Deze opleiding

Met Sportkunde word je opgeleid tot professional in de sport op bachelor niveau. Vanaf het eerste jaar maak je kennis met allerlei beroepen in de sportwereld.

De sector sport, gezondheid en bewegen heeft zich ontwikkeld van een sector met vooral vrijwilligers naar een sector met zowel vrijwilligers als sport- en beweegprofessionals. Het is een sector die constant in ontwikkeling is en waar behoefte is aan innovatieve en hoog opgeleide professionals. Dat vraagt
om verschillende typen professionals met specifieke kennis, expertise en ervaring. In de loop van de studie specialiseer je jezelf in een richting die het beste bij jou past: ondernemer, manager, trainer/coach of juist adviseur.
open_in_newwebsite

printprint

locatieGroningen
diplomaB Sport en Bewegen
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34040
heeft geen numerus fixus
heeft een honours programma

Waarom aan de Hanze?

Erkenningen
award kenmerk ondernemen
2015
In de basisfase, die 2,5 jaar duurt, leg je een stevig fundament voor je loopbaan als sportprofessional in de wereld van sport, bewegen en gezondheid en ontwikkel je competenties die nodig zijn om de belangrijkste taken van de Sportprofessional uit te voeren. In de loop van je studie krijg je steed meer mogelijkheden om jezelf te verdiepen, of te verbreden.

Open dagen en meeloopdagen

Open dag 2 maart Groningen
Op zaterdag 2 maart van 10.00 tot 16.00 uur organiseert de Hanzehogeschool Groningen een Open Dag over alle voltijd bachelor- en masteropleidingen en Associate degree. Een aantal opleidingen geeft informatie over hun deeltijd- en duale varianten.
Open Dag Groningen
Op vrijdag 5 april van 16.00 tot 19.00 uur organiseert de Hanzehogeschool Groningen een open dag over alle voltijd bacheloropleidingen en Associate degree. Een aantal opleidingen geeft informatie over hun deeltijd- en duale varianten.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwIn de opleiding Sportkunde komen onze kernwaarde betrokkenheid en passie sterk terug. Bijvoorbeeld in de jaarlijkse sportkampen. In jaar 1 doe je in het kader van buitensport een uitdagende survivalweek, waarbij een beroep op samenwerken binnen een team wordt gedaan. In het tweede jaar neem je deel aan de watersportbeleving, waarbij een week lang allerlei watersporten op het programma staan. In het derde jaar sluiten we de basisfase af met de winterschool in Oostenrijk.
1e jaar Het eerste jaar van de propedeuse heeft een selecterende functie. Het 1e halfjaar bestaat o.a. uit de introductie op je toekomstige beroep. Je leert de ins en outs kennen van de wereld van sport, gezondheid en bewegen, maakt actief kennis met verschillende type sporten en leert projectmatig te werken. In het tweede halfjaar voer je opdrachten in het werkveld uit. Je gaat op bezoek bij bedrijven en instanties waar sport en bewegen centraal staan. Daarnaast ga je advies geven aan en loop je stage.
periode
1234
De wereld van sport en bewegen in beeld
15 EC
De wereld van Sport, Bewegen en Gezondheid (conceptuele kennisbasis)
6 EC
Sportevenementen organiseren
3 EC
Sporthart (wie ben je als SGM-professional)
3 EC
Sportpraktijk (verschillende typen sport beleven)
3 EC
Fit en gezond (praktijkvaardigheden en conceptuele kennis)
6 EC
Project 'fit for life'
4 EC
Sportpraktijk (verschillende typen sporten organiseren en begeleiden)
3 EC
Stimuleren van een actieve leefstijl
15 EC
Studieloopbaanbegeleiding (functionerings- en beoordelingsgesprek)
2 EC
De wereld van Sport, Bewegen en Gezondheid (conceptuele kennisbasis)
3 EC
Organisatie van de sport
15 EC
Preventieve organisatiediagnose (sportbeleidsadvisering)
6 EC
Sportpraktijk (wedstrijdgerichte en gezondheidsgerichte sporten organiseren en begeleiden)
6 EC
Ondernemerschap (praktijkvaardigheden en conceptuele kennis)
6 EC
Sport, welness en ondernemerschap
15 EC
Sportpraktijk (Testen, begeleiden en adviseren)
3 EC
Stage stage
4 EC
Studieloopbaanbegeleiding (functionerings- en beoordelingsgesprek)
2 EC
2e jaar In het tweede studiejaar en de eerste helft van het derde jaar bouw je verder aan je professionele ontwikkeling als SGMprofessional en leer je praktijkgericht onderzoek doen. Je loopt meer stage, om wat je geleerd hebt toe te passen in de praktijk. Je wordt de gehele basisfase (eerste 2 1/2 jaar)professioneel begeleid door je persoonlijke coach met als doel: op basis van jouw passie het beste uit jezelf te halen!
3e jaar Na de basisfase kun je je in een van de professionele rollen die goed aansluiten bij de arbeidsmarkt: trainer/coach, beweeg- en leefstijladviseur,
ondernemer of manager/beleidsadviseur. Het laatste anderhalf jaar van de studie sluit daarmee nog meer aan op jouw talenten en ambities. Je kiest je eigen studiepad en verdiept je in de rol die het beste bij je past.
4e jaar Binnen de thematiek van het uitstroomprofiel (zie jaar 3) doe je ook praktijkgericht onderzoek samen met docent-onderzoekers en andere studenten. Hierdoor heb je de beschikking over de laatste stand van zaken wat betreft kennis en inzichten bij je afstuderen. De uitstroomfase is de schakel naar een aansprekende baan in het werkveld; daarom werk je een deel van deze laatste fase in je studie nauw samen met professionals, organisaties en bedrijven.

tracks

track Manager

Manager: sportbeleid ontwikkelen en uitvoeren. Als manager of sportbeleidadviseur breng je graag mensen bij elkaar en je wilt via sport en bewegen een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Je ziet het sociale en maatschappelijke nut van sport en bewegen. In je werk speel je een faciliterende, ondersteunende en stimulerende rol. Je zorgt ervoor dat sport en bewegen daadwerkelijk mogelijk wordt gemaakt op lokaal, provinciaal of landelijk niveau. Je gaat planmatig te werk en hebt een goede visie om beleid uit te stippelen. Daarbij houd je rekening met de laatste trends en ontwikkelingen. Je werkt bijvoorbeeld bij overheidsorganisaties, zoals een gemeente of provincie.

track Ondernemer

Ondernemer: sport is business. Wil je graag aan het roer staan van een sportbedrijf? Dan past de rol van ondernemer goed bij je.

Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en neemt graag initiatief. Je bent goed op de hoogte van de laatste marktontwikkelingen en je speelt goed in op de behoeften van de klant. Je bent niet bang om de concurrentie aan te gaan met andere bedrijven in de markt, want sport is jouw passie en je doel is om daar een succes van te maken. Je werkt bijvoorbeeld bij commerciële sportaanbieders, outdoor- en fitnessbedrijven, sportmedia en evenementenbureaus.

specialisatie Outdoor & Adventure

Wie zich in Nederland op hbo-niveau wil ontwikkelen tot innovatieve sportmanager of sportdocent in de outdoorbranche, vindt in Groningen de beste opleiding!

Ben je gek op avontuur en spanning en heeft het werken met groepen in de buitenlucht je voorkeur? Dan bieden we je binnen de major Sportmanagement (SM) de mogelijkheid om je tijdens de hele studie professioneel te ontwikkelen op het gebied van Outdoor & Adventure.

specialisatie Topsport en studie

Wil je topsport en studie combineren dan je bij het Instituut voor Sportstudies zeer goed terecht.

Als topsporter krijg je de mogelijkheid om studietempo, roostering en tentaminering aan te passen aan je trainingen en wedstrijden. En zelfs een topsportbeurs hoort tot de mogelijkheden. Zo kun je het beste uit zowel je topsportcarriere als je maatschappelijke carriere halen.

track Beweeg- en leefstijladviseur

Beweeg- en leefstijladviseur: mensen helpen met een actieve leefstijl en vitaliteit. Gedrag duurzaam veranderen met behulp van sport en bewegenals expert op het gebied van gedragsverandering.

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen de intentie hebben om gezonder en vitaler te leven, maar dat is niet altijd gemakkelijk te realiseren. Gedrag duurzaam veranderen met behulp van sport en bewegen gaat makkelijker als iemand daar hulp bij krijgt van een expert op het gebied van gedragsverandering.
De beweeg- en leefstijladviseur is de expert die als geen ander weet hoe regelmatig sporten en dagelijks voldoende bewegen bijdraagt aan een gezond en vitaal leven. Je stimuleert mensen tot een actieve leefstijl en geeft advies in de vorm van concrete maatregelen. Je informeert, stimuleert en begeleidt klanten om deze actieve leefstijl te ontwikkelen en te behouden. De Hanzehogeschool Groningen is op dit moment één van de drie hogescholen in Nederland die een gespecialiseerde Beweeg- en leefstijladviseur opleidt.

track Trainer/coach

Trainer/coach: bijdragen aan prestaties. Wil jij graag dat jouw team wint? Bij SGM kun je ervoor kiezen om je te specialiseren als trainer, coach of sport performance manager.

In deze rollen kun je bijdragen aan prestaties in de topsport én op de werkvloer. Je leert coaching inzetten bij gedragsverandering. Bijvoorbeeld in het beter laten samenwerken van een team of bij het verbeteren van de leefstijl van mensen. Coaching komt eigenlijk in elk werkveld terug, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven: leidinggeven en het verbeteren van onderlinge relaties zijn erg belangrijk voor prestaties van medewerkers. Naast je hbo-diploma behaal je certificaten op het gebied van training en coaching.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet20% zelfstudie
30% theorie
50% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
Docenten zijn erg betrokken en je kunt altijd bij ze terecht als er iets is. Het contact tussen docenten en studenten is informeel. Het Instituut voor Sportstudies scoort altijd erg hoog bij studentenquetes op kwaliteit en betrokkenheid van docenten, maar ook de sfeer wordt geroemd.
bindend studieadvies
  • minimaal 48 EC in de eerste 12 maanden
  • minimaal 60 EC in de eerste 24 maanden
honours-/excellence program Honourstraject

Ben jij een topper en kun je én wil je meer uit je studie halen? Dan is het honourstraject van het Instituut voor Sportstudies iets voor jou!

Talentvolle en gemotiveerde studenten krijgen de kans om zich optimaal te ontwikkelen in dit plusprogramma voor professioneel talent.

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2019
aanmelding deadline : 1 mei 2019
collegegeld nog niet bekend
toelaatbare profielen
havo C&Mtoelaatbaar
havo E&Mtoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&Ttoelaatbaar
vwo C&Mtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4toelaatbaar
WO propedeusetoelaatbaar
hbo-ptoelaatbaar
toelatingseisen

instaptoets
Sportmedisch Geschiktheidsonderzoek en een fysieke toets.

motivatiebrief

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in
?% daarvan is vrouw
27877 studenten aan de Hanzehogeschool Groningen
49% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

studievereniging

Mesacosa
Instituut voor Sportstudies

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Marieke de Groot
werkzaam als onderzoeker bij DSP-groep
"Mijn werkdag ziet er elke dag anders uit"

Ik hou van sport: om zelf te doen, om te kijken en beleven, maar ook als werkterrein! Ik geloof in de mogelijkheden en positieve kracht van sport, zowel voor jezelf als individu als voor de samenleving. Ik vind het geweldig om te werken in de sport. Niet alleen omdat het een heel veelzijdig werkgebied is maar ook omdat ik elke dag mensen tegenkom met een passie.

Mijn functie is die van onderzoeker en adviseur bij DSP-groep. Welke rol ik precies heb verschilt per opdracht. Dat is ook het leuke aan mijn werk. Vaak gaan onderzoek en advies hand in hand. Mijn werkdag ziet er elke dag anders uit...
DSP-groep is een breed georiënteerd bureau, waarbij ik voornamelijk werk op het gebied van sport en bewegen, maar ook binnen andere werkvelden z​oals kunst en cultuur. Dat maakt dat ik een open blik houdt op de ontwikkelingen op sportgebied en die houding komt goed van pas. Ik werk altijd in meerdere projecten tegelijkertijd en dus ook steeds met andere collega's. De uitdaging is om elk project/ of onderzoek weer helemaal in de materie te duiken en voor de opdrachtgever het best mogelijke resultaat neer te zetten. Ik werk vaak onder tijdsdruk en dat maakt het werk dynamisch en nooit saai.
Internationale studie-ervaring

De opleiding SGM biedt je ontzettend veel mogelijkheden. De ervaring die mij het meest is bijgebleven is deelname aan het EASM-congres in 2004. Dat was een geweldige ervaring waar ik ontzettend veel interessante mensen heb ontmoet en veel heb geleerd. Bovendien heeft die trip mijn internationale aspiraties aangewakkerd en ben ik voor mijn afstudeerscriptie vertrokken naar Melbourne wat ook een onvergetelijke ervaring was.

Als student SGM moet je vooral gebruik maken van alle mogelijkheden die je krijgt, zoals deelname aan congressen of buitenlandervaringen. Mijn advies: doe vooral wat je gaaf vindt om te doen en geniet ervan.


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/9 Hanze
Sportkunde
star
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/9 Hanze
Sport Studies
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/9 Fontys
Sportkunde
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
161 eerstejaars
50% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/9 HAN
Sportkunde
€ 315 gemiddelde kamerhuur
3.8/5 studenttevredenheid
279 eerstejaars
32% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/9 HHS
Sportkunde
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/9 HHS
International Sport Management (Engelstalige variant van Sportkunde)
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
7/9 HvA
Sport Studies - track International Sports, Management and Business
€ 424 gemiddelde kamerhuur
4.2/5 studenttevredenheid
238 eerstejaars
29% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
8/9 HvA
Sportkunde - leerroute Sport, Management en Ondernemen
€ 424 gemiddelde kamerhuur
4.2/5 studenttevredenheid
238 eerstejaars
29% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/9 Inholland
Sportkunde
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

De sector sport groeit en de perspectieven op de arbeidsmarkt zijn dan ook goed.
huidige arbeidsmarkt

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Maastricht UniversityHuman Movement Sciences+ aanv. eisen
Maastricht UniversityWork, Health and Career+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

bron: StudieData

Contact

Hanze Studiekeuze Advies
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite