Commerciele Economie

Hanzehogeschool Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Wil jij later aan de slag in de dynamische wereld van de marketing? Dan is de opleiding Commerciële Economie echt iets voor jou!

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaB
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34402
Bij de afstudeerrichting Marketing & Sales Management staan onderzoek, sales en marketing centraal. Je verdiept je in het onderhouden van zakelijke relaties en leert te luisteren naar de klant. Je onderzoekt trends en ontwikkelingen en ontdekt hoe je CRM-systemen kunt gebruiken om nieuwe leads op te sporen.

Bij de afstudeerrichting Marketing Communication Management staan communicatie, onderzoek en marketing centraal. Je bestudeert hoe een organisatie zo goed mogelijk kan inspelen op de wensen en behoeften van de klant. Je leert hoe je marketingcommunicatie kunt inzetten om de klant te informeren over het bestaan van een bepaald product of dienst. Maak je reclame via een spot op tv of via
een advertentie in kranten of op straat? Of bedenk je strategieën voor Instagram, TikTok en YouTube?

Bij de major Digital Marketing verdiep je je in de online aspecten van marketing. Je wordt wegwijs gemaakt in de wereld van online advertising maar leert daarnaast ook over de technische kant van E-commerce, zoals Business-Intelligence, databases, webprogramming en webanalytics.
Deze opleiding heeft meerdere vormen :

Waarom aan de Hanze?

Studenten hebben keuze uit drie afstudeerrichtingen (majors): Marketing & Sales Management, Marketing Communication Management en Digital Marketing
Stage in jaar twee: de marketingervaring die studenten opdoen in de praktijk, vormt in het derde jaar de basis voor een meer strategisch/tactische marketingbenadering
Je voert opdrachten uit voor externe opdrachtgevers, wat de opleiding nog uitdagender maakt

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwIn het eerste jaar van de opleiding doe je basiskennis op over marketing. Je oriënteert je daarnaast op je majorkeuze via een oriëntatieprogramma. Vanaf het laatste blok van jaar 1 volg je de major Marketing & Sales Management, Marketing Communication Management of Digital Marketing. In de tweede helft van je tweede jaar ga je op stage. In het derde jaar verdiep je je verder in je major. In het vierde jaar heb je vrije keuzeruimte en doe je een afstudeeropdracht.
1e jaar In het eerste jaar wordt de basis gelegd op het terrein van marketing en organisatie en is er aandacht voor economische vakken en bedrijfscommunicatie/Nederlands en Engels. Daarnaast begin je in het vierde blok met je major: Marketing & Sales Management, Marketing Communication Management of Digital Marketing.
periode
1234
Merkmanagement (MCM) of Trademarketing (MSM)
Algemene Economie
2 EC
Marketing 1
2 EC
Rekenvaardigheden
1 EC
Bedrijfscommunicatie/Taalvaardigheid Nederlands
6 EC
Engels
7 EC
Personal Development
4 EC
Marketing
2 EC
Organisatiekunde
2 EC
Project Marktgericht organiseren
4 EC
Bedrijfseconomie
2 EC
Marketing
2 EC
Project Marktbewerking
4 EC
Marketingcommunicatie
3 EC
Project Klantcontact
3 EC
Recht/Ethiek
1 EC
Sales
3 EC
2e jaar In het tweede jaar leer je de markt tactisch te benaderen en ga je in op marktonderzoek en sales, communicatie en/of digital marketing. Ook ga je dit jaar op stage.
periode
1234
Consumentengedrag
CRM/Online Marketing
Marketingcommunicatie (MCM) of Sales (MSM)
Onderzoek
Stage stage
3e jaar In het derde jaar leer je nog meer over sales, marketingcommunicatie of digital marketing, door middel van vakken die meer de diepte in gaan. Zo word jij helemaal voorbereid op je toekomstige beroep als marketingprofessional.
periode
1234
Ethiek en filosofie
Innovatie
Onderzoek
Online Marketing
4e jaar In het vierde jaar kun je een specialisatie, minor of keuzeblokken kiezen (verbreding of verdieping van kennis). Daarna ga je aan de slag met een afstudeerproject, bijvoorbeeld het schrijven van een marketing- of salesplan, of een marketingcommunicatieplan voor een bedrijf.
periode
1234
Afstuderen afstuderen
Minor

majors

minor De Noorderlingen

TopProgramma Ondernemerschap, voor ambitieuze en ondernemende studenten uit Noord-Nederland.

De Noorderlingen is een TopProgramma Ondernemerschap, voor ambitieuze en ondernemende studenten uit Noord-Nederland. Het is een uitdagend onderwijsprogramma voor studenten die hun ondernemersidee willen omzetten naar een eigen bedrijf, of hun bestaande bedrijf willen laten groeien. Hierbij worden ze gecoacht en geadviseerd door succesvolle ondernemers en experts uit de regio.

De Noorderlingen is: je eigen ondernemersidee (door)ontwikkelen, gecoacht worden door een ondernemer, geen colleges maar bedrijfsbezoeken en workshops, professioneel advies van experts, een halfjaar lang ondernemen!

Slechts tien studenten met een goed ondernemersconcept starten aan het begin van het semester met het programma, zij worden de nieuwe ondernemende helden.

De Noorderlingen reist door het noorden, op bezoek bij kleine en grote bedrijven. Verder zal elke deelnemer
regelmatig met zijn eigen coach in gesprek gaan. Welke koers je inzet met je bedrijf, heb je zelf in de hand. Elke deelnemer kiest waar gedurende het halfjaar de focus op ligt. Een maatwerktraject, passend bij de situatie van je idee/bedrijf.

minor Business Class Ondernemerschap

De minor Business Class Ondernemerschap biedt een uitstekende basis voor je eigen bedrijf. In een halfjaar leer je de fijne kneepjes van het ondernemersvak.

De minor Business Class Ondernemerschap is een uitstekende basis voor je eigen bedrijf. Of je nu een eigen praktijk voor mondhygiëne, fysiotherapie wilt starten, of een dans-, sport- of muziekschool, galerie, huiswerkinstituut, ontwerpbureau of ICT-bedrijf.

In een halfjaar leer je de fijne kneepjes van het ondernemersvak. Van marketing, productpromotie, tot financiering. Je schrijft als afsluiting een businessplan voor je eigen onderneming. Met deze minor op zak kun je direct aan de slag met je eigen bedrijf.

minor Marketing NIMA A en B

Met de minor NIMA Marketing A en B leer je meer over Marketing op zowel operationeel als strategisch niveau.

Met de minor bereid je je voor op de landelijke NIMA examens; de NIMA Marketing diploma's zijn zeer bekend en hebben veel waarde op de arbeidsmarkt.

minor Online Marketing

​​​In deze minor van 30 EC vergroot je je kennis van online marketing in theorie en praktijk.

Bij de start van het programma leer je in een bedrijfssimulatie te werken met Google Analytics en Adwords in het Hanze Online lab.

minor English History, Language and Culture

​​​​​​​​By doing this Minor you will become an expert in the histories and cultures of Britain, the USA and the most important countries within the Commonwealth.

You will also learn a great deal about their geographies and improve your English across the board. The first part of the Minor is focused on the histories of the various parts of the English-speaking world (UK, USA and Canada, India and the Far East, Sub-Sahara Africa, Australia and New Zealand, Hong Kong and the Middle East) as well as their cultures and basic geographies.

minor Lengua y Cultura Española

​​​In this minor, the student specialises in the Spanish language and various cultures of Spanish-speaking areas (Latin-America and Spain).

The minor consists of the parts of Language skills, Culture and History and Cross Cultural Management. Language skills (Lengua práctica, 24 credits; reading - listening - writing - speaking) are the main items of the course, circa 80% of the study load. The aim is quickly attaining a high level, from zero level, via a highly intensive language course (level A1/ A2 after period 1, and level A2/B1 after period 2). There are several classes a week, which involve practical/skill training.

major Marketing Communication Management

Je kiest voor het afstudeerprofiel (major) Marketing Communication Management als je geïnteresseerd bent in de wijze waarop een organisatie haar producten promoot.

Je wilt weten hoe je instrumenten als persoonlijke verkoop, reclame en PR zo effectief en efficiënt mogelijk inzet om de doelen van de organisatie te realiseren.

major Marketing Sales Management

Marketing, sales en onderzoek staan centraal bij de major Marketing & Sales Management.

Je verdiept je in het onderhouden van zakelijke relaties en leert te luisteren naar de klant. Je onderzoekt trends en ontwikkelingen in de branche en ontdekt hoe je CRM systemen kunt gebruiken om nieuwe leads op te sporen.

major Digital Marketing

Je wordt wegwijs gemaakt in de wereld van online advertising maar leert daarnaast ook over de technische kant van E-commerce, zoals Business-Intelligence, databases, webprogramming en webanalytics.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet30% zelfstudie
30% theorie
40% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, mondelinge presentatie, stage, computer opdrachten, onderzoek, werkcollege, werkgroep, groepsopdracht, portfolio, workshop, groepsdiscussie, individuele opdracht, zelfstudie, project
studeren in het buitenland
Het Instituut voor Marketing Management heeft een International Office dat begeleiding geeft aan studenten die in hun vrije keuzeruimte in het buitenland willen studeren.
bindend studieadvies
  • minimaal 48 EC in de eerste 12 maanden
honours-/excellence program Honoursminor Sales Talent & Innovatie Programma

Het Sales Talent & Innovatie Programma is een verdiepende minor waarin Sales centraal staat.

​​​Deze minor is voor studenten met een passie voor Sales, die bereid zijn om hard te werken en die begrijpen dat reflectie het instrument is om beter te worden.

Toelating en kosten

toelaatbare profielen
havo C&MEconomie of m&o/be + wiskunde A of wiskunde B
havo N&Ttoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo C&Meconomie of m&o/be
MBO niveau 4toelaatbaar
hbo-pmogelijkheid tot instroom in de hoofdfase van de studie wordt individueel bepaald, de mate van aansluiting is maatgevend
WO propedeusemogelijkheid tot instroom in de hoofdfase van de studie wordt individueel bepaald, de mate van aansluiting is maatgevend
studie kosten
bron: Hanzehogeschool Groningen
bedrag kostenpost
€ 500studiematerialenper jaar
inbegrepen in collegegeld
registration fee
examination

De stad

studievereniging

HMV Actis
Marketing & Management

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/39 Hanze
Commerciele Economie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/39 Hanze
Marketing Management
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/39 Hanze
Johan Cruyff Academy
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/39 Avans
Commerciële Economie
€ 293 gemiddelde kamerhuur
350 eerstejaars
30% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/39 Fontys
Marketing Management
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/39 Fontys
Commerciële Economie - Digital Business Concepts
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
99% Engelstalig
7/39 Fontys
Commerciële Economie Venlo
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
99% Engelstalig
8/39 Fontys
Commerciële Economie - Johan Cruyff Academy
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/39 Fontys
Marketing Management - Digital Business Concepts
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
10/39 Fontys
Commerciële Economie Tilburg
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
11/39 Fontys
Commerciële Economie Eindhoven
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
12/39 Fontys
Commerciële Economie - Creative Marketing Concepts
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
13/39 Fontys
Commerciële Economie - SPECO Sportmarketing
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
14/39 HAN
Commerciële Economie
€ 315 gemiddelde kamerhuur
201 eerstejaars
22% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
15/39 HAN
Commerciële Economie
€ 323 gemiddelde kamerhuur
201 eerstejaars
22% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
16/39 HAN
Commerciële Economie – Innovation
€ 323 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
17/39 HHS
Commerciële Economie
€ 326 gemiddelde kamerhuur
126 eerstejaars
33% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
18/39 Hogeschool Leiden
Commerciële Economie
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
19/39 HR
Commerciële Economie
€ 342 gemiddelde kamerhuur
555 eerstejaars
33% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
20/39 HR
Commerciële Economie | Creative Marketing & Sales
€ 342 gemiddelde kamerhuur
555 eerstejaars
33% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
21/39 HR
Commerciële Economie | SportMarketing & Management
€ 342 gemiddelde kamerhuur
555 eerstejaars
33% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
22/39 HR
Commerciële Economie | Global Marketing & Sales
€ 342 gemiddelde kamerhuur
555 eerstejaars
33% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
23/39 HR
Commerciële Economie | Marketing of Social Business
€ 342 gemiddelde kamerhuur
555 eerstejaars
33% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
24/39 HU
Commerciële Economie
€ 336 gemiddelde kamerhuur
202 eerstejaars
31% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
25/39 HvA
Commerciële Economie (3-jarig)
€ 424 gemiddelde kamerhuur
672 eerstejaars
28% vrouw
? uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
30% Engelstalig
26/39 HvA
Digital Marketing
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
27/39 HvA
Marketing & Sales
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
28/39 HvA
Johan Cruyff Academy
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
30% Engelstalig
29/39 HvA
Commerciële Economie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
30% Engelstalig
30/39 NHL Stenden
Commerciële Economie
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
31/39 NHL Stenden
CE-Sportmanagement
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
32/39 NHL Stenden
Marketing Management
gemiddelde kamerhuur
81 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
33/39 NHL Stenden
International Travel trade & Event Marketing
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
34/39 NHL Stenden
Commerciële Economie
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
35/39 Saxion
Saxion Topsport Academy
€ 250 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
36/39 Saxion
Commerciële Economie
€ 250 gemiddelde kamerhuur
278 eerstejaars
25% vrouw
? uur contacttijd/week
37/39 Windesheim
Commerciële Economie
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
38/39 Windesheim
Commerciële Economie
€ 307 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
39/39 Zuyd
Commerciële Economie
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..

Na de studie

Unsplashed background img 2
Je kunt na het behalen van je diploma ook doorstuderen. Bijvoorbeeld aan een Hanze master zoals de MSc in Business Studies (Interdisciplinary Business Professional). Er zijn ook verschillende goede aansluitmogelijkheden bij de Rijksuniversiteit Groningen en andere binnen- en buitenlandse universiteiten.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Voorbeelden van functies voor de major Marketing Communication Management zijn: brand manager, marketingmedewerker, communicatieadviseur.
Voorbeelden van functies voor de major Marketing & Sales Management zijn: commercieel manager, accountmanager, sales representative.
Voorbeelden van functies voor de major Digital Marketing zijn: search engine marketeer, online marketeer, social media marketeer.

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit TwenteBusiness Administration+ 30 EC pre-master
HANCirculaire Economiegeen aanvullende eisen
HANCirculaire Economie part-timegeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityCommunicatie- en Informatiewetenschappen+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteCommunication Science+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityData Science and Society+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteEducational Science & Technology full-time,part-time+ 30 EC pre-master
HanzeEuropean Master in Sustainable Energy System Managementgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteEuropean Studies+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityFilosofie part-time+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityInformation Management+ 30 EC pre-master
TU EindhovenInnovation Management+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityKunst- en Cultuurwetenschappen+ 60 EC pre-master
UULeraar VHO algemene economie full-time,part-time educational+ 120 EC pre-master
HANManagement & Innovatie in Maatschappelijke Organisaties part-time+ werkervaring
Wageningen UniversityManagement, Economics and Consumer Studies+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityMarketing Analytics+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityMarketing Management+ 30 EC pre-master
HanzeMaster Energy for Societygeen aanvullende eisen
TU EindhovenOperations Management & Logistics+ 30 EC pre-master
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology & Society full-time,part-time+ aanv. eisen
Universiteit TwentePublic Administration+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityStrategic Management+ 30 EC pre-master
NHL StendenStrategische Communicatiegeen aanvullende eisen
Tilburg UniversitySupply Chain Management+ 30 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

bron: StudieData

Contact

Hanze Studiekeuze Advies
Merel Prummel

Contactpersoon Commerciële Economie

E: m.prummel@pl.hanze.nl
T: 050-595 5539
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite