Muziek

Hanzehogeschool Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Wanneer je kiest voor Klassieke Muziek kies je voor een leven met je instrument of stem. Je bent gedreven, je wilt muzikaal het hoogste niveau bereiken en van muziek je beroep maken.

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaB
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34739
Bij het PCC kun je kiezen tussen vier studierichtingen:

  • Klassieke Muziek
  • Jazz
  • Dirigent Koor en Dirigent HaFaBra
  • Compositie, Muziek en Studioproducties

Je leert zowel het ambacht van het vak als de theoretische achtergronden. Van muziek je vak maken vraagt ook om ondernemerschap. Bijzonder is dat je tijdens je studie meteen (op het podium) kunt toetsen hoe er op je werk gereageerd wordt. Je krijgt een op maat gesneden voorbereiding op de beroepspraktijk.

Waarom aan de Hanze?

Je krijgt veel mooie kansen op het conservatorium, zoals spelen in een symfonie- of kamerorkest of strijkersensemble. Alles draait om passie en daarom worden er veel (nieuwe) initiatieven ontplooid, zoals Passion Talks, de concertserie Masters in Concert, masterclasses en speciale concerten op zondagochtend waar elke vakgroep zich mag presenteren.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2

majors

major Klassieke Muziek - Prins Claus Conservatorium

De basis van de opleiding is Performing, Teaching en Entrepreneurship. Je wordt opgeleid tot veelzijdig musicus van hoog niveau, die ondernemers- en docentvaardigheden heeft ontwikkeld.

Wanneer je kiest voor Klassieke Muziek kies je voor een beroep met je instrument of je stem. Wellicht word je orkestmusicus, of kies je voor een combinatie van spelen en lesgeven, privé of aan een muziekschool. Enkelen komen terecht als solist op het internationale concertpodium. Maar waar je later ook terechtkomt: aan het Prins Claus Conservatorium word je opgeleid tot veelzijdig musicus van hoog niveau.
Tijdens je studie ben je vooral heel praktijkgericht bezig: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Het spelen in een ensemble of orkest vormt een wezenlijk onderdeel van het lesprogramma. Binnen het conservatorium bestaan vele kamermuziekensembles, een slagwerkensemble en een koor. Grote vocale ensembles, strijkers- en blazersensembles worden georganiseerd in projectvorm. Er zijn veel gelegenheden om podiumervaring op te doen, zoals in een orkest, bij kamermuziekavonden, solo of in master classes en concerten. Dit kan zowel binnen als buiten het conservatorium. Je kunt stagelopen bij het Noord-Nederlands Orkest, de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso”, het Groot Omroepkoor of bij de vele amateurkoren en -orkesten.

major Jazz (New York comes to Groningen) - Prins Claus Conservatorium

Onze jazzopleiding is uniek: onder de noemer 'New York comes to Groningen' krijg je aan het Prins Claus Conservatorium les van de top van de jazz scene uit New York.

Naast de reguliere opleiding met minstens één hoofdvakdocent per instrument, krijg je dagelijks les van een van onze New Yorkse docenten. Deze docenten komen steeds een week lang en wisselen elkaar af, zodat er elke week les wordt gegeven door één van hen. Hun lessen bestaan naast workshops en master classes, ook uit theorie, solfège en geschiedenis. Jij en je medestudenten krijgen les van ieder van deze New Yorkse toppers, ongeacht je hoofdvak. Naast de New Yorkse docenten is er een groep in Nederland wonende docenten met een stevige staat van dienst.

major Compositie Muziek en Studioproducties - Prins Claus Conservatorium

CMS biedt 2 hoofdvakken: compositie (componeren en arrangeren) en productie (studioproductie en songwriting). Muziekmanagement en sound design voor film en media zijn belangrijke vakken.

Als student Compositie, Muziek- en Studioproducties word je opgeleid voor een combinatie van het beroep van componist, arrangeur en producer. Het werkveld waarin je als student Compositie, Muziek- en Studioproducties terechtkomt is voortdurend in ontwikkeling. Om het onderwijs zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de praktijk, wordt de inhoud van de studie steeds aangepast. Naast de vaste docenten van de studierichting CMS – die ook allemaal in de beroepspraktijk actief zijn – krijg je ook gastlessen van vooraanstaande producers en componisten. Afgestudeerde CMS-studenten zijn op verschillende plekken werkzaam in de muziekindustrie, nationaal en internationaal, en in uiteenlopende functies zoals producer, songwriter, componist en arrangeur, in vast dienstverband of freelance.
De basis van je studie bestaat uit het uitbreiden van theoretische en praktische kennis. Je brengt veel tijd door in de studio. Vanaf het derde jaar kun je kiezen voor een van de afstudeerprofielen: instrumentale compositie, songwriting, toegepaste compositie voor de media of arrangeren-studiotechnologie. Een combinatie is ook mogelijk. In het vierde jaar studeer je hierop af.

major Dirigent Koor en Dirigent HaFaBra - Prins Claus Conservatorium

HaFaBra Directie leidt op tot dirigent van blaasorkesten in alle divisies, als koordirigent word je opgeleid om zelfstandig programma's samen te stellen en in te studeren met koren van diverse niveaus

HaFaBra Directie leidt je op tot dirigent van Harmonie- en Fanfareorkesten en Brassbands. Na je studie ben je toegerust om met (amateur)orkesten van verschillende niveaus programma's samen te stellen, in te studeren en uit te voeren. Daarvoor moet je zelf goed kunnen spelen. Je hebt een goed gehoor nodig, je moet klankkleuren kunnen herkennen en samenstellen en over een uitstekend harmonisch besef beschikken. Als bijvak krijg je Koordirectie en een blaasinstrument of slagwerk. Je werkt met ensembles binnen en buiten het conservatorium.
Na de studie Dirigent Koordirectie ben je toegerust om met koren van verschillende niveaus programma's samen te stellen, in te studeren en uit te voeren. Je moet zelf goed kunnen zingen, je hebt een goed gehoor nodig, je moet klankkleuren kunnen herkennen en samenstellen en een uitstekend harmonisch besef hebben. Als dirigent ben je bekend met het repertoire voor koren, van kerkmuziek tot opera en moet je boven de muziek kunnen staan. Studenten kiezen soms voor koordirectie als tweede hoofdvak, ook is er een studievariant voor studenten die al een baan hebben.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet40% zelfstudie
20% theorie
40% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
literatuurstudie, spelontwikkeling, mondelinge presentatie, stage, computer opdrachten, excursie, werkcollege, hoorcollege, groepsopdracht, workshop, individuele opdracht, practicum, zelfstudie, project, seminar
onderwijsvormen
Naast je hoofdvak heb je tal van andere lessen in diverse vormen: ensembles,theorielessen, groepslessen, luistersessies, master classes etc. Maar je zult ook zelfstandig veel uren moeten studeren, thuis of op school.
docenten
Kijk voor informatie over de docenten op de site van het PCC.
studielast
Studeren aan het Prins Claus Conservatorium betekent niet alleen dat je van ons mag verwachten dat wij er alles aan doen om jou te begeleiden naar een carrière in de muziek, maar ook dat wij van jou verwachten dat je in je studietijd bij ons alles geeft om jouw droom je te verwezenlijken.
studeren in het buitenland
Een studieperiode in het buitenland geeft je de kans een deel van je studie aan een buitenlands instituut te doen. Een dergelijke ervaring kan zeer nuttig zijn in de voorbereiding op de internationaal georiënteerde beroepspraktijk. Het Europese SOCRATES-programma maakt dit mogelijk.
Het Prins Claus Conservatorium werkt op dit gebied samen met alle toonaangevende instituten in Europa en daarbuiten.
exchange programs
  • ERASMUS - Europa
    Studenten en docenten uitwisseling met verschillende instituten
bindend studieadvies
  • minimaal 48 EC in de eerste 12 maanden
  • propedeuse (alle vakken uit het eerste jaar) in in de eerste 24 maanden

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 3150
niet-EU/EER studenten : € 7700

1 september 2020

collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
havo C&Mtoelaatbaar
havo E&Mtoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&Ttoelaatbaar
vwo C&Mtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
toelatingseisen

artistic talent
Kijk voor meer informatie over de toelating op
http://www.hanze.nl/pcc of http://www.hanze.nl/home/Schools/Academie+voor+Popcultuur/

studie kosten
bron: Hanzehogeschool Groningen
bedrag kostenpost
€ 400levensonderhoud
€ 350
inbegrepen in collegegeld
registration fee
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

200 studenten volgen deze opleiding
40% daarvan is vrouw
44 eerstejaars gestart in 2017
45% daarvan is vrouw
29062 studenten aan de Hanzehogeschool Groningen
50% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Danna Paternotte - klassieke muziek viool
Vioolspelen is wat ik het liefste doe. Bij voorkeur samen met andere musici. Daarom ben ik zo blij dat ik mag studeren aan het Prins Claus Conservatorium. Steeds vervul je een andere rol in een ensemble. Zo leer je nieuwe mensen, nieuwe muziek en nieuwe opvattingen over muziek kennen en ben je onderdeel van een mooi totaal.
Sander Baan - Jazz saxofoon
Sander Baan, 4e jaars student Saxofoon Jazz

Studeren aan het Prins Claus Conservatorium geeft mij de mogelijkheden en de vrijheid om mezelf te kunnen ontwikkelen in de muzikant die ik wil worden. Daarbij word ik gesteund door een aantal fantastische Nederlandse en Amerikaanse docenten.
Mirna Reyes - violin
Hiske Oosterwijk - zang jazz
Hiske Oosterwijk, Jazz Zang

Toen ik begon met mijn studie jazz zang aan het Prins Claus Conservatorium wist ik gelijk, hier ben ik op mijn plaats. En dat gevoel is nooit veranderd. Inspirerende docenten, leerzame ervaringen en een goede sfeer zorgen voor een fijne omgeving om je in onder te dompelen.

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/25 Hanze
Muziek
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/25 Hanze
International Pop Culture
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/25 AHK
Muziek
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
4/25 ArtEZ
Klassieke Muziek
€ 307 gemiddelde kamerhuur
118 eerstejaars
44% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/25 ArtEZ
Jazz & Pop (Engelstalig)
€ 323 gemiddelde kamerhuur
118 eerstejaars
44% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/25 ArtEZ
MediaMusic
€ 250 gemiddelde kamerhuur
118 eerstejaars
44% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/25 ArtEZ
Popacademie
€ 250 gemiddelde kamerhuur
118 eerstejaars
44% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/25 ArtEZ
Jazz & Pop
€ 307 gemiddelde kamerhuur
118 eerstejaars
44% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/25 ArtEZ
Muziektheater
€ 323 gemiddelde kamerhuur
118 eerstejaars
44% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/25 Codarts
Muziek
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
11/25 Fontys
Muziek (Academy of Music and Performing Arts)
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
12/25 Fontys
Academy of Music and Performing Arts
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
13/25 Fontys
Rockacademie (Muziek)
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
14/25 HKU
Nederlandse Beiaardschool, HKU
gemiddelde kamerhuur
113 eerstejaars
32% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
15/25 HKU
Composition for the Media
€ 336 gemiddelde kamerhuur
113 eerstejaars
32% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
16/25 HKU
Jazz & Pop
€ 336 gemiddelde kamerhuur
113 eerstejaars
32% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
17/25 HKU
Composition Electronic Music
€ 336 gemiddelde kamerhuur
113 eerstejaars
32% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
18/25 HKU
Musician 3.0 Creating, Performing, Communicating
€ 336 gemiddelde kamerhuur
113 eerstejaars
32% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
19/25 HKU
Music Design for Games and Interaction
€ 336 gemiddelde kamerhuur
113 eerstejaars
32% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
20/25 HKU
Composition and Music Production
€ 336 gemiddelde kamerhuur
113 eerstejaars
32% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
21/25 HKU
Klassieke Muziek
€ 336 gemiddelde kamerhuur
113 eerstejaars
32% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
22/25 HKU
Historische Uitvoeringspraktijk
€ 336 gemiddelde kamerhuur
113 eerstejaars
32% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
23/25 Inholland
Muziek
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
24/25 KABK
Muziek
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
25/25 Zuyd
Muziek
€ 308 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.24.1
inhoud3.93.8
docenten4.14.1
studiefaciliteiten3.53.6
studielast3.83.7
studiebegeleiding3.93.8
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Muziek aan de Hanzehogeschool Groningen is beoordeeld door 72 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.2 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Na je opleiding kun je aan het werk als uitvoerend musicus. Wellicht word je orkestmusicus in een groot symfonieorkest, in een van de Nederlandse militaire ensembles, of word je lid van een (semi-) professioneel (kamer)koor. Enkelen komen terecht als solist op het internationale concertpodium. Je kunt natuurlijk ook met je eigen ensemble en in zelf georganiseerde concerten actief zijn.
Optreden kan betekenen dat je veel op reis bent en vaak 's avonds een topprestatie moet leveren terwijl anderen zich ontspannen. In alle gevallen, waar je in het werkveld ook terechtkomt: je wordt opgeleid tot een veelzijdig musicus van hoog niveau die ook op zijn eigen praktijk reflecteert. Daarnaast studeer je bij ons voor je instrumentale/vocale lesbevoegdheid waarmee je aan de slag kunt bij een muziekschool of als privédocent. De meeste afgestudeerden zijn als zelfstandig
ondernemer actief waardoor ze alle mogelijkheden hebben om hun eigen carrière veelzijdig vorm te geven.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Na je opleiding kun je aan het werk als uitvoerend musicus. Wellicht word je orkestmusicus in een groot symfonieorkest, in een van de Nederlandse militaire ensembles of word je lid van een (semi) professioneel (kamer)koor. Enkelen komen terecht als solist op het internationale concertpodium. Je kunt natuurlijk ook met je eigen ensemble en in zelf georganiseerde concerten actief zijn.
Daarnaast studeer je bij ons voor je instrumentale/vocale lesbevoegdheid waarmee je aan de slag kunt bij een muziekschool of als privédocent. De meeste afgestudeerden zijn als zelfstandig ondernemer actief waardoor ze alle mogelijkheden hebben om hun eigen carrière veelzijdig vorm te geven.

huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 1452gemiddeld bruto maandloon
38%kans op een vaste baan
44%kans op een voltijd baan
61%kans op een baan op niveau
33%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
86%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
UUeducatie en communicatie educational+ 75 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Kunstgeschiedenis en culturele en kunstzinnige vorming/kunst algemeen part-time educational+ 75 EC pre-master
UULeraar VHO muziek full-time,part-time educational+ aanv. eisen
HanzeMaster of Music+ instaptoets
HKUMaster of Music, Pathway Performance+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

composer
music teacher
musician
performer
bron: StudieData

Contact

Prince Claus Conservatoire Student Affairs

Prince Claus Conservatoire Student Affairs

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite