Voedingsmiddelentechnologie

Van Hall Larenstein

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Wist je dat er vrijwel iedere dag een nieuw product op de markt komt? En dat er steeds meer aandacht is voor voedingsmiddelen die beter maar vooral ook gezonder zijn?

open_in_newwebsite

locatieVelp, Leeuwarden
diplomaBSc
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Engels
volledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34856
Kwaliteit en innovatie zijn dus belangrijke begrippen in deze branche. Maar de consument moet het wel lekker vinden! Marktonderzoek, kennis van de productiemogelijkheden,
producteigenschappen en gezondheid: allemaal zaken die komen kijken bij het introduceren van nieuwe producten. Met behulp van scheikunde en biologie leer je meer te begrijpen van voedingsmiddelen. Je houdt je bezig met praktische en specialistische zaken: productontwikkeling, kwaliteit, procestechnologie, onderzoek, voeding, gezondheid en consumentengedrag. Jij kunt straks consumenten adviseren of in de industrie je expertise inzetten! Er is genoeg werk aan de winkel, want deze wereldwijde bedrijfstak ontwikkelt zich in hoog tempo. Word jíj de specialist op het gebied van voedingsmiddelen?

Waarom aan de VHL?

  • Innovatief
  • High-tech faciliteiten
  • Dichtbij werkveld
  • Altijd actueel
  • Unieke samenwerking met NHL Stenden Hogeschool

Open dagen en meeloopdagen

meeloopdag

Velp

Wil je de sfeer proeven op onze hogeschool en het studentenleven ervaren? Meld je aan voor een meeloopdag! Je volgt een speciaal samengesteld lesprogramma met verschillende vakken uit het eerste jaar en je wordt begeleid door studenten die je alles kunnen vertellen over de opleiding.

meeloopdag

Leeuwarden

Wil je de sfeer proeven op onze hogeschool en het studentenleven ervaren? Meld je aan voor een meeloopdag! Je volgt een speciaal samengesteld lesprogramma met verschillende vakken uit het eerste jaar en je wordt begeleid door studenten die je alles kunnen vertellen over de opleiding.

meeloopdag

Velp

Wil je de sfeer proeven op onze hogeschool en het studentenleven ervaren? Meld je aan voor een meeloopdag! Je volgt een speciaal samengesteld lesprogramma met verschillende vakken uit het eerste jaar en je wordt begeleid door studenten die je alles kunnen vertellen over de opleiding.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2

specialisaties

specialisatie



What happens before a dairy product can reach the supermarket shelf? How should it taste? How should powders consisting of milk components be dissolved? Which safety factors and sustainability aspects have to be taken into account?.These are all questions that a dairy technologist deals with on a daily basis. If you specialise in Dairy Technology, you greatly improve your chances in landing a job in one of the most important industries in the Netherlands.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
100% nl
onderwijsopzet30% zelfstudie
30% theorie
40% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, integratie module, practicum, stage, project, computer opdrachten, laboratoriumwerk, zelf-evaluatie, hoorcollege, zelfstudie, literatuurstudie, excursie, onderzoek, werkcollege, tentoonstelling, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, werkgroep, groepsopdracht, mondelinge presentatie, groepsdiscussie, portfolio, individuele opdracht, poster presentatie
bindend studieadvies
  • minimaal 46 EC in de eerste 24 maanden

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)
niet-EU/EER studenten : € 8750

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 mei 2020
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
havo E&Mwiskunde A+scheikunde
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&Ttoelaatbaar
vwo E&Mwiskunde A + scheikunde;wiskunde A+scheikunde
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4Studenten met een mbo-diploma niveau 4 van een verwante opleiding zijn in principe toelaatbaar.
hbo-ptoelating in overleg, afhankelijk van de HBO vooropleiding
toelatingseisen

cijferlijst

taaltoets

vooropleiding

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
0kamerhuur in Leeuwardenonder landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 868totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

318 studenten volgen deze opleiding
61% daarvan is vrouw
66 eerstejaars gestart in 2017
62% daarvan is vrouw
4293 studenten aan de Van Hall Larenstein
42% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Leeuwarden

23096studenten studerend
6895studenten woonachtig   
gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
? m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/3 VHL
Voedingsmiddelentechnologie
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
66 eerstejaars
62% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
2/3 HAS
Voedingsmiddelentechnologie
€ 293 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
3/3 NHL
Voedingsmiddelentechnologie
gemiddelde kamerhuur
4/5 studenttevredenheid
? eerstejaars
NAN% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.04.1
inhoud3.73.9
docenten3.63.7
studiefaciliteiten3.53.4
studielast3.63.5
studiebegeleiding3.53.6
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Voedingsmiddelentechnologie aan de Van Hall Larenstein is beoordeeld door 117 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.0 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Als afgestudeerde student Voedingsmiddelentechnologie ligt de wereld aan je voeten. Je kan na je studie zowel op de nationale als internationale markt aan de slag.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Werk zal er altijd zijn, want consumenten worden steeds veeleisender en het productassortiment steeds gevarieerder: meer gemak, maar ook gezonder. Je spreekt de taal van zowel de manager, de marketeer als de technoloog. Functies waarin je carrière kunt maken zijn bijvoorbeeld productontwikkelaar, levensmiddelentechnoloog, kwaliteitsmanager, voedselveiligheidsadviseur, commercieel technoloog, smaakexpert en procestechnoloog. Het aanbod van banen in de foodsector is enorm, dus kansen genoeg!
huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2498gemiddeld bruto maandloon
32%kans op een vaste baan
96%kans op een voltijd baan
69%kans op een baan op niveau
88%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
90%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Maastricht UniversityHealth Food Innovation Managementgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

kwaliteitsmanager
productontwikkelaar
quality assurance
research & development
bron: StudieData

Contact

International Infodesk
E: info-international@hvhl.nl 
T: +31 (0)26-3695566
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite