Mathematics (Wiskunde)

Vrije Universiteit Amsterdam

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

In deze Engelstalige bachelor word je continu uitgedaagd en leg je een stevige basis in zuivere én toegepaste wiskunde. Je volgt colleges met studenten uit allerlei verschillende landen en culturen.

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar deeltijd
accreditatiesNVAO
croho-code59322
numerus fixusnee
honoursnee
Hoe werkt de populatiedynamica in een prooidier-roofdier-model? Hoe liggen de priemgetallen verspreid tussen de natuurlijke getallen? Hoe kun je met wiskundige modellen voorkomen dat een virusinfectie zich verspreidt? Veel wetenschappelijke vragen met grote sociale impact kun je beantwoorden en begrijpen aan de hand van wiskunde. In deze bachelorstudie ga je aan de slag met dit soort vraagstukken.

Je kunt de studie Mathematics ook in deeltijd doen. Je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten, maar dan minder colleges per jaar. De colleges zijn niet op vaste dagen in de week en er worden geen colleges in het weekend of 's avonds gegeven. Als je uitgaat van 20 studie-uren per week, dan ben je ongeveer 6 jaar bezig met je studie. Samen met de studieadviseur maak je een persoonlijk studieplan.

Tijdens je studie heb je veel contact met je docenten. De meeste docenten zijn ook excellente onderzoekers; onderzoeksrichtingen variëren van zuivere tot zeer toegepaste wiskunde, met onderwerpen zoals getaltheorie, informatica en econometrie. Je kunt gemakkelijk bij je docenten binnenlopen en hen jouw vragen stellen.
Deze opleiding heeft meerdere vormen :

Waarom aan de Amsterdam VU?

Of het nu gaat om zuivere wiskunde of de toepassing daarvan in de samenleving, het komt allemaal aan bod. Het unieke van de bachelor Mathematics aan de Vrije Universiteit Amsterdam is dat je aan de slag gaat met beide onderdelen én dat je je kunt specialiseren.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwJe volgt interactieve hoorcolleges en zit in kleine tutorgroepen, waar je werkt aan uitdagende vraagstukken. Tijdens studiesessies bespreek je met studiegenoten de oplossingen die je hebt gevonden. Het eerste jaar geeft je een stevige wiskundige basis voor de rest van je studie. In het tweede jaar kies je voor een major in de zuivere of toegepaste wiskunde. Het programma sluit je af met een onderzoeksproject, waar je alles wat je hebt geleerd kunt gebruiken.
1e jaar In het eerste jaar volg je verschillende vakken die je een stevige basis zuivere én toegepaste wiskunde geven. Je leert de principes achter differentiëren en integreren begrijpen, je leert hoe je een wiskundige redenering goed opschrijft, en hoe je wiskunde kunt toepassen op maatschappelijke uitdagingen. Daarnaast bestudeer je groepentheorie, onderdeel van de abstracte algebra, en leer je praktische vaardigheden zoals programmeren.
periode
12345
Basic concepts of mathematics
6 EC
Linear algebra
6 EC
Single variable calculus
6 EC
Discrete mathematics
6 EC
Introduction to mathematical modelling, Latex and Mathematica
3 EC
Introduction to programming (Python)
3 EC
Analysis
6 EC
Multivariable calculus
6 EC
2e jaar In het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kiest een van de richtingen in toegepaste wiskunde: Biomedical Science, Computer Science, Econometrics of Data Science; of in de zuivere wiskunde: Algebra & Geometry, Analysis & Dynamics, of Probability & Statistics. Studieadviseurs kunnen je helpen bij het maken van een keuze. Er is voldoende ruimte voor extra vakken van de andere richtingen. Je krijgt in ieder geval alle ruimte om de onderwerpen en richting te kiezen die je het meeste aanspreken.
3e jaar In het derde jaar duik je nog dieper in jouw keuzerichting. In het eerste semester kies je een minor binnen het gebied van Mathematics of in een aanverwant gebied, al dan niet bij een andere universiteit. Je kunt ook kiezen voor de educatieve minor waarin je alles leert over lesgeven aan een Nederlandse middelbare school. In het tweede semester krijg je nog meer verdiepende vakken en schrijf je je bachelorscriptie over een onderwerp waar je zelf onderzoek naar hebt gedaan.

tracks

minor Advanced Minor Mathematics (Verdiepende minor Wiskunde)

Om je optimaal voor te bereiden op de Mathematics Master, kun je kiezen voor de minor Advanced Mathematics.

Deze minor biedt cursussen die je meer diepgaande kennis geven op verschillende gebieden van de wiskunde. Twee delen (12 EC) van deze minor zijn verplicht. Voor de andere 18 EC kun je je eigen keuzes maken.

major Applied Mathematics

Binnen de major Applied Mathematics, kun je kiezen tussen de volgende tracks: biomedische wetenschappen, informatica, econometrie en data science.

major Pure Mathematics

Binnen de major Pure Mathematics kun je kiezen tussen de volgende tracks: Algebra and Geometry, Analysis and Dynamical Systems, en Probability and Statistics.

minor Educatieve minor Wiskunde

Als je het beroep van leraar in het voortgezet onderwijs serieus overweegt is het een goede keuze om je minorruimte te gebruiken voor de educatieve minor.

Je kunt dan gekoppeld aan je bachelordiploma een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid behalen waarmee je aan de slag kunt als docent in de onderbouw van havo/vwo en in het vmbo-t. Bovendien heb je dan de mogelijkheid om straks naast je master een bijbaan als bevoegd docent in het onderwijs te hebben. Als je na het behalen van je masterdiploma dan ook nog de eerstegraads lesbevoegdheid wilt behalen, kun je hiervoor bovendien een verkort traject volgen.

track Pure Mathematics: Algebra and Geometry

Als je van abstracte algebraïsche structuren of meetkundige constructies houdt, is dit de juiste track voor jou.

Hier volg je vakken zoals Number Theory, Galois Theory, Differential Geometry, and Representation Theory.

track Pure Mathematics: Analysis and Dynamical Systems

Deze track evolueert rond wiskundige modellen voor veel fysieke en maatschappelijke processen.

Deze modellen zijn nodig om bijvoorbeeld het weer, het uitbreken van ziekten en de verspreiding van informatie via internet te voorspellen. Hier ga je vakken volgen zoals Chaotic Dynamical Systems, Partial Differential Equations en Functional Analysis.

track Pure Mathematics: Probability and Statistics

In deze track bestudeer je de fundamenten van de kansrekeningtheorie en wiskundige statistiek.

Je leert over krachtige statistische methoden en verrassende probabilistische paradoxen in vakken zoals Statistical Data Analysis, Measure Theory, Markov Chains en Bayesian Statistics.

track Applied Mathematics: Biomedical science

In deze track, die uniek is in Nederland, volg je vakken in wiskunde, biologie en geneeskunde.

Ook verkrijg je alle noodzakelijke hulpmiddelen voor het oplossen van kwantitatieve problemen in de levenswetenschappen.

track Applied Mathematics: Computer science

Dit is het juiste track voor jou als je een deskundige wiskundige programmeur of theoretische computerwetenschapper wilt worden.

Je zult vakken volgens zoals Programming in Java, Data Structures and Algorithms, en Advanced Programming.

track Applied Mathematics: Econometrics

Deze track bereidt je voor op kwantitatieve banen in het bedrijfsleven, de economie en in financieel bankieren.

Wiskundigen die deze track deden vinden banen als risicoanalist, financieel analist, archiefmedewerker, en zelfs als trader. Je zult vakken volgen zoals Mathematical Economics, Operations Research, en Financial Mathematics.

track Applied Mathematics: Data science

Maak deel uit van de datarevolutie en volg cursussen zoals Statistical Data Analysis, Databases, etc.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet30% zelfstudie
60% theorie
10% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, computer opdrachten, groepsdiscussie, groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, poster presentatie, practicum, project, stage, werkcollege, werkgroep, zelfstudie

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2021

aanmelding deadline : 1 mei 2021
collegegeld nog niet bekend

Na het maken van je studiekeuze biedt VU Matching je de mogelijkheid om te bepalen of de studie overeen komt met het beeld en de verwachtingen die je hebt en of de studie bij jou past. VU Matching is een onderdeel van de aanmeldprocedure voor alle bacheloropleidingen van de VU en bestaat uit twee onderdelen. Na het inloggen op VUnet doe je het eerste onderdeel: de digitale vragenlijst. Het tweede onderdeel is de activiteit van de opleiding op de VU Campus.
Kijk hier voor meer informatie: https://bachelors.vu.nl/nl/toelating-inschrijven/matching/index.aspx


toelaatbare profielen
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gwiskunde B
vwo E&Mwiskunde B
vwo C&Mwiskunde B
hbo-pAls je in wilt stromen in de bachelor Wiskunde op basis van een hbo-propedeuse diploma (zonder vwo-diploma) dien je te voldoen aantwee extra eisen: Engels en Wiskunde B op 6 VWO niveau
inbegrepen in collegegeld
registration fee
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

118 studenten volgen deze opleiding
34% daarvan is vrouw
64 eerstejaars gestart in 2018
34% daarvan is vrouw
22864 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
58% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Storm


Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Na de studie

Unsplashed background img 2
De meeste studenten kiezen na hun bachelor Mathematics voor doorstuderen aan een master: op de VU, bij een andere universiteit of in het buitenland. Een master in Mathematics is een natuurlijke keuze, maar je kunt ook kiezen voor een master in Business Analytics, Computer Science of Econometrics. Na de bachelor Mathematics beschik je over veel kennis, je kunt kritisch denken, data-analyses maken, oplossingen bedenken voor problemen en je kunt samenwerken aan projecten.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Als afgestudeerd wiskundige ga je werken als data-onderzoeker, analist, consultant, IT-specialist of promovendus. De manier waarop je problemen aanpakt en je analytische vaardigheden, maken jou de perfecte kandidaat. Je kunt aan de slag in de financiële modellering, optie-waardering, statistiek, onderzoek of je kunt les gaan geven. Onze alumni hebben banen bij de overheid, banken, universiteiten of IT-bedrijven als Google, Yahoo of Booking.com. Hoe dan ook, je zult heel snel een baan vinden.

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite