen
ErasmusArbeidsrecht+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
RijksuniversiteitArbeidsrecht+ aanv. eisen
UvAArbeidsrecht part-timegeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenArbeidsrecht+ aanv. eisen
UvAArbeid en onderneminggeen aanvullende eisen
Amsterdam VUArtificial Intelligence+ aanv. eisen
ErasmusCommercial and Company Lawgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUEnvironment & Resource Managementgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitEuroculture (EM)geen aanvullende eisen
UtrechtEuropean Lawgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenEuropean Law+ aanv. eisen
Maastricht UniversityEuropean Law School+ instaptoets
UvAEuropean Private Lawgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteEuropean Studiesgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityEuropean Union Law (track van International and European Law)+ aanv. eisen
RijksuniversiteitEuropese Studiesgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitEuropese Studies+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van een bepaald wetenschapsgebiedgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityFinance+ aanv. eisen
ErasmusFinancieel Rechtgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityFiscaal Recht+ aanv. eisen
Maastricht UniversityFiscaal Recht+ aanvullende vakeisen
Amsterdam VUFiscaal Recht+ aanv. eisen
RijksuniversiteitFiscaal Recht full-time,part-time,dual+ aanv. eisen
UvAInternationaal en Europees belastingrechtgeen aanvullende eisen
UvANederlands belastingrechtgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityFood Safetygeen aanvullende eisen
UtrechtGlobal Criminologygeen aanvullende eisen
ErasmusHealth Economics, Policy & Lawgeen aanvullende eisen
UvAInformatierecht part-timegeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityInformation Management+ aanv. eisen
UtrechtInternationaal publiekrechtgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityInternational and European Law+ aanv. eisen
UvAEuropean Union Lawgeen aanvullende eisen
UvAInternational Trade and Investment Lawgeen aanvullende eisen
UvAPublic International Lawgeen aanvullende eisen
UtrechtPublic International Lawgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenPublic International Law+ aanv. eisen
Tilburg UniversityInternational Business Lawgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityInternational Business Tax Law (track van International Business Taxation)geen aanvullende eisen
Amsterdam VUInternational Crimes & Criminology+ aanv. eisen
Tilburg UniversityInternational Law and Global Governance (track van International and European Law)+ aanv. eisen
RijksuniversiteitIT-recht+ aanv. eisen
Amsterdam VULaw and Politics of International Security+ motivatiebrief
+ cijfergemiddelde
Tilburg UniversityLaw and Technologygeen aanvullende eisen
Amsterdam VUInternational Migration and Refugee Lawgeen aanvullende eisen
UtrechtLegal Research researchgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityLeraar VHO Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen dual educational+ 90 EC pre-master
UvALerarenopleiding Maatschappijleer part-time educational+ 90 EC pre-master
Tilburg UniversityMaster of Labour Law and Employment Relationsgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitNederland-Duitsland Studies+ aanv. eisen
RijksuniversiteitNederlands recht full-time,part-time,dual+ aanv. eisen
UtrechtNotarieel rechtgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUNotarieel recht full-time,part-time+ aanvullende vakeisen
UtrechtOnderneming en Rechtgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitOndernemingsrecht+ aanv. eisen
ErasmusOndernemingsrechtgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityOndernemingsrecht+ 12 EC pre-master
Amsterdam VUOndernemingsrecht aan de Zuidas+ motivatiebrief
+ cijfergemiddelde
Tilburg UniversityPhilosophy of Contemporary Challenges+ 30 EC pre-master
Radboud UniversiteitPolitiek en Parlementgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitPrivaatrecht+ aanv. eisen
UtrechtPrivaatrechtgeen aanvullende eisen
UvACommerciële rechtspraktijkgeen aanvullende eisen
UvAelijke rechtspraktijk part-timegeen aanvullende eisen
Universiteit TwentePublic Administrationgeen aanvullende eisen
UvAPublic International Law (research LLM) researchgeen aanvullende eisen
UvAGezondheidsrecht part-timegeen aanvullende eisen
UvAStaats- en bestuursrecht part-timegeen aanvullende eisen
UtrechtStaats- en bestuursrechtgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitStaats- en bestuursrecht+ aanv. eisen
UvAStrafrechtgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitStrafrecht+ aanv. eisen
UtrechtStrafrechtgeen aanvullende eisen
ErasmusRecht van de Gezondheidszorggeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityRechtsgeleerdheidgeen aanvullende eisen
Amsterdam VURechtsgeleerdheidgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenRechtsgeleerdheid+ aanv. eisen
Amsterdam VUInternational Technology Lawgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitRechtswetenschappelijk Onderzoek research+ aanv. eisen
Tilburg UniversityStrategic Management+ aanv. eisen
Tilburg UniversitySupply Chain Management+ aanv. eisen
RijksuniversiteitTogamastergeen aanvullende eisen
ErasmusTogamaster+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
Tilburg UniversityVictimology and Criminal Justice+ aanvullende vakeisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

 • beleidsjurist
  Je zorgt ervoor dat binnen de onderneming juridische zaken goed verlopen. Je bent bezig met het oplossen van juridische problemen en vraagstukken die binnen de onderneming naar boven kunnen komen. Denk daarbij aan het opstellen en controleren van inkoopcontracten, het beheren van de verzekeringen en bijvoorbeeld de juridische aspecten van de personeelszaken. Als Bedrijfsjurist adviseer je de directie ook vaak over juridische kwesties en probeer je voor hen naar een oplossing te zoeken.
 • beleidsmedewerker bij een ministerie of een andere overheidsdienst
  Je signaleert ontwikkelingen, verricht onderzoek, formuleert beleidsplannen en nota's met beleidsadviezen, ontwikkelt ideeën en ontwerpt regelgeving, en adviseert over bestuurlijk-juridische zaken. Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van een specifiek beleidsonderdeel van een organisatie of instantie. De vakinhoud verschilt per functie en specialisatie, waardoor je kunt werken voor een verscheidenheid aan werkgevers, waaronder ministers, burgemeesters, of particuliere organisaties. Al deze instanties hebben behoefte aan een duidelijke toekomstvisie, om vanuit deze visie verder te kunnen werken. Je helpt deze toekomstvisie te ontwikkelen en vast te stellen.
 • bestuursrechter
  je behandelt vaak zaken in verband met vergunningen of besluiten van de overheid
 • civiele rechter
  je bent bezig met geschillen tussen burgers onderling, bedrijven onderling of tussen burgers en bedrijven. Voorbeelden van geschillen zijn echtscheidingen of geschillen die ontstaan ten aanzien van contracten.
 • kantonrechter
  je behandelt alle arbeids- en huurgeschillen. Ook hou je je bezig met civiele zaken tot €5000 en behandel je overtredingen. Hierbij kun je denken aan lichte overtredingen en het niet betalen van een boete.
 • kinderrechter
  je bent bezig met zaken die betrekking hebben op strafbare feiten gepleegd door kinderen.
 • officier van justitie
 • politierechter
  je spreekt recht op basis van het strafrecht, hou je je vooral bezig met eenvoudige strafzaken en neem je zitting in de enkelvoudige kamer (één rechter).
 • rechter
 • strafrechter
  je bent bezig met de berechting van strafzaken. Je komt in aanraking met verdachten en berecht misdrijven en overtredingen.
bron: StudieData

Contact

E: studievoorlichting@uu.nl
T: 030 2532670
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite