Bedrijfskunde en Agribusiness

Van Hall Larenstein

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Bedrijfskunde en Agribusiness combineert bedrijfskunde met specifieke voedsel- en agrarische kennis. Je leert ondernemen, krijgt gerichte kennis en je werkt aan je managementvaardigheden.

De agribusiness is een van de grootste branches ter wereld en altijd in ontwikkeling. Er worden steeds weer nieuwe hapjes en drankjes ontwikkeld en nieuwe toepassingen bedacht voor huidige producten. Zijn zeewier, melk, eendenkroos, koolzaad en boerenkool de nieuwe superfoods of juist de energiebronnen voor de toekomst? Er zijn zoveel mogelijkheden!

De opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness combineert bedrijfskunde met specifieke kennis van de voedsel-, bloemen- en agrarische keten. Dit geeft je een groot voordeel op de arbeidsmarkt. Onze studenten vinden niet voor niets sneller dan gemiddeld een baan.

Deze opleiding wordt in Leeuwarden en in Velp aange­boden. In Velp is de opleiding gericht op de International Business in Food & Flowers en wordt daarom in het Engels aangeboden. Je hebt les in een klas met studenten uit veel verschillende landen. In Leeuwarden is de opleiding minder internationaal gericht en daarom Nederlandstalig. Je kunt je hier specialiseren in Bedrijfskunde of Ondernemerschap binnen de agrarische sector.
open_in_newwebsite

printprint

locatieLeeuwarden
diplomaBBA Bedrijfskunde en Agribusiness
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34866
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma

Open dagen en meeloopdagen

open dag Leeuwarden
Tijdens een Open Dag vertellen docenten en studenten jou wat je maar wilt weten en ook wat je weten moet voor je aan je opleiding in Leeuwarden begint. Je krijgt een beeld van de school en de docenten, van de studie en het onderzoek dat je kan doen en van je werk in de toekomst.
open dag Velp
Tijdens een Open Dag vertellen docenten en studenten jou wat je maar wilt weten en ook wat je weten moet voor je aan je opleiding in Velp begint. Je krijgt een beeld van de school en de docenten, van de studie en het onderzoek dat je kan doen en van je werk in de toekomst.
meeloopdag Leeuwarden
Wil je de sfeer proeven op onze hogeschool en het studentenleven ervaren? Meld je aan voor een meeloopdag! Je volgt een speciaal samengesteld lesprogramma met verschillende vakken uit het eerste jaar en je wordt begeleid door studenten die je alles kunnen vertellen over de opleiding.
meeloopdag Leeuwarden
Wil je de sfeer proeven op onze hogeschool en het studentenleven ervaren? Meld je aan voor een meeloopdag! Je volgt een speciaal samengesteld lesprogramma met verschillende vakken uit het eerste jaar en je wordt begeleid door studenten die je alles kunnen vertellen over de opleiding.
meeloopdag Leeuwarden
Wil je de sfeer proeven op onze hogeschool en het studentenleven ervaren? Meld je aan voor een meeloopdag! Je volgt een speciaal samengesteld lesprogramma met verschillende vakken uit het eerste jaar en je wordt begeleid door studenten die je alles kunnen vertellen over de opleiding.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2

specialisaties

specialisatie Ondernemerschap

Ondernemers met visie en lef, daar is grote vraag naar! Dat geldt voor ondernemers die het thuisbedrijf willen overnemen, maar ook voor ondernemers die een eigen bedrijf willen opzetten.

Tijdens de opleiding werk je aan je vaardigheden om een succesvol ondernemer te worden. Oefenen en ervaren in de praktijk is daarbij essentieel. Tijdens de module 'de leeronderneming' start je je eigen bedrijf in een team van studenten. Samen met bijvoorbeeld studenten voedingsmiddelentechnologie of milieukunde ontwikkel je een product. Dit product ga je maken en vermarkten. Zullen jullie er in slagen dit goed te managen en zelfs winst maken...? Je maakt hiermee kennis met alle onderdelen van het opzetten van je eigen bedrijf. Ook krijg je vakken over hoe je je eigen bedrijfsstrategie ontwikkelt, hoe je een ondernemersplan schrijft of wat nieuwe trends en ontwikkelingen in de agrarische sector zijn.

specialisatie International Business in Food and Flowers

Om succesvol te kunnen zijn binnen de internationale handel in food and flowers moet je, naast productkennis, inzicht hebben in de hele keten: van producent tot consument.

Wil jij straks een boeiende baan binnen food and flowers? Dan is International business in food and flowers echt iets voor jou!

specialisatie Bedrijfskunde

Agrarische producten worden altijd gegeten of gebruikt als basisgrondstof. Deze wereldwijde business zal altijd blijven bestaan en heeft behoefte aan goede bedrijfskundigen met gerichte vakkennis.

Je leert hoe de foodsector in elkaar zit, van plant tot supermarkt, zodat jij vragen vanuit de markt kunt helpen vertalen naar nieuwe ideeën. Maar ook hoe je dit financieel of logistiek coördineert.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet25% zelfstudie
35% theorie
40% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, computer opdrachten, excursie, groepsdiscussie, groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, portfolio, practicum, project, seminar, stage, traineeship, werkcollege, werkgroep, workshop, zelfstudie
bindend studieadvies
  • minimaal 60 EC in de eerste 24 maanden

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2019
aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083
1 september 2020
aanmelding deadline : 1 mei 2020
collegegeld nog niet bekend
toelaatbare profielen
havo C&Mwiskunde A of wiskunde B;Met WisA of WisB
havo E&Mtoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&Ttoelaatbaar
vwo C&Mtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4Studenten met een mbo-diploma niveau 4 van een verwante opleiding zijn in principe toelaatbaar. Nederlands, Engels en Wiskunde A of B op havo-eindexamenniveau wordt aanbevolen.
toelatingseisen

cijferlijst

taaltoets

vooropleiding

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
0kamerhuur in Leeuwardenonder landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 868totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

265 studenten volgen deze opleiding
25% daarvan is vrouw
65 eerstejaars gestart in 2017
28% daarvan is vrouw
4293 studenten aan de Van Hall Larenstein
42% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Leeuwarden

23096studenten studerend
6895studenten woonachtig   
gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
? m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/3 VHL
Bedrijfskunde en Agribusiness
gemiddelde kamerhuur
3.7/5 studenttevredenheid
65 eerstejaars
27% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/3
Bedrijfskunde en Agribusiness
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
3/3 HAS
Bedrijfskunde en Agribusiness
€ 293 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2015
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.93.9
inhoud3.53.7
docenten3.63.7
studiefaciliteiten3.23.5
studielast3.53.6
studiebegeleiding3.53.7

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Bedrijfskunde en Agribusiness aan de Van Hall Larenstein is beoordeeld door 68 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.
bron: Van Hall Larenstein
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 3.7 3.9
aantal eerstejaars 36 75
ervaren contacttijd per week 18-24 18-24
doorstroom naar tweede jaar 78% 70%
diploma binnen 5 jaar 44% 61%
doorstuderen 13% 7%
werk op niveau in 1,5 jaar 90%

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.

De opleiding in Velp is geheel Engelstalig. Studie in Cijfers. Meer informatie: www.studiekeuze123.nl/sic

Na de studie

Unsplashed background img 2
Met het hbo-diploma Bedrijfskunde en Agribusiness liggen er voor jou talloze kansen. Er zijn een enorm aantal functies en organisaties waarin je kunt instromen na je studie: marketing manager bij een voedingsmultinational, agrarisch adviseur, logistiek manager bij een grote supermarktketen, gebiedsmakelaar, financieel adviseur of agrarisch accountant. En natuurlijk kun je ook 'gewoon' agrarisch ondernemer worden – maar dan wel een buitengewoon goede!

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Bedrijfskunde en Agribusiness speelt in op de vraag naar mensen met zowel productkennis als kennis van marketing, handel, import en export. Tuinbouwers met verstand van de markt of handelsmensen met groene vingers dus. Daarmee word je bijvoorbeeld marketingmanager in groente en fruit of kwaliteitsmanager, inkoper bij een internationaal (handels)bedrijf, teeltmanager of salesmanager voor een kaasproducent.
huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2209gemiddeld bruto maandloon
55%kans op een vaste baan
91%kans op een voltijd baan
65%kans op een baan op niveau
65%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
83%is tevreden over de studiekeuze

vergeleken met andere studies

zoektijd baangemiddeld
salaris na 1,5 jaar gemiddeld
kans op een vaste baan gemiddeld
bron: Elsevier beste banen

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Wageningen UniversityFood Quality Management+ aanv. eisen
Wageningen UniversityManagement, Economics and Consumer Studies+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityOrganic Agriculture+ aanv. eisen
Tilburg UniversityOrganization Studiesgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

  • agrarisch adviseur
  • extension worker
  • kwaliteitsmanager
  • marketing en sales manager
  • researcher
bron: StudieData

Contact

International Infodesk
E: info-international@hvhl.nl 
T: +31 (0)26-3695566
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite