Sportkunde

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Hou je van leefstijlcoaching, sportmarketing of fitheid? Breng je graag mensen in beweging? Word sportkundige en kies HAN Sportkunde voltijd in Nijmegen!

open_in_newwebsite

locatieNijmegen
diplomaB
typeregulier, 0 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34040
Go for the start! Laat mensen meer bewegen, zodat ze zich sportiever, fitter en beter in hun vel voelen. Je maakt bewegen voor iedereen mogelijk en je leert mensen genieten van sport en bewegen!

Bij HAN Sportkunde in Nijmegen leer je hoe je dit het beste kunt doen op een zeer professionele manier. Haal als sportkundige in de rol van buurtsport- of leefstijlcoach, sportmarketeer of als sport- en beweegagoog het beste uit mensen met jouw passie voor sport!

Als sportkundige breng je bijvoorbeeld mensen in beweging voor wie sporten geen vanzelfsprekendheid is. Of word je manager bij een groot sportbedrijf, een sportorganisatie of bij een adviesbureau dat een gezonde leefstijl bevordert.

Bij Sportkunde in Nijmegen kun je het accent leggen op zowel de sociaal-agogische waarde (Sport & Society) , de maatschappelijke en economische waarde (Sport & Business) als op de gezondheidswaarde van sport en bewegen (Sport & Health). Die keuze maak je zelf!
Deze opleiding heeft meerdere vormen :
Sportkunde studeren aan de HAN: Hoe is dat?

Waarom aan de HAN?

Sportkunde is vernieuwend en onderdeel van HAN Sport en Bewegen in Nijmegen. Met zeer betrokken docenten en studenten, hoge tevredenheid onder studenten en een eigen modern gebouw met uiteenlopende hoogwaardige sportfaciliteiten. De opleiding werkt samen met HAN SENECA, de Radboud Universiteit en het Radboud Sportcentrum.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouw
HAN Sportkunde in Nijmegen is een brede 4-jarige hbo-opleiding die je opleidt om onder andere sport- en beweegprogramma's te ontwikkelen, organiseren en uit te voeren. Hiervoor moet je goed kunnen samenwerken met andere professionals, ook uit andere disciplines. Je krijgt in je 1e studiejaar alles wat met sport en bewegen te maken heeft. Denk aan sportlessen, leefstijlcoaching, sportmarketing en vitaliteit. Vanaf je 2e studiejaar kies je je eigen route: je sport én je loopt stages.
Sportvaardigheden vormen een essentieel onderdeel van de opleiding. Het geven van leiding is belangrijk. Ook het meten en evalueren van zowel de effecten van je handelen als het evalueren van het proces, hoort bij de kwaliteiten van de sportkundige die de HAN opleidt. En je moet de resultaten kunnen vertalen in verbeterpunten en –acties. Na ruim een jaar studeren kies je een bepaalde richting. Wil je jezelf ontwikkelen als manager of juist als coach?

Kies je om sportmanager te worden? Dan verdiep je je vooral in management, communicatie en adviseren, met uiteraard de focus op sport en gezondheid.

Word je liever sportcoach? Dan leer je individuen of groepen begeleiden bij het aanleren van een gezonde en actieve leefstijl. Je leert meer over actieve vrijetijdsbesteding en het realiseren van beweegvriendelijke ruimtes in het dagelijkse leven van mensen.

1e jaar Tijdens de propedeuse (je 1e jaar) van de opleiding Sportkunde maak je kennis met de taken die je in je toekomstig beroep kunt tegenkomen, zoals leidinggeven, begeleiding en coaching en het organiseren van sportevenementen. Je leert bewegingsactiviteiten opzetten, mensen tot beweging aanzetten en je ontwikkelt je verdere leiderschapskwaliteiten.
periode
2e jaar Vanaf je 2e jaar Sportkunde heb je een goed beeld gekregen van sportmanager of sportcoach. Waar ga je voor kiezen? In de manager-route leer je meer over sportmanagement en sport- en gezondheidsbeleid. In de coach-route leer je meer over didactiek en pedagogiek. Je loopt ook een aantal (praktijk)stages.

Je kiest verder uit de volgende 3 profielen:

  1. Sports & Society
  2. Sports & Health
  3. Sports & Business

Binnen je gekozen uitstroomprofiel ga je jezelf nog verder specialiseren en kies je nog
3e jaar Tijdens het 3e jaar van de bacheloropleiding Sportkunde vindt een verdere verdieping van je vakgebied richting sportmanager of sportcoach plaats. Je loopt een aantal (praktijk)stages, je kiest een minor en je gaat je nog verder specialiseren.
4e jaar In het laatste jaar (de afstudeerfase) voer je bij de opleiding Sportkunde een grote eindopdracht uit in het uitstroomprofiel van je keuze, of je werkt aan een toegepaste onderzoeksvraag. De graad die je krijgt bij je afstuderen is: Bachelor of Arts.

minors

minor Gedrag bij leefstijl en gezondheid

De minor richt zich op het verwerven van kennis en inzicht in de relatie tussen (verstoord) gedrag en gezondheid. Hierbij wordt gekeken naar gezonde cliënten met eventuele risicofactoren.

minor Gezonde schakel in school en wijk

In deze minor leer je hoe je factoren die gezondheid, welzijn en prestatie binnen een school of een wijk beïnvloeden, zichtbaar maakt en activeert.

minor Gouden Kansen: aandacht voor sporttalent in buurt, school en sport

In deze minor ontwikkel je je tot een professional die de verbinding legt tussen en binnen de buurt, het onderwijs en de sportvereniging en oog heeft voor sport- en beweegtalent van kinderen.

minor Begeleiden van buitengewone doelgroepen binnen sport en bewegen

Door middel van handelingsgerichte diagnostiek leer je binnen deze minor problemen aan te pakken op motorisch, sociaal-emotioneel of cognitief vlak.

minor Health & Performance @Work

Tijdens deze minor word je opgeleid tot junior 'Health & Performance' adviseur, ofwel integraal gezondheidsadviseur.

minor Leefstijlprogramma op maat

In de minor Leefstijlprogramma op maat van de HAN ontwerp je een individueel leefstijlprogramma met specifieke aandacht voor voeding en beweging.

minor Evenementenmanagement

Deze minor geeft je kennis en kunde om een evenement in concept te bedenken, uit te werken en ook daadwerkelijk uit te voeren. Je organiseert samen met andere studenten een compleet evenement!

minorminor Sport en Economie

De minor Sport en Economie leert je hoe de geldstromen in de sport lopen en hoe je daar met economische principes verbeteringen in kunt aanbrengen.

minor Sportbestuurder van de toekomst (niveau 3)

Deze minor is iets voor jou wanneer je geïnteresseerd bent in de toekomst van Nederland sportland en het besturen van sportorganisaties in de georganiseerde breedtesport.

minor Blessurepreventief samenwerken in de sport

Binnen deze minor ontwikkel je een blessurepreventiefprogramma gericht op training en voeding voor sporters van verschillend niveau, je voert deze uit en evalueert na afloop.

minor Prestatieverbetering in de sport

Deze minor biedt verdieping op prestatiebepalende factoren in de sport uit verschillende disciplines: sportfysiologie, sportpsychologie en technisch en tactische vaardigheden.

minor Sportvoeding

In deze minor leer je hoe je individuele sportvoedingsadviezen kunt geven en hoe je sporters kunt begeleiden bij het behalen van hun doelstellingen.

minor Specialist bewegingsonderwijs

In deze minor staan lesgeven en begeleiden centraal. Je krijgt handvatten om kinderen van groep 3 tot en met 8 op een verantwoorde en uitdagende manier te leren bewegen.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, computer opdrachten, excursie, groepsdiscussie, groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, ontwerpproject, portfolio, project, spelontwikkeling, stage, werkgroep, zelf-evaluatie, zelfstudie
doelstelling
Als sportkundige ga je op een ondernemende, kritische en bevlogen manier een sportorganisatie besturen of goed gezondheidsbeleid ontwikkelen. Of je gaat sport- en beweegprogramma's ontwikkelen voor mensen voor wie sport geen vanzelfsprekendheid is. Jouw belangrijkste taak is gericht op sport, bewegen en een gezonde leefstijl. Zo breng je mensen in beweging en bevorder je hun welzijn.
studielast
Studiebelasting (per week)
  • Contacturen 12-18 uur
  • Werkuren 16-22 uur
studeren in het buitenland
Wist je dat er verschillende manieren zijn om een deel van je studie in het buitenland te volgen? Een mogelijkheid daarvan is studeren aan een universiteit en doe je in het kader van een vrije minor. Ook worden er Engelstalige minoren aangeboden en zijn er diverse mogelijkheden om een stage in het buitenland te volgen. Meer info: http://specials.han.nl/themasites/han-sport-bewegen-internationaal/
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden


In het 1e studiejaar moet je 60 studiepunten behalen. Haal je minder dan 45 studiepunten, dan krijg je een bindend negatief studieadvies (BNSA). Je moet dan stoppen met de opleiding.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)

1 september 2020

collegegeld nog niet bekend

Aanmelden via Studielink. Bij Sportkunde gelden aanvullende eisen.
toelaatbare profielen
havo C&Mtoelaatbaar
havo E&Mtoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&Ttoelaatbaar
vwo C&Mtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4toelaatbaar
WO propedeusetoelaatbaar
hbo-ptoelaatbaar
toelatingseisen

instaptoets

basiskennis
kennis van biologie is nutttig

vooropleiding
havo, vwo, mbo-4

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
315kamerhuur in Nijmegenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1183totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

1271 studenten volgen deze opleiding
33% daarvan is vrouw
383 eerstejaars gestart in 2018
26% daarvan is vrouw
34466 studenten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
50% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Tri Movere
ALO, SBE, SGM

Op kamers in Nijmegen

41385studenten studerend
18288studenten woonachtig   
€ 315gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/10 HAN
Sportkunde
€ 315 gemiddelde kamerhuur
383 eerstejaars
26% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/10 Fontys
Sportkunde
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/10 Hanze
Sportkunde
star
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/10 Hanze
Sport Studies
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/10 HHS
International Sport Management (Engelstalige variant van Sportkunde)
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/10 HHS
Sportkunde
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/10 HvA
Sportkunde - leerroute Sport, Management en Ondernemen
€ 424 gemiddelde kamerhuur
238 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/10 HvA
Sport Studies - track International Sports, Management and Business
€ 424 gemiddelde kamerhuur
238 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
9/10 Inholland
Sportkunde
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
10/10 Windesheim
Sportkunde (Calo)
€ 307 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.83.8
inhoud3.63.6
docenten3.83.7
studiefaciliteiten3.43.6
studielast3.73.6
studiebegeleiding3.73.6
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Sportkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is beoordeeld door 596 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.8 uit 5.
bron: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 2019
deze
opleiding
landelijk
studenttevredenheid 3.8 3.8
aantal eerstejaars 383 189
ervaren contacttijd per week 12-18 12-18
doorstroom naar tweede jaar 72% 72%
diploma binnen 5 jaar 43% 40%
doorstuderen 14% 13%
werk op niveau in 1,5 jaar 1

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.

Na de studie

Unsplashed background img 2
De graad die je krijgt bij je afstuderen is: Bachelor of Arts. Wil je als sport- en beweegprofessional vernieuwing brengen binnen de sector en bruggen slaan naar andere sectoren? Nieuwe professionele standaarden ontwikkelen? Verken dan je mogelijkheden om de Master Sport- en Beweeginnovatie (MSBI) te volgen. Een masteropleiding die wetenschap, praktijk en beleid bijeenbrengt en duurzaam met elkaar verbindt.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

De banen voor afgestudeerden van sportopleidingen in de richting manager en coach liggen niet direct voor het oprapen. Maar omdat je breed wordt opgeleid kun je sport- en bewegingsagoog worden, maar ook aan de slag als adviseur of manager. Je kunt ook terecht in het welzijnswerk of bij sportclubs. Een baan te vinden die aansluit bij de opleiding is lastig en het salaris ligt soms aan de lage kant. Je werk is bijna altijd op tijdelijke basis en parttime (bron: Keuzegids HBO Voltijd 2017, 2018).
huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2031gemiddeld bruto maandloon
33%kans op een vaste baan
42%kans op een voltijd baan
38%kans op een baan op niveau
18%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
43%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Maastricht UniversityHuman Movement Sciences+ aanv. eisen
Maastricht UniversityWork, Health and Career+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

buurtsportcoach

Als buurtsportcoach ga je actief aan de slag. Doordat je zowel werkzaam bent bij een sport- of beweegaanbieder als in tenminste één ander sector (zorg, welzijn, kinderopvang, jeugdzorg of bedrijfsleven), draag je eraan bij dat mensen in hun eigen nabije omgeving kunnen sporten en bewegen.

evenementencoördinator

Je ontwikkelt en begeleidt innovatieve in- en outdoor activiteiten binnen de wereld van toerisme, recreatie en outdoor. Dit met het doel om deelnemers op prettige en ontspannen wijze te laten bewegen en hen een bijzondere ervaring te bezorgen. Zo levert hij een bijdrage aan het welzijn en een actieve leefstijl van de deelnemer.

evenementenmanager
gezondheidsadviseur bij een verzekeringsmaatschappij of adviesbureau
leefstijladviseur bij een ggd of buurt- en wijkcentra
leefstijlcoach
manager in de sport bij een commercieel sportbedrijf
organisator van recreatie-activiteiten

Denk aan het organiseren van zwerf-, kano- en wandeltochten of teambuilding.

programmamanager bij een gemeente of andere (overheids)instelling
sport- en bewegingsagoog

De kern van het werk van de Sport en beweegagoog (SBA'er) bestaat uit het ontwerpen, uitvoeren en coördineren van bewegingsprogramma's. Naast het primaire doel voor de deelnemers, namelijk sporten en bewegen, kunnen de programma's bijdragen aan een actievere en gezondere leefstijl en/of de vergroting van sportdeelname van de doelgroep.

sportmanager bij een sportorganisatie
bron: StudieData

Contact

HAN VoorlichtingsCentrum (HVC)
E: info@han.nl
T: +31 24 353 05 00
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite