Bos- en Natuurbeheer

Van Hall Larenstein

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Natuur is het waard beschermd te worden. Bos- en natuurgebieden bieden plaats aan tal van waardevolle planten en dieren, van het natuurgebied bij jou in de buurt tot aan de tropische regenwouden.

Daarnaast vervult natuur nog veel meer functies, zoals houtproductie, en heeft natuur gezondheidsvoordelen voor de mens. Belangrijk is dan om te weten hoe je de natuur het best beschermt en benut. Hoe maak je het mogelijk om beheer van natuur en landschap duurzaam te bekostigen? Hoe bescherm je de zeldzame flora en fauna van het tropisch regenwoud terwijl ook de lokale bevolking genoeg inkomsten houdt? Wat kun je in Nederland doen om de achteruitgang van soorten te stoppen? Hoe gebruik je de schaarse buitenruimte optimaal, welke functies kunnen
gecombineerd worden? Hoe krijg je mensen de natuur in zodat de zorgkosten dalen? Dat zijn vragen voor een bos- en natuurbeheerder. Bij de opleiding Bos- en Natuurbeheer leer je over beleven, beschermen en benutten van natuur op een duurzame manier.
open_in_newwebsite

printprint

locatieVelp
diplomaBSc Bos- en Natuurbeheer
typeregulier, 240 EC
start1 september
taaldeels Nederlands
deels Engels
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34221
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma

Open dagen en meeloopdagen

open dag Leeuwarden
Tijdens een Open Dag vertellen docenten en studenten jou wat je maar wilt weten en ook wat je weten moet voor je aan je opleiding in Leeuwarden begint. Je krijgt een beeld van de school en de docenten, van de studie en het onderzoek dat je kan doen en van je werk in de toekomst.
open dag Velp
Tijdens een Open Dag vertellen docenten en studenten jou wat je maar wilt weten en ook wat je weten moet voor je aan je opleiding in Velp begint. Je krijgt een beeld van de school en de docenten, van de studie en het onderzoek dat je kan doen en van je werk in de toekomst.
meeloopdag Velp
Wil je de sfeer proeven op onze hogeschool en het studentenleven ervaren? Meld je aan voor een meeloopdag! Je volgt een speciaal samengesteld lesprogramma met verschillende vakken uit het eerste jaar en je wordt begeleid door studenten die je alles kunnen vertellen over de opleiding.
meeloopdag Velp
Wil je de sfeer proeven op onze hogeschool en het studentenleven ervaren? Meld je aan voor een meeloopdag! Je volgt een speciaal samengesteld lesprogramma met verschillende vakken uit het eerste jaar en je wordt begeleid door studenten die je alles kunnen vertellen over de opleiding.
meeloopdag Velp
Wil je de sfeer proeven op onze hogeschool en het studentenleven ervaren? Meld je aan voor een meeloopdag! Je volgt een speciaal samengesteld lesprogramma met verschillende vakken uit het eerste jaar en je wordt begeleid door studenten die je alles kunnen vertellen over de opleiding.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2

specialisaties

specialisatie Beheer van bos en natuur

Wil je graag terreinbeheerder worden? Leer bij Bos- en Natuurbeheer alles over aanleg, beheer en exploitatie van bos en natuurterreinen.

If you consider that a forest can be a place for recreation, a source of timber, oxygen producer and a water reservoir, you probably agree that we need more of it! Since our forests and natural areas are very important for our health and wellbeing, it is essential to make sure to protect these areas and manage them in a suitable way. This is where you come in! As an urban forester, you make sure our valuable forests and nature are properly managed and know how to strike a balance between the needs and demands of people and those of our natural areas. As responsible forestry and nature management is playing an ever-more important role in both the Netherlands and abroad, you will have plenty of jobs to choose from after graduation.

specialisatie International Timber Trade (Engelstalig)

Word een expert op het gebied van houthandel en houttechniek. Bij Bos- en Natuurbeheer leer je alles over in- en verkoop, transport en houttechniek.

In het gevarieerde studieprogramma word je opgeleid in zaken doen, bosbeheer en hout in al zijn diversiteit. Met deze combinatie ben je gewild in het werkveld: jij begrijpt de complexe productie en handelsketen van begin tot eind, van de boom in het bos tot een afgeleverd product bij de klant! In tegenstelling tot een HEAO'er beschik jij naast commerciële vaardigheden over diepgaande productkennis. De studie wordt gekenmerkt door een hechte samenwerking met professionals uit het werkveld, veel excursies en een 'hands-on' benadering in het onderwijs.

specialisatie Mens en Natuur

Wil jij mensen en natuur dichter bij elkaar brengen? Bij Bos- en Natuurbeheer leer je over natuureducatie, natuurbeleving, omgevingspsychologie, het effect van natuur op kinderen en gezondheid!

Heb jij iets met mensen, natuur en gezondheid? We leren je hoe het komt dat mensen zich fijner voelen als ze buiten zijn en hoe het komt dat je er gezonder van wordt. Ben jij sociaal en zie je jezelf mooie natuurervaringen organiseren voor verschillende soorten mensen? Bij 'Mens en Natuur' leer je hoe. Van het ontwerpen van speelbossen tot het verzinnen van natuuractiviteiten voor bejaarden met Alzheimer. En van het ontwerpen van een vergaderruimte in de natuur voor managers tot het ontwikkelen van een educatieve groene wandelroute met buurtbewoners.

specialisatie Toegepaste ecologie

Doe je graag onderzoek aan wilde planten en dieren en wil je bezig zijn met de inrichting van natuurgebieden?

Bij Bos- en Natuurbeheer leer je de kennis van ecologie te gebruiken bij duurzaam beheer van biodiversiteit en natuur!

specialisatie Tropical Forestry (Engelstalig)

Tropische bossen leveren hout en allerlei andere producten voor lokale gemeenschappen en zijn belangrijk voor biodiversiteit en klimaat.

Hun unieke biodiversiteit trekt dan ook steeds meer toeristen. De grote uitdaging is natuurlijk de achteruitgang van kwaliteit en oppervlakte af te remmen of zelfs te stoppen. Daartoe worden allerlei nationale en internationale initiatieven ontplooid. Want uiteindelijk wil iedereen toch dat tropische bossen hun waardevolle functies voor miljoenen mensen blijven vervullen? Bossen en bomen dragen ook bij aan de economie en duurzaam landgebruik in rurale gebieden. Zo wordt een bijdrage geleverd aan armoedebestrijding, bijvoorbeeld in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Als bos- en natuurbeheerder help je mee een duurzame ontwikkeling voor mens en natuur in de tropen gestalte te geven.

specialisatie Rentmeesterij

Wil jij je bezig houden met de realisatie van een (financieel) duurzaam landschap? Bij Bos- en Natuurbeheer leer je onderhandelen, organiseren en coördineren.

Je krijgt een brede kennis over ontwikkeling en beheer van landgoederen, gebouwen en grondgebruik. En over alles wat in die wereld verandert.

Onderwijs

taal van onderwijs50% nl
50% en
onderwijsopzet30% zelfstudie
30% theorie
40% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, practicum, colloquium, project, computer opdrachten, hoorcollege, zelfstudie, excursie, onderzoeksproject, werkgroep, groepsopdracht, individuele opdracht
bindend studieadvies
  • minimaal 46 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2019
aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083
niet-EU/EER studenten : € 8750
1 september 2020
aanmelding deadline : 1 mei 2020
collegegeld nog niet bekend
toelaatbare profielen
havo C&Mwiskunde A of wiskunde B
havo E&Mtoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&Ttoelaatbaar
vwo C&Mtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4Studenten met een mbo-diploma niveau 4 van een verwante opleiding zijn in principe toelaatbaar. Nederlands, Engels enWiskunde A of B op havo-eindexamenniveau wordt ten zeerste aanbevolen.

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
0kamerhuur in Velponder landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 868totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

494 studenten volgen deze opleiding
20% daarvan is vrouw
106 eerstejaars gestart in 2017
19% daarvan is vrouw
4243 studenten aan de Van Hall Larenstein
42% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Velp

?studenten studerend
?studenten woonachtig   
gemiddelde kamerprijs
?gemiddelde kamerprijs
? m2gemiddelde kameroppervlak
?kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2015
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.94.0
inhoud3.53.6
docenten3.73.9
studiefaciliteiten3.13.4
studielast3.43.4
studiebegeleiding3.53.5

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Bos- en Natuurbeheer aan de Van Hall Larenstein is beoordeeld door 202 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.
bron: Van Hall Larenstein
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 3.7 3.7
aantal eerstejaars 161 128
ervaren contacttijd per week 18-24 12-18
doorstroom naar tweede jaar 60% 64%
diploma binnen 5 jaar 35% 43%
doorstuderen 19% 18%
werk op niveau in 1,5 jaar 78%

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.

Studie in Cijfers. Meer informatie: www.studiekeuze123.nl/sic

Na de studie

Unsplashed background img 2
Je kunt zelf richting geven aan je studie en je toekomstige werkplek met de keuzes die je tijdens je opleiding maakt.
Afhankelijk daarvan kun je bijvoorbeeld aan de slag als ecoloog, beheerder (bekijk ook onze pagina Boswachter worden?) of coördinator natuur-en landschapsbeleving bij Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten of bij een adviesbureau, of kies voor een toekomst als rentmeester. Maar denk ook aan non-profitorganisaties en de houthandel in binnen- en buitenland.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Heb je internationale ambities? Met alle specialisaties kun je niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland aan het werk. Volg je een van de twee internationale Engelstalige specialisaties, dan zijn er zeker veel leuke banen in het buitenland te bedenken. Je kunt bijvoorbeeld terecht als adviseur voor bosbeheer, of middle-manager bij plantages. Een wereld aan mogelijkheden!
huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2320gemiddeld bruto maandloon
56%kans op een vaste baan
58%kans op een voltijd baan
38%kans op een baan op niveau
33%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
73%is tevreden over de studiekeuze

vergeleken met andere studies

zoektijd baangemiddeld
salaris na 1,5 jaar gemiddeld
kans op een vaste baan gemiddeld
bron: Elsevier beste banen

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Wageningen UniversityClimate Studies+ aanv. eisen
Wageningen UniversityDevelopment and Rural Innovation+ aanv. eisen
Wageningen UniversityForest and Nature Conservation+ aanv. eisen
Wageningen UniversityGeo-information Science+ aanv. eisen
Wageningen UniversityManagement, Economics and Consumer Studies+ 30 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

  • accountmanager
  • ecologisch adviseur
  • logistiek medewerker
  • natuureducator
  • ontwikkelaar / beheerder van natuurgebieden
  • rentmeester
  • taxateur buitenruimte
  • vastgoeddeskundige
  • voorlichter
bron: StudieData

Contact

International Infodesk
E: info-international@hvhl.nl 
T: +31 (0)26-3695566
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite