Diermanagement

Hogeschool VHL

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

De opleiding Diermanagement is dé managementopleiding op het gebied van mens-dierrelaties en het welzijn van dieren.

open_in_newwebsite

locatieLeeuwarden
diplomaBSc
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
deels Engels
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34333
Hoe gaan we met dieren om en welke waarde hebben dieren voor ons? Een vraag die actueel blijft, denk maar aan de discussie rondom de komst van de wolf. Het is de centrale vraag tijdens de opleiding Diermanagement, dé managementopleiding op het gebied van mensdierrelaties en het welzijn van dieren. Houdt deze vraag jou ook bezig
en wil je als toekomstig manager hierin een rol spelen? Tijdens deze studie focus je je vooral op non-productiedieren en de sector daaromheen. Vind jij biologie en wiskunde leuke vakken? Mooi, want bij ons kom je meer te weten over ecologie, huisvesting, gezondheid, welzijn, voeding, gedrag, genetica, natuurbeheer, maar ook over leidinggeven, marketing en communicatie. De mogelijkheden zijn divers, maar jij bepaalt tijdens deze studie zelf waarin je je wilt specialiseren.

Waarom aan de VHL?

  • Unieke opleiding in Europa
  • Veel specialisatiemogelijkheden
  • Uitdagende stages
  • Internationaal georiënteerd
  • Leuke studievereniging
  • Verbeteren van dierenwelzijn
  • Actuele onderzoeksprojecten

Studieprogramma

Unsplashed background img 2

specialisaties

specialisatie Dieren in de zorg

Dieren worden steeds vaker ingezet bij therapieën en activiteiten voor mensen met een beperking. Denk maar aan hulphonden, dieren op een zorgboerderij of therapie met paarden.

Tijdens de studie Diermanagement wordt je in het werkveld Dier en Bedrijf voorbereid op het verdiepende werkveld Dieren in de Zorg. Belangrijke onderwerpen bij Dier en bedrijf zijn kwaliteitszorg, bedrijfseconomie en dierkennis op het gebied van huisvesting, voeding en gezondheid. In het werkveld Dieren in de Zorg specialiseer je je verder. Hier komt bijvoorbeeld psychologie, het begeleiden van verschillende doelgroepen en het selecteren en trainen van dieren aan de orde.

specialisatie Dier en samenleving

Dieren… We eten ze, houden (van) ze, pikken hun leefgebied in, beschermen ze en doen proeven op ze.

Dit maakt de relatie tussen mensen en dieren complex, maar ook enorm boeiend. In het werkveld van Dier en samenleving staat deze boeiende relatie centraal én oefen je hier op verschillende manieren invloed op uit. Een echte uitdaging.

specialisatie Dier en bedrijf

Het verantwoord houden van dieren is een hele kunst. Denk bijvoorbeeld maar eens aan dieren in een dierentuin, kinderboerderij, kennel of manege.

Ze hebben de juiste voeding, verzorging en sociale omgeving nodig. Maar hoe organiseer je dat dan? En hoe zorg jij voor een goed gemanaged dierbedrijf met tevreden personeel én klanten met oog voor dierenwelzijn? Het werkveld Dier en bedrijf zorgt ervoor dat jij hier straks alle antwoorden op hebt.

specialisatie Wildlife Management

Meer of minder wolven in ons land? Willen mensen wel een bever of olifant in hun achtertuin? Hoe krijgen we een bedreigde diersoort van de rode lijst?

Hoe herstellen we natuur van stad en platteland? Dat zijn concrete vragen voor een wildlife manager. Het belang van wilde dieren, natuur, biodiversiteit wordt breed erkend. Met Wildlife Management kan jij een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld voor mens en dier

specialisatie Paard en Management

Paard en management maakt je wegwijs in het werkveld van de paardensector. Hierdoor kun je bijdragen aan een gezond en stressvrij (sport)paard in Nederland en daarbuiten.

Paard en management is de specialisatie die studenten kiezen wanneer zij helemaal gek zijn van paarden en met dat enthousiasme ook professioneel aan de slag willen. De mogelijkheden daarvoor zijn er want de hippische sector vraagt om afgestudeerden die andere paardenliefhebbers kunnen adviseren over gezondheid en welzijn van gehouden paarden. Ook is er vraag naar afgestudeerden met management vaardigheden die ondersteuning kunnen bieden bij diverse hippische bedrijven. Dat kan zijn in Nederland of in het buitenland want de hippische sector is internationaal en stopt niet bij de landsgrenzen!

specialisatie Proefdierbeheer

In het werkveld van Proefdierbeheer werk je aan het verbeteren van het welzijn van dieren in onderzoek en de ontwikkeling van alternatieven voor proefdieren.

Het verbeteren van dierenwelzijn en het streven naar proefdieralternatieven zijn belangrijke onderwerpen die aan bod komen. Het werkveld is divers: het varieert van onderzoekslaboratoria tot ideële organisaties als Proefdiervrij en de Dierenbescherming. De combinatie van biologische kennis, biotechnische vaardigheden en de kennis op het gebied van management, beleid en ethiek is een goede basis om in de proefdiersector aan de slag te kunnen. Voor studenten die later met gehouden dieren willen werken is het werkveld Dier en bedrijf een goede voorbereiding voor het werkveld Proefdierbeheer. Voor studenten van die hebben gekozen voor het werkveld Wildlife Management is er de mogelijkheid een variant van het werkveld Proefdierbeheer te volgen die meer gericht is op het uitvoeren van dierproeven met wilde dieren.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
40% en
onderwijsopzet45% zelfstudie
25% theorie
30% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, literatuurstudie, mondelinge presentatie, stage, computer opdrachten, onderzoek, onderzoeksproject, excursie, onderzoeksvoorstel, werkcollege, hoorcollege, werkgroep, groepsopdracht, portfolio, workshop, groepsdiscussie, poster presentatie, zelf-evaluatie, individuele opdracht, practicum, zelfstudie, integratie module, project, laboratoriumwerk
onderwijsvormen
De studie Diermanagement is gebaseerd op het competentiegerichte onderwijssysteem. Dit betekent dat de student niet alleen kennis vergaart maar ook vaardigheden ontwikkelt die in het werkveld gevraagd worden. Verder is de professionele houding van de student belangrijk. Deze drie elementen worden aan de hand van beroepsopdrachten (voor reele opdrachtgevers) geoefend en getoetst.
bindend studieadvies
  • minimaal 46 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 juni 2020
wettelijk tarief : € 2143 (€1072 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 9000
niet-EU/EER studenten : € 9000

1 september 2021

aanmelding deadline : 1 juni 2021
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
havo N&Ttoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo E&Mmet biologie
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo E&Mmet biologie
vwo C&Mmet biologie
MBO niveau 4Studenten met een mbo-diploma niveau 4 zijn toelaatbaar. Voor een goede kans op slagen zijn de vakken Nederlands, Engels, wiskunde A en biologie op havo-eindexamenniveau en/of een mbo-dier opleiding ten zeerste aanbevolen.
hbo-ptoelaatbaar

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
0kamerhuur in Leeuwardenonder landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 868totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

709 studenten volgen deze opleiding
71% daarvan is vrouw
142 eerstejaars gestart in 2017
74% daarvan is vrouw
4293 studenten aan de Van Hall Larenstein
42% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Leeuwarden

23096studenten studerend
6895studenten woonachtig   
gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
? m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.63.6
inhoud3.43.4
docenten3.13.1
studiefaciliteiten3.43.4
studielast3.13.1
studiebegeleiding3.13.1
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Diermanagement aan de Van Hall Larenstein is beoordeeld door 320 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.6 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Je carrièremogelijkheden zijn groot met het hbo-diploma Diermanagement en doorgaans veelzijdig en gevarieerd. Zelf maak je de keuzes die jou aanspreken. Dat begint al tijdens de opleiding. Door je stages slim te plannen, je eigen kansen te creëren en goed te netwerken, vergroot je de kans op je droombaan enorm.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Afgestudeerden dragen zowel nationaal als internationaal hun steentje bij in dierentuinen, de diervoederindustrie, onderzoeksinstituten, natuurparken, de paardenhouderij, proefdierlaboratoria, dierenbescherming, onderwijs, educatie, zorginstellingen en de overheid.
huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 1722gemiddeld bruto maandloon
30%kans op een vaste baan
44%kans op een voltijd baan
28%kans op een baan op niveau
14%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
47%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Wageningen UniversityAnimal Sciences+ aanv. eisen
Wageningen UniversityAquaculture and Marine Resource Management+ aanv. eisen
Wageningen UniversityCommunication, Health and Life Sciences+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityDevelopment and Rural Innovation+ aanv. eisen
Wageningen UniversityForest and Nature Conservation+ aanv. eisen
Wageningen UniversityGeo-information Science+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

adviseur hippisch bedrijf
bedrijfsleider dierbedrijf
communicatiemedewerker
ecologisch beleidsmedewerker
educatiemedewerker natuurmuseum
kwaliteitsmedewerker diervoeding
manager zorgboerderij
projectleider dierbeschermingsorganisatie
bron: StudieData

Contact

Infodesk, Locatie Leeuwarden
E: info@hvhl.nl
T: +31(0)58-2846305
International Infodesk
E: info@vhluniversity.com
T: +31(0)26-3695566
International Infodesk de
E: info@vhluniversity.de
T: +31 (0)26-3695566
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite