Deze opleiding

Met ORM ga je een toekomst tegemoet waarin ondernemerschap, marketing en management centraal staan. Ideeën omzetten in producten en deze vermarkten. Je leert ondernemen met verstand van zaken.

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaB
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code35523
Jaarlijks starten er in Nederland duizenden mensen een eigen bedrijf. Maar twee jaar later is bijna de helft daarvan helaas alweer verdwenen. Aan enthousiasme en ondernemingszin heeft het vaak niet gelegen, wel aan gebrek aan kennis van zaken en onvoldoende vaardigheden. Bij Ondernemerschap & Retail Management leer je wat er allemaal komt kijken bij het opzetten en runnen van een bedrijf.

Heb je ondernemersbloed en sta je te popelen om je ideeën om te zetten in producten en deze te vermarkten? Of ambieer je een managementfunctie in een (detail) handelsonderneming of het midden- en kleinbedrijf? Ben je zelfstandig, creatief, ambitieus en klantgericht, kies dan voor Ondernemerschap & Retail Management. Bij ons leer je ondernemen met verstand van zaken.

De opleiding is vanaf het begin helemaal toegesneden op marketing, management en ondernemerschap. Je leert het vakgebied van de ondernemer van alle kanten kennen. In de loop van je studie leer je niet alleen praktische en operationele problemen op te lossen. Je bedenkt ook blijvende oplossingen die je vastlegt in een ondernemingsplan. Je wordt opgeleid tot ondernemer en manager in het midden- en kleinbedrijf.

Waarom aan de Hanze?

De opleiding Ondernemerschap & Retail Management aan de Hanzehogeschool Groningen staat op nummer 1 in de Keuzegids HBO 2017!
De Hanzehogeschool wordt vaak geroemd om haar focus op ondernemerschap. Hier word je echt klaargestoomd voor het ondernemersvak!

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwDe verplichte onderdelen van de eerste drie blokken in het eerste jaar, zijn voor alle studenten van het Instituut voor Marketing Management gelijk. Het vak Ondernemerschap vormt een uitzondering en is alleen bestemd voor ORM-studenten. Studenten volgen vanaf het vierde blok vakken die specifiek bij hun opleiding of afstudeerrichting horen.
1e jaar In het eerste jaar wordt de basis gelegd op het terrein van marketing en organisatie en is er aandacht voor economische vakken, bedrijfscommunicatie/Nederlands en Engels. Ook start je met medestudenten een student company waarmee je een product in de markt gaat zetten. Het vierde blok is specifiek gericht op business en ondernemerschap in retail.
periode
1234
Afstuderen
Recht
(Online) Marketing
Bedrijfscommunicatie Nederlands
Bedrijfseconomie
Engels
Studentbedrijf
Algemene Economie
2 EC
Marketing
2 EC
Project Marktverkenning
4 EC
Rekenvaardigheden
1 EC
Bedrijfscommunicatie/Taalvaardigheid Nederlands
4 EC
Engels
7 EC
Ondernemerschap
12 EC
Personal Development
4 EC
Marketing
2 EC
Organisatiekunde
2 EC
Project Marktgericht organiseren
4 EC
Bedrijfseconomie
2 EC
Marketing
2 EC
Project Marktbewerking
4 EC
Project Retailmarketing
3 EC
Promotionele teksten
3 EC
Retailmarketing en Calculaties
3 EC
2e jaar In het tweede jaar verdiep je je verder in ondernemerschap. Je zet met je medestudenten een studentbedrijf op waar een dienst mee in de markt moet worden gezet. Daarbij hoort marketing, de bedrijfsorganisatie, onderzoek naar de haalbaarheid van een bedrijfsidee en human resource management. Je hebt vakken als onderzoek, financieel management, personeelsbeleid, arbeidsrecht, strategische marketing en communicatieve vaardigheden. Ook kies je, naast het Engels, een tweede vreemde taal.
periode
1234
Bedrijfsvoering
Financiën
Human Resource Management/Recht
Marktonderzoek
Vreemde taal
3e jaar In het derde jaar richt je je volledig op strategisch ondernemerschap in het MKB. Voorbeelden van vakken zijn: strategisch marketingmanagement, financieel management, belasting- en ondernemingsrecht, verkoop en advisering. Ook loop je stage. Studenten Ondernemerschap & Retail Management kunnen stage lopen bij retailorganisaties, franchiseorganisaties, MKB-bedrijven, maar ook in het buitenland bij commercieel ingestelde ondernemingen.
periode
1234
Engels
Financieel Management
In- en Verkoop
Stage
4e jaar In het vierde jaar kun je een specialisatie, minor of keuzeblokken kiezen, bedoeld als verdieping of verbreding van jouw opleiding. Daarnaast ga je bezig met een afstudeerproject, bijvoorbeeld het schrijven van een ondernemingsplan en/of het ontwikkelen van een groeistrategie.
periode
1234
afstuderen
Minor

minors

minor De Noorderlingen

TopProgramma Ondernemerschap, voor ambitieuze en ondernemende studenten uit Noord-Nederland.

De Noorderlingen is een TopProgramma Ondernemerschap, voor ambitieuze en ondernemende studenten uit Noord-Nederland. Het is een uitdagend onderwijsprogramma voor studenten die hun ondernemersidee willen omzetten naar een eigen bedrijf, of hun bestaande bedrijf willen laten groeien. Hierbij worden ze gecoacht en geadviseerd door succesvolle ondernemers en experts uit de regio.

De Noorderlingen is: je eigen ondernemersidee (door)ontwikkelen, gecoacht worden door een ondernemer, geen colleges maar bedrijfsbezoeken en workshops, professioneel advies van experts, een halfjaar lang ondernemen!

Slechts tien studenten met een goed ondernemersconcept starten aan het begin van het semester met het programma, zij worden de nieuwe ondernemende helden.

De Noorderlingen reist door het noorden, op bezoek bij kleine en grote bedrijven. Verder zal elke deelnemer
regelmatig met zijn eigen coach in gesprek gaan. Welke koers je inzet met je bedrijf, heb je zelf in de hand. Elke deelnemer kiest waar gedurende het halfjaar de focus op ligt. Een maatwerktraject, passend bij de situatie van je idee/bedrijf.

minor Business Class Ondernemerschap

"​Start je eigen bedrijf" Ben je een ondernemend persoon en droom je van een eigen bedrijf? Kies dan voor de Business Class Ondernemerschap.

De Business Class Ondernemerschap bereidt studenten al 20 jaar voor op een carrière als zelfstandig ondernemer. De minor is gevolgd door honderden ondernemende studenten. Tientallen alumni hebben een succesvolle carrière als zelfstandig ondernemer.

minor Retailing & Franchising

Retailing (15 EC) is bedoeld voor elke student die een uitdaging ziet in het optimaliseren van de on- en offline verkoop aan de consument.

Hierbij wordt de verkoop van tastbare en ontastbare artikelen (diensten) aan consumenten onderzocht. Er wordt gekeken naar verschillen in aanpak en onderzoek gedaan naar integrale retail die van meerdere kanten belicht wordt. Ook de specifieke on- en offline communicatievormen komen aan bod. Omdat de retail steeds meer internationaal georiënteerd wordt er binnen de minor een buitenlandse retailtour georganiseerd. De colleges, wekelijkse masterclasses bij bedrijven en een onderzoek voor een externe opdrachtgever staat daardoor bekend als het praktijkgericht blok. De minor is verdiepend en specialiserend en je zal worden ondergedompeld in de praktijk!

minor Marketing NIMA A en B

Met de minor NIMA Marketing A en B leer je meer over Marketing op zowel operationeel als strategisch niveau.

Met de minor bereid je je voor op de landelijke NIMA examens; de NIMA Marketing diploma's zijn zeer bekend en hebben veel waarde op de arbeidsmarkt.
Waarom kiest de ene consument voor een Samsung en de ander voor een iPhone? En waarom zweert de ene klant bij CocaCola en de andere bij Pepsi? Leer het marketingproces te doorgronden en zie hoe online en offline marketing elkaar kunnen versterken. Naast kennis is daarbij ook inzicht nodig. De hoor- en werkcolleges zijn zowel gericht op de voor het examen relevante stof, als op het verkrijgen van vaardigheden om de theorie in de dagelijkse praktijk te kunnen toe te passen en te herkennen. Dit doen we door een voortdurende (terug)koppeling tussen de leerstof en de praktijk, door middel van praktijkvoorbeelden, cases, recente NIMA examens, etc.

minor Online Marketing

​​​In deze minor van 30 EC vergroot je je kennis van online marketing in theorie en praktijk.

Bij de start van het programma leer je in een bedrijfssimulatie te werken met Google Analytics en Adwords in het Hanze Online lab. Vervolgens ga je in teams in de praktijk aan de slag. Voor een MKB-bedrijf in de regio werk je een online marketingstrategie uit. Je implementeert de ontwikkelde campagnes en stuurt deze bij. De deelnemende bedrijven investeren een marketingbudget dat je zo effectief mogelijk moet inzetten.

minor Zorgmarketing

​Hoe kan ik mij als fysiotherapeut onderscheiden van al die andere? Hoe kunnen we als ziekenhuis goede relaties opbouwen met huisartsen?

Hoe kunnen we voor patiënten een zo goed mogelijke klantervaring realiseren? Moeten we als ouderenzorgorganisatie op sociale media? Al dit soort vragen heeft met zorgmarketing te maken. Denk je later mogelijk een baan in de zorg te willen, dan is deze minor voor jou onmisbaar.
Voor ondernemers en organisaties in de zorg wordt marketing steeds belangrijker, vooral sinds tien jaar geleden marktwerking werd ingevoerd in de zorg. De concurrentie neemt toe, gegevens over de kwaliteit van zorgaanbieders zijn steeds meer beschikbaar, internet en sociale media worden steeds belangrijker, en zorgconsumenten worden steeds kritischer.

minor English History, Language and Culture

​​​​​​​​By doing this Minor you will become an expert in the histories and cultures of Britain, the USA and the most important countries within the Commonwealth.

The first part of the Minor is focused on the histories of the various parts of the English-speaking world (UK, USA and Canada, India and the Far East, Sub-Sahara Africa, Australia and New Zealand, Hong Kong and the Middle East) as well as their cultures and basic geographies. The student learns to investigate and research historical topics and how to give effective and interesting presentations. Using this knowledge and these skills the student can research background information with current publications from quality English publications and present these at a professional level.

minor Lengua y Cultura Española

​​​In this minor, the student specialises in the Spanish language and various cultures of Spanish-speaking areas (Latin-America and Spain).

The minor consists of the parts of Language skills, Culture and History and Cross Cultural Management. Language skills (Lengua práctica, 24 credits; reading - listening - writing - speaking) are the main items of the course, circa 80% of the study load. The aim is quickly attaining a high level, from zero level, via a highly intensive language course (level A1/ A2 after period 1, and level A2/B1 after period 2). There are several classes a week, which involve practical/skill training.

minor Entrepreneurship in China

In this globalizing world China has become a common business partner to many companies. Many entrepreneurs like to do business with China but the big cultural differences and failures hold them back.

Companies are looking for specialists with knowledge of the Chinese culture and language who can help them to discover and enter the market in China. By doing this minor Entrepreneurship in China you will enlarge your possibilities in the international business market. Finally, you can also enter the Chinese market with your own business plan!

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet35% zelfstudie
30% theorie
35% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, mondelinge presentatie, stage, computer opdrachten, onderzoek, werkcollege, hoorcollege, werkgroep, groepsopdracht, workshop, groepsdiscussie, zelf-evaluatie, individuele opdracht, zelfstudie, project
bindend studieadvies
  • minimaal 48 EC in de eerste 12 maanden
  • minimaal 60 EC in de eerste 24 maanden
honours-/excellence program Triple M

Triple M Moving Marketing & Management biedt verdieping in onderzoek en actualiteit in marketing.

Triple M is een selectieve specialisatie van 30 EC's. De titel verwijst naar de voortdurende ontwikkeling en beweging die het vakgebied kenmerkt. Triple M is bedoeld voor studenten die nieuwsgierig zijn, willen uitblinken en niet terugdeinzen voor een flinke uitdaging! Er is een selectie voor deze specialisatie.

Verdieping in onderzoek:
In een professionele cultuur is het van belang dat je kritisch leert kijken naar opzet, resultaten en conclusies uit onderzoek. De basis hiervoor is gelegd in je opleiding. In Triple M ga je een stap verder: met als grootste uitdaging het zelfstandig uitvoeren van een complex onderzoek voor een opdrachtgever op het terrein van marketing.

Actualiteit in marketing:
We leven in een snel veranderende wereld. In je opleiding maak je kennis met diverse marketingtheorieën. Welke zijn in het licht van de actualiteit houdbaar? Welke invloed hebben bijvoorbeeld nieuwe media en hoe moet een bedrijf zich nu profileren om ook in de toekomst klanten aan zich te binden? Samen met studenten en docenten en professionals uit het bedrijfsleven zoek je naar informatie, discussieer je en ontwikkel je een visie.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 3150

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 mei 2020
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
havo C&Meconomie of m&o
havo E&Mtoelaatbaar
havo N&Geconomie of m&o
havo N&Teconomie of m&o
vwo C&Meconomie of m&o
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4Mbo-domeinen 'Techniek en procesindustrie', 'Voedsel, natuur en leefomgeving' of 'Zorg en welzijn': economie of m&o. Bekijk de website www.toelatingstoetsen.nl voor meer informatie.
Overige mbo-domeinen: toelaatbaar
WO propedeusemogelijkheid tot instroom in de hoofdfase van de studie wordt individueel bepaald, de mate van aansluiting is maatgevend
hbo-pmogelijkheid tot instroom in de hoofdfase van de studie wordt individueel bepaald, de mate van aansluiting is maatgevend
toelatingseisen

basiskennis
Zie voor aanvullende eisen https://www.hanze.nl/nld/onderwijs/economie/instituut-voor-marketing-management/opleidingen/bachelor/small-business--retail-management/studiekeuze/toelatingseisen/toelatingseisen-bijzonderheden

studie kosten
bron: Hanzehogeschool Groningen
bedrag kostenpost
€ 500studiematerialenper jaar
inbegrepen in collegegeld
registration fee
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in
?% daarvan is vrouw
29062 studenten aan de Hanzehogeschool Groningen
50% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

studievereniging

HMV Actis
Marketing & Management

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/9 Hanze
Ondernemerschap & Retail Management
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/9 Avans
Ondernemerschap & Retail Management
€ 293 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/9 Avans
Ondernemerschap & Retail Management
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/9 Fontys
Ondernemerschap & Retail Management
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/9 HAN
Ondernemerschap & Retail Management
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/9 HHS
Ondernemerschap & Retail Management
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/9 HR
Ondernemerschap & Retail Management
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/9 HU
Ondernemerschap & Retail Management
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
9/9 NHL Stenden
Ondernemerschap & Retail Management
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Je kunt na het behalen van je diploma ook doorstuderen. Bijvoorbeeld aan de MSc in Business Studies (Interdisciplinary Business Professional) aan de Hanzehogeschool. Er zijn ook verschillende goede aansluitmogelijkheden bij de Rijksuniversiteit Groningen en andere binnen- en buitenlandse universiteiten.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Als afgestudeerde ORM'er kun je je eigen zaak beginnen, of de zaak van je ouders overnemen. Van detailhandel tot horeca of recreatie: het is uiteindelijk je eigen keus. Je hoeft natuurlijk geen eigen onderneming te starten. Je kunt ook als manager terechtkomen bij een groot warenhuis, supermarkt of winkelketen. Andere toekomstige functies voor afgestudeerden zijn: medewerker hoofdkantoor retailketen, sales representative, franchisespecialist, franchisegever en bedrijfsadviseur.

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
HanzeMaster Energy for Society+ toelatingsgesprek
+ motivatiebrief
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

bron: StudieData

Contact

Hanze Studiekeuze Advies
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite