Verpleegkunde

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

De voltijdopleiding Verpleegkunde is erg geschikt om kennis te maken met de volle breedte van het verpleegkundeveld. Voldoende kennis van biologie is belangrijk. Je zet de patiënt centraal.

Met een bacheloropleiding (hbo) Verpleegkunde op zak, kun je op verschillende plekken aan de slag. Je kunt als verpleegkundige gaan werken in ziekenhuizen, bij mensen thuis, in instellingen voor psychiatrische hulpverlening, in instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, wijkverpleging of in een huisartsenpraktijk. Als verpleegkundige werk je met mensen van alle leeftijden.

De voltijdopleiding Verpleegkunde is dus erg geschikt om kennis te maken met de volle breedte van het verpleegkundeveld. Je zet de patiënt centraal en kijkt wat de zorgvraag is en stemt daar je aanpak op af. Je leert verpleegtechnische handelingen, zoals bloedprikken en katheteriseren.

Tijdens je opleiding loop je 4 keer een stage, steeds in een ander werkveld. Je begint natuurlijk in laag complexe zorgsituaties. In de eerste twee jaar van je opleiding loop je een korte stage van 8 weken in verschillende werkvelden.

In het derde jaar loop je een stage van 18 weken. Voor je laatste stage in het vierde jaar mag je een voorkeur opgeven wat betreft stageplaats. Hier moet je laten zien dat je in staat bent zorg te verlenen aan complexe patiënten/cliënten.
Deze opleiding heeft meerdere vormen :
open_in_newwebsite

printprint

locatieNijmegen
diplomaB Opleiding tot Verpleegkundige
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34560
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma

Waarom aan de HAN?

 • Heel modern is het Praktijkhuis met eigen High Care-afdeling! Hier leer je, samen met de praktijkcoaches, te werken aan realistische situaties binnen de gezondheidszorg.
 • Soms werk je samen met studenten van andere opleidingen en leer je concreet van elkaars vakgebied.
 • De HAN biedt veel mogelijkheden om na je bacheloropleiding verder te studeren in de gezondheidszorg.
 • Het onderwijs is relatief kleinschalig en biedt veel ruimte om het in te vullen zoals je zelf wilt.

Open dagen en meeloopdagen

Open Dag 06 april 2019 Nijmegen (Voltijd) Nijmegen
Tijdens een Open Dag maak je kennis met de verschillende bacheloropleidingen van de HAN. Praat met studenten; hoe ervaren zij het om bij de HAN te studeren? Laat docenten meer vertellen over de inhoud van de opleiding. Meld je vooraf aan via onze website: www.han.nl/opendag
Open Dag 6 april 2019 Nijmegen (Voltijd) Nijmegen
Tijdens een Open Dag maak je kennis met de verschillende bacheloropleidingen van de HAN. Praat met studenten; hoe ervaren zij het om bij de HAN te studeren? Laat docenten meer vertellen over de inhoud van de opleiding. Meld je vooraf aan via onze website: www.han.nl/opendag
HAN Studiekeuze Event zaterdag 01 juni 2019 Nijmegen (Voltijd) Nijmegen
Tijdens een Open Dag maak je kennis met de verschillende bacheloropleidingen van de HAN. Praat met studenten; hoe ervaren zij het om bij de HAN te studeren? Laat docenten meer vertellen over de inhoud van de opleiding. Meld je vooraf aan via onze website: www.han.nl/opendag

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
1e jaar Tijdens de propedeuse (het eerste jaar) leer je verpleegkundige handelingen aan. Daarnaast leer je goed communiceren met je patiënten, want dat is van groot belang. In je eerste jaar maak je ook kennis met de praktijk en rollen van een verpleegkundige:

 • Zorgverlener
 • Communicator
 • Samenwerkingspartner
 • Reflectieve EBP-professional
 • Gezondheidsbevorderaar
 • Organisator
 • Professional en kwaliteitsbevorderaar

Je leert ook reflecteren op je handelen, over gezond leven en over ketenzorg.
2e jaar In je tweede jaar bestaat je studieprogramma uit:

 • Waarde(n)volle zorg (stage)
 • Voorkomen is beter dan genezen
 • Partners in zorg
 • Indiceren van zorg
3e jaar In je derde jaar kun je het volgende verwachten:

 • Minor volgen
 • Samenwerken in vakmanschap (stage)
 • Zorginnovatie in de praktijk
 • Ondernemendheid (stage)
4e jaar Afhankelijk van de voor jou vastgestelde route sluit je opleiding Verpleegkunde af met een kwaliteitsproject, stage of minor. Bij het behalen van je diploma mag je je Bachelor of Nursing noemen.

minors

 1. Radboud Plus Traject Wil je bijdragen aan hoogwaardige patiëntenzorg in een academisch ziekenhuis? Dan is een opleiding tot verpleegkundige via het Radboud Plus Traject dé kans om je ambitie waar te maken.
 2. CWZ-route hbo-v VerpleegkundeEen speciale route aan waarin je als student alle onderdelen van de laatste 2 jaren van de hbo voltijdopleiding Verpleegkunde in het CWZ kunt doorlopen.
 3. Leerroute Slingeland ZiekenhuisHet Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem biedt samen met de HAN deze interessante leerroute aan. Voor studenten die als verpleegkundige in het ziekenhuis willen gaan werken.
 4. De oncologische cliëntIn deze minor staat het behandelen en begeleiden van cliënten met de vier meest voorkomende oncologische aandoeningen centraal (borst-, long-, prostaat en dikke darmkanker en het kind & kanker)
 5. Gerontologie en geriatrie in de praktijkVolg deze minor en verdiep je verder in dit type zorg, waarbij je als professional steeds de zorgvrager en zijn sociale systeem centraal stelt.
 6. Gedrag bij leefstijl en gezondheidDe minor richt zich op het verwerven van kennis en inzicht in de relatie tussen (verstoord) gedrag en gezondheid.
 7. Het kind centraal: een interdisciplinaire benadering van complexe stoornissenWil jij als verpleegkundige werken met kinderen met complexe stoornissen? Wil je hen behandelen en begeleiden, zodat ze zich beter kunnen redden in hun leefomgeving? Volg dan deze minor.
 8. Het Kwetsbare KindDeze minor is gericht op het Kind: opgenomen in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. Ook op het kind met gedragsproblemen.
 9. High Care volwassene en KinderenVoor hbo-v studenten die kennis willen vergaren over de intensieve, acute hoogcomplexe zorgsetting.
 10. Mensen met een lichte verstandelijke beperkingBinnen deze minor van de HAN leer je om mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) te ondersteunen bij het vinden van hun plek in de samenleving.
 11. NeurorevalidatieBen je geïnteresseerd in de behandeling van cliënten met niet-aangeboren hersenletsel? Dan is dit de juiste minor!
 12. Pijn voor Health ProfessionalsWil je als toekomstig zorgprofessional meer weten over de behandeling van mensen met pijnklachten? Volg dan deze minor.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
De voltijdopleiding Verpleegkunde is erg geschikt om kennis te maken met de volle breedte van het verpleegkundeveld. Voldoende kennis van biologie is belangrijk. Je volgt stages in verschillende werkvelden en je kunt ook een buitenlandstage lopen. Je zet de patiënt centraal en kijkt wat de zorgvraag is en stemt daar je aanpak op af. Je leert verpleegtechnische handelingen, zoals bloedprikken en katheteriseren.
bindend studieadvies
 • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden


In het 1e studiejaar moet je 60 studiepunten behalen. Haal je minder dan 45 studiepunten, dan krijg je een bindend negatief studieadvies (BNSA). Je moet dan stoppen met de opleiding.

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2019
wettelijk tarief : € 2083
1 september 2020
collegegeld nog niet bekend
Heb je je aangemeld voor de opleiding Verpleegkunde bij de HAN? Dan moet je een Studiekeuzecheck doen (een verplicht matchingstraject). Als je aan alle toelatingsvoorwaarden hebt voldaan én je een positief advies hebt ontvangen over je studiekeuzecheck, word je toegelaten tot de opleiding.
toelaatbare profielen
havo C&Mtoelaatbaar
havo E&Mtoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&Ttoelaatbaar
vwo C&Mtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4toelaatbaar
WO propedeusetoelaatbaar
hbo-ptoelaatbaar

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
315kamerhuur in Nijmegenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1183totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

1166 studenten volgen deze opleiding
87% daarvan is vrouw
303 eerstejaars gestart in 2017
89% daarvan is vrouw
34466 studenten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
50% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Nijmegen

41385studenten studerend
18288studenten woonachtig   
€ 315gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/20 HAN
Verpleegkunde
€ 315 gemiddelde kamerhuur
3.7/5 studenttevredenheid
303 eerstejaars
89% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/20 Avans
HBO-Verpleegkunde
€ 293 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
261 eerstejaars
94% vrouw
12-24 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/20 Avans
HBO-Verpleegkunde
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
261 eerstejaars
94% vrouw
12-24 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/20
Opleiding tot Verpleegkundige
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
5/20 Fontys
Verpleegkunde
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
351 eerstejaars
91% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/20 Fontys
Verpleegkunde
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/20 Fontys
Verpleegkunde - Technische stroom
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
351 eerstejaars
91% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/20 Hanze
Verpleegkunde (HBO-V)
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
368 eerstejaars
91% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/20 HHS
HBO-V (Opleiding tot Verpleegkundige)
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
75% Nederlandstalig
25% Engelstalig
10/20 Hogeschool Leiden
Opleiding tot Verpleegkundige
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
11/20 HU
Verpleegkunde
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
12/20 HvA
Verpleegkunde
€ 424 gemiddelde kamerhuur
3.8/5 studenttevredenheid
316 eerstejaars
89% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
13/20 Inholland
Opleiding tot Verpleegkundige
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
14/20 NHL
Verpleegkunde
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
15/20 NHL Stenden
Verpleegkunde
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
16/20 ProgreSZ
Opleiding tot Verpleegkundige
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
17/20 Saxion
Opleiding tot Verpleegkundige
€ 250 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
280 eerstejaars
88% vrouw
? uur contacttijd/week
18/20 Gereformeerde Hogeschool
Opleiding tot Verpleegkundige
€ 307 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
19/20 Windesheim
Verpleegkunde
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
20/20 Zuyd
Opleiding tot Verpleegkundige
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.93.7
inhoud3.63.5
docenten3.63.6
studiefaciliteiten3.63.4
studielast3.53.3
studiebegeleiding3.53.4

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Verpleegkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is beoordeeld door 574 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.
bron: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 3.7 3.8
aantal eerstejaars 335
ervaren contacttijd per week 12-18
doorstroom naar tweede jaar 95%
diploma binnen 5 jaar 47%
doorstuderen 7%
werk op niveau in 1,5 jaar 72%

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2
Bij het behalen van je diploma mag je je Bachelor of Nursing noemen. Je kunt als verpleegkundige gaan werken in ziekenhuizen, bij mensen thuis, in instellingen voor psychiatrische hulpverlening, in instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, wijkverpleging of in een huisartsenpraktijk.

Populaire vervolgstudies zijn:
 • Zorgwetenschappen, Psychologie, en Pedagogiek;
 • Master of Physician Assistent en Advanced Nursing Practice;
 • Management, Zorg en Dienstverlening (MZD)

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Zorginstellingen halen zo veel mogelijk hbo'ers binnen met bonussen en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Toch blijft veel werk in de zorg nog steeds op mbo-niveau. Er is dus een kans dat je als hbo'er onder je niveau werkt.

Je zult in ieder geval wel snel aan het werk kunnen, vooral in de wijkverpleging of ouderenzorg. De meeste afgestudeerden willen namelijk liever in het ziekenhuis werken, op de spoed of in de operatiekamer (bron: Keuzegids HBO Voltijd 2018).
huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2480gemiddeld bruto maandloon
40%kans op een vaste baan
26%kans op een voltijd baan
60%kans op een baan op niveau
63%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
91%is tevreden over de studiekeuze

vergeleken met andere studies

zoektijd baangemiddeld
salaris na 1,5 jaar gemiddeld
kans op een vaste baan goed
bron: Elsevier beste banen 2015

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
HRAdvanced Nursing Practice dualgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteEducational Science and Technology full-time,part-time+ 30 EC pre-master
Maastricht UniversityEpidemiology+ aanv. eisen
Maastricht UniversityGlobal Health+ aanv. eisen
Maastricht UniversityGovernance and Leadership in European Public Health+ aanv. eisen
Maastricht UniversityHealth Education and Promotion+ aanv. eisen
Universiteit TwenteHealth Sciences+ 30 EC pre-master
Maastricht UniversityHealthcare Policy, Innovation and Management+ aanv. eisen
Maastricht UniversityHuman Movement Sciences+ aanv. eisen
HvAMaster Critical Care dual+ aanv. eisen
HUMaster Innovatie in Zorg en Welzijn part-timegeen aanvullende eisen
HUMaster Physician Assistant dual+ werkervaring
+ werk naast de opleiding (duaal)
Maastricht UniversityMental Health+ aanv. eisen
Universiteit TwentePsychology+ 45 EC pre-master
Maastricht UniversityWork, Health and Career+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

 • verpleegkundige
bron: StudieData

Contact

HAN VoorlichtingsCentrum (HVC)
E: info@han.nl
T: +31 24 353 05 00
HAN VoorlichtingsCentrum (HVC)
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite