Diermanagement

Van Hall Larenstein

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

De opleiding Diermanagement is dé managementopleiding op het gebied van mens-dierrelaties en het welzijn van dieren.

De opleiding richt zich voornamelijk op non-productiedieren en de sector daaromheen. Daarmee is onze opleiding uniek in Europa! Non-productiedieren zijn dieren die geen deel uitmaken van de voedselketen, zoals sport- en recreatiedieren, gezelschapsdieren, dieren in dierentuinen en kinderboerderijdieren. Ook proefdieren, dieren in het wild en dieren die een belangrijke rol spelen in de zorg behoren hiertoe. Jij bepaalt tijdens je studie zelf waarin je je als toekomstig manager wilt specialiseren.
open_in_newwebsite

printprint

locatieLeeuwarden
diplomaBSc Diermanagement
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
deels Engels
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34333
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma

Open dagen en meeloopdagen

open dag Leeuwarden
Tijdens een Open Dag vertellen docenten en studenten jou wat je maar wilt weten en ook wat je weten moet voor je aan je opleiding in Leeuwarden begint. Je krijgt een beeld van de school en de docenten, van de studie en het onderzoek dat je kan doen en van je werk in de toekomst.
open dag Velp
Tijdens een Open Dag vertellen docenten en studenten jou wat je maar wilt weten en ook wat je weten moet voor je aan je opleiding in Velp begint. Je krijgt een beeld van de school en de docenten, van de studie en het onderzoek dat je kan doen en van je werk in de toekomst.
meeloopdag Leeuwarden
Wil je de sfeer proeven op onze hogeschool en het studentenleven ervaren? Meld je aan voor een meeloopdag! Je volgt een speciaal samengesteld lesprogramma met verschillende vakken uit het eerste jaar en je wordt begeleid door studenten die je alles kunnen vertellen over de opleiding.
meeloopdag Leeuwarden
Wil je de sfeer proeven op onze hogeschool en het studentenleven ervaren? Meld je aan voor een meeloopdag! Je volgt een speciaal samengesteld lesprogramma met verschillende vakken uit het eerste jaar en je wordt begeleid door studenten die je alles kunnen vertellen over de opleiding.
meeloopdag Leeuwarden
Wil je de sfeer proeven op onze hogeschool en het studentenleven ervaren? Meld je aan voor een meeloopdag! Je volgt een speciaal samengesteld lesprogramma met verschillende vakken uit het eerste jaar en je wordt begeleid door studenten die je alles kunnen vertellen over de opleiding.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2

specialisaties

specialisatie Dieren in de zorg

Dieren worden steeds vaker ingezet bij therapieën en activiteiten voor mensen met een beperking. Denk maar aan hulphonden, dieren op een zorgboerderij of therapie met paarden.

Tijdens de studie Diermanagement wordt je in het werkveld Dier en Bedrijf voorbereid op het verdiepende werkveld Dieren in de Zorg. Belangrijke onderwerpen bij Dier en bedrijf zijn kwaliteitszorg, bedrijfseconomie en dierkennis op het gebied van huisvesting, voeding en gezondheid. In het werkveld Dieren in de Zorg specialiseer je je verder. Hier komt bijvoorbeeld psychologie, het begeleiden van verschillende doelgroepen en het selecteren en trainen van dieren aan de orde.

specialisatie Dier en samenleving

Dieren… We eten ze, houden (van) ze, pikken hun leefgebied in, beschermen ze en doen proeven op ze.

Dit maakt de relatie tussen mensen en dieren complex, maar ook enorm boeiend. In het werkveld van Dier en samenleving staat deze boeiende relatie centraal én oefen je hier op verschillende manieren invloed op uit. Een echte uitdaging.

specialisatie Dier en bedrijf

Het verantwoord houden van dieren is een hele kunst. Denk bijvoorbeeld maar eens aan dieren in een dierentuin, kinderboerderij, kennel of manege.

Ze hebben de juiste voeding, verzorging en sociale omgeving nodig. Maar hoe organiseer je dat dan? En hoe zorg jij voor een goed gemanaged dierbedrijf met tevreden personeel én klanten met oog voor dierenwelzijn? Het werkveld Dier en bedrijf zorgt ervoor dat jij hier straks alle antwoorden op hebt.

specialisatie Wildlife Management

Meer of minder wolven in ons land? Willen mensen wel een bever of olifant in hun achtertuin? Hoe krijgen we een bedreigde diersoort van de rode lijst?

Hoe herstellen we natuur van stad en platteland? Dat zijn concrete vragen voor een wildlife manager. Het belang van wilde dieren, natuur, biodiversiteit wordt breed erkend. Met Wildlife Management kan jij een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld voor mens en dier

specialisatie Paard en Management

Paard en management maakt je wegwijs in het werkveld van de paardensector. Hierdoor kun je bijdragen aan een gezond en stressvrij (sport)paard in Nederland en daarbuiten.

Paard en management is de specialisatie die studenten kiezen wanneer zij helemaal gek zijn van paarden en met dat enthousiasme ook professioneel aan de slag willen. De mogelijkheden daarvoor zijn er want de hippische sector vraagt om afgestudeerden die andere paardenliefhebbers kunnen adviseren over gezondheid en welzijn van gehouden paarden. Ook is er vraag naar afgestudeerden met management vaardigheden die ondersteuning kunnen bieden bij diverse hippische bedrijven. Dat kan zijn in Nederland of in het buitenland want de hippische sector is internationaal en stopt niet bij de landsgrenzen!

specialisatie Proefdierbeheer

In het werkveld van Proefdierbeheer werk je aan het verbeteren van het welzijn van dieren in onderzoek en de ontwikkeling van alternatieven voor proefdieren.

Het verbeteren van dierenwelzijn en het streven naar proefdieralternatieven zijn belangrijke onderwerpen die aan bod komen. Het werkveld is divers: het varieert van onderzoekslaboratoria tot ideële organisaties als Proefdiervrij en de Dierenbescherming. De combinatie van biologische kennis, biotechnische vaardigheden en de kennis op het gebied van management, beleid en ethiek is een goede basis om in de proefdiersector aan de slag te kunnen. Voor studenten die later met gehouden dieren willen werken is het werkveld Dier en bedrijf een goede voorbereiding voor het werkveld Proefdierbeheer. Voor studenten van die hebben gekozen voor het werkveld Wildlife Management is er de mogelijkheid een variant van het werkveld Proefdierbeheer te volgen die meer gericht is op het uitvoeren van dierproeven met wilde dieren.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
40% en
onderwijsopzet45% zelfstudie
25% theorie
30% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
De studie Diermanagement is gebaseerd op het competentiegerichte onderwijssysteem. Dit betekent dat de student niet alleen kennis vergaart maar ook vaardigheden ontwikkelt die in het werkveld gevraagd worden. Verder is de professionele houding van de student belangrijk. Deze drie elementen worden aan de hand van beroepsopdrachten (voor reele opdrachtgevers) geoefend en getoetst.
bindend studieadvies
  • minimaal 42 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2019
aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083
niet-EU/EER studenten : € 8750
1 september 2020
aanmelding deadline : 1 mei 2020
collegegeld nog niet bekend
toelaatbare profielen
havo E&Mbiologie;bi
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&TBiologie sterk aanbevolen
vwo C&Maangevuld met biologie
vwo E&Mbiologie
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&TBiologie sterk aanbevolen
MBO niveau 4Studenten met een mbo-diploma niveau 4 zijn toelaatbaar. Voor een goede kans op slagen zijn de vakken Nederlands, Engels, wiskunde A en Biologie op havo-eindexamenniveau ten zeerste aanbevolen.
hbo-ptoelaatbaar

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
0kamerhuur in Leeuwardenonder landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 868totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

709 studenten volgen deze opleiding
71% daarvan is vrouw
142 eerstejaars gestart in 2017
74% daarvan is vrouw
4243 studenten aan de Van Hall Larenstein
42% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Leeuwarden

23096studenten studerend
6895studenten woonachtig   
gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
? m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.63.8
inhoud3.43.5
docenten3.13.3
studiefaciliteiten3.42.9
studielast3.13.2
studiebegeleiding3.13.3

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Diermanagement aan de Van Hall Larenstein is beoordeeld door 320 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.6 uit 5.
bron: Van Hall Larenstein
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 3.6 3.6
aantal eerstejaars 176 178
ervaren contacttijd per week 18-24 18-24
doorstroom naar tweede jaar 59% 69%
diploma binnen 5 jaar 37% 41%
doorstuderen 13% 23%
werk op niveau in 1,5 jaar 32%

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.

Studie in Cijfers. Meer informatie: www.studiekeuze123.nl/sic

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Je carrièremogelijkheden zijn groot met Diermanagement en doorgaans veelzijdig en gevarieerd. Zelf maak je de keuzes die jou aanspreken. Dat begint al tijdens de opleiding. Door je stages slim te plannen, je eigen kansen te creëren en goed te netwerken vergroot je de kans op je droombaan enorm. Afgestudeerden dragen zowel nationaal als internationaal hun steentje bij in dierentuinen, de diervoederindustrie, onderzoeksinstituten, natuurparken, de paardenhouderij, proefdierlaboratoria, dierenbes
Afgestudeerden dragen zowel nationaal als internationaal hun steentje bij in dierentuinen, de diervoederindustrie, onderzoeksinstituten, natuurparken, de paardenhouderij, proefdierlaboratoria, dierenbescherming, onderwijs, educatie, zorginstellingen en de overheid.

huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 1722gemiddeld bruto maandloon
30%kans op een vaste baan
44%kans op een voltijd baan
28%kans op een baan op niveau
14%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
47%is tevreden over de studiekeuze

vergeleken met andere studies

zoektijd baangemiddeld
salaris na 1,5 jaar gemiddeld
kans op een vaste baan gemiddeld
bron: Elsevier beste banen

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Wageningen UniversityAnimal Sciences+ aanv. eisen
Wageningen UniversityAquaculture and Marine Resource Management+ aanv. eisen
Wageningen UniversityCommunication, Health and Life Sciences+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityDevelopment and Rural Innovation+ aanv. eisen
Wageningen UniversityForest and Nature Conservation+ aanv. eisen
Wageningen UniversityGeo-information Science+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

  • bedrijfsleider paardenbedrijf
  • beheerder zorgboerderij
  • beleidsmedewerker overheid
  • collectiebeheerder dierentuin
  • communicatieadviseur dierenbeschermingsorganisatie
  • ecologisch adviseur
  • kwaliteitsmedewerker diervoeding
  • praktijkdocent dieropleiding
  • projectmanager
bron: StudieData

Contact

Infodesk, Locatie Leeuwarden
E: info@hvhl.nl
T: +31(0)58-2846305
International Infodesk
E: info-international@hvhl.nl 
T: +31 (0)26-3695566
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite