Bio-informatica

Hanzehogeschool Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Kennis van informatica en biologie pas je toe op problemen in ziekte en gezondheid. Je leert programmeren ziet welke databases met biologische gegevens bestaan en gebruikt deze om analyses te doen.

Kennis over DNA zal onze levens voorgoed veranderen. Vind antwoord op genetische ziekten. Help bij het redden van bedreigde diersoorten. Bij Bio-informatica ontdek je van alles over DNA, cellen, weefsels, virussen, genen, eiwitten en erfelijkheid. Je bent dus niet werkzaam in een laboratorium maar je verricht onderzoek met behulp van je pc. Eenmaal afgestudeerd, werk je als bio-informaticus, researchmedewerker of bio-IT'er samen met artsen, moleculair biologen en informatici. Je ontwerpt, programmeert en analyseert bij biologische onderzoeken. Je bedenkt methoden voor onderzoek met bergen gegevens en voert die uit.

In de propedeuse gaan biologie en informatietechnologie hand in hand. Je leert efficiënt werken met je computer. In de hoofdfase staat steeds een medisch of biologisch probleem uit de praktijk centraal staat dat opgelost wordt met behulp van informatica.

Je kunt je verder specialiseren in de biomedische informatica of in de toepassing van de Grid-technologie in het onderzoek.

Bij aanmelding voor deze studie maken we gebruik van een Studiekeuzecheck. Meer informatie vind je op hanze.nl/bioinformatica.
open_in_newwebsite

printprint

locatieGroningen
diplomaB Bio-informatica
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code39215
heeft geen numerus fixus
heeft een honours programma

Waarom aan de Hanze?

Bio-informatica aan de Hanze is een TOP-opleiding en behoort tot de beste van Nederland! Bron: Keuzegids Hbo Voltijd 2015, 2016 en 2018. Bovendien is deze opleiding op nummer 1 geëindigd in Elsevier Best Studies 2014, 2015, 2016 en 2017. Bovendien is de opleiding op nummer 1 geëindigd in de Keuzegids Voltijd 2016, 2017 en 2018.

Open dagen en meeloopdagen

Open dag 10 november Groningen
Op zaterdag 10 november van 10.00 tot 16.00 uur organiseert de Hanzehogeschool Groningen een Open Dag over alle voltijd bachelor- en masteropleidingen en Associate degree. Een aantal opleidingen geeft informatie over hun deeltijd- en duale varianten.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
1e jaar Het eerste jaar geeft een goed beeld van de rol van Bio-informatica binnen het biologisch, biomedisch en biotechnologisch onderzoek. De propedeuse bestaat uit thema's waarin biologie en informatietechnologie hand in hand gaan. Je duikt de cel in en bestudeert de biologie van het erfelijk materiaal (DNA). Je leert efficiënt werken met je computer.Tijdens de practica leer je resultaten op de computer met behulp van zelfgeschreven programma's en databases te analyseren. Je werkt af en toe in groep
periode
1234
Energiehuishouding van de cel
9 EC
Ontwikkelen van een dynamische website
12 EC
Taal van het leven en van de computer
12 EC
Quantified self: meten en weten van gedrag
5 EC
2e jaar De hoofdfase van je opleiding bestaat gedurende twee jaar uit thematische blokken waarin steeds een medisch of biologisch probleem uit de praktijk centraal staat. De verdieping van je (moleculair) biologische en informaticakennis staat centraal. Je leert biologische databases te gebruiken, ontwerpen en bewerken. Je oefent en verbreedt je informaticavaardigheden en je maakt eigen computerprogramma's en databases voor het oplossen van (moleculair) biologische en medische problemen.
periode
1234
Complex biologische systemen
Medische DNA diagnostiek
Onderzoek genactiviteit om de oorzaak van ziektes op te helderen
3e jaar Halverwege het derde studiejaar kun je uit diverse minoren kiezen. In de minor Application Design kun je richten op het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke (web) applicaties die het onderzoek van biologische en medische professionals ondersteunen. In de minor High Throughput/High Performance Biocomputing leer je de moderne technieken voor het zoeken in grote en complexe biologische datasets. Denk bijvoorbeeld aan het analyseren van het DNA van de mensen voor het opsporen van genen.
periode
1234
Food Ingredients & Health
High Performance/High-throughput Biocomputing
Introductie in datamining
Keuzeminor Application Design
Web-applicaties voor onderzoek
4e jaar In het vierde jaar van je opleiding ga je op stage en doe je een afstudeeropdracht bij een onderzoeksinstituut, een (academisch) ziekenhuis of een bedrijf in Nederland of in het buitenland.
periode
1234
Afstudeeropdracht
Stage

minors

  1. High performance/high throughput Biocomputing
  2. Application Design
  3. Food Ingredients & Health

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet40% zelfstudie
30% theorie
30% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
In het propedeusejaar heb je per week gemiddeld één dag praticum in een groep van ongeveer 15 personen. Daarnaast heb je ongeveer 12 uur college, meestal blokken van anderhalf uur. Dit kunnen hoor- of werkcolleges zijn waarbij de groepsgrootte varieert tussen de 25 en 40 studenten. Naast deze gemiddelden moet je rekenen op zo'n 20 uur zelfstudie per week.
bindend studieadvies
  • minimaal 48 EC in de eerste 12 maanden
honours-/excellence program Talentprogramma van het Hanze Honours College

Een honours talentprogramma is een extra uitdagende route met een studielast van 30 extra studiepunten (EC), bovenop je reguliere studie-uren.

Het programma start in het tweede jaar en is verspreid over de rest van de studiejaren.

Voor een plek in het Honours talentprogramma kun je aan het eind van het eerste jaar solliciteren. Als talent krijg jij de kans om zelfstandig een onderzoek op te zetten, verdiepende theorielessen te volgen of deel te nemen aan verbredende projecten. Je krijgt de kans om ondersteunde werkzaamheden te verrichten in onderzoeksprojecten bij ons onderzoekscentrum ALIFE.

Daarnaast kun je verbredende en verdiepende vakken volgen.Daarnaast kies je zelf uit het aanbod van actuele, maatschappelijke thema's die hogeschoolbreed worden aangeboden. Er zit ontzettend veel keuzeruimte in het programma en onder begeleiding van je honours-coach bepaal je zelf de koers!

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2018
aanmelding deadline : 1 mei 2018
wettelijk tarief : € 2060
instellingstarief : € 3115
1 september 2019
aanmelding deadline : 1 mei 2019
collegegeld nog niet bekend
toelaatbare profielen
havo C&Mwiskunde A of wiskunde B of natuurkunde
havo E&Mtoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&Ttoelaatbaar
vwo C&Mwiskunde A of wiskunde B
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4Kijk voor meer informatie op www.toelatingstoetsen.nl.
toelatingseisen

basiskennis
Kijk voor aanvullende actuele eisen hier: hanze.nl/bioinformatica

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

145 studenten volgen deze opleiding
28% daarvan is vrouw
43 eerstejaars gestart in 2017
37% daarvan is vrouw
27877 studenten aan de Hanzehogeschool Groningen
49% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Equilibrium
Life Science & Technology

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Mark Kiestra
Biologie en informatica: een unieke combinatie!

In het tweede blok van de studie Bio-informatica hebben we bij het vak informatica een simulatie gemaakt van de groei van een bacterie. Dat soort dingen vind ik geweldig. De opleiding bevalt me tot dusver erg goed. De unieke combinatie van praktische laboratoriumkennis en kennis van informatica maakt afgestudeerden van de opleiding veelgevraagd. De vakken zijn afwisselend, de sfeer is goed en de voorzieningen zijn erg modern. Absoluut een aanrader."
Stefanie Geisen & Maarten Hamberg
Stefanie Geisen & Maarten Hamberg

'Zonder vragen geen wetenschap en zonder wetenschap geen vooruitgang.'

“Wij hebben binnen twee groepen patiënten, ieder met een andere genetische afwijking van autisme, gekeken of er genen te vinden waren die bij beide groepen 'aan' of 'uit' stonden. We hebben hierin overeenkomsten gevonden. Daarna hebben we gekeken naar de functie van deze genen zodat we iets zouden kunnen zeggen over de oorzaak van autisme...


lees verder ...
Bas van Hoewijk
Bas over Bio-informatica

'Je wordt tot het uiterste denken gedreven'

"Ik wilde graag wat doen met computers en programmeren. Daarnaast vond ik biologie ook erg interessant. Dit leek mij de perfecte combinatie: Bio-informatica! Informatica is tot nu toe mijn meest interessante vak, hier wordt je echt tot het uiterste denken gedreven. De practica zijn ook erg leuk; laatst hebben we wijn gemaakt. Het nerdgehalte valt erg mee, daarnaast heerst er een goede en relaxte sfeer.
Mijn tip voor aankomende studenten? Ben je geïnteresseerd in biologie, chemie en computers? Ga dan Bio-informatica studeren!"
Iris de Rink
Iris over Bio-informatica

Ik liep stage in Philadelphia om aan mijn Engels te werken.

Tijdens mijn stage heb ik gewerkt aan het ontwikkelen van een methode om te kunnen voorspellen of iemand een hoge of lage concentratie HDL heeft (High Density Lipoprotein). Dit is het goede cholesterol; een lage concentratie daarvan geeft een verhoogde kans op hart en vaatziekten.

De voorspelling werd gedaan met behulp van Single Nucleotide Polymorphisms (SNP's), oftewel veranderingen in een stukje DNA. Op bepaalde plaatsen in het DNA kan er bij verschillende mensen een andere nucleotide (A,T,C of G) aangetroffen worden...
Ook kan er door middel van biologische databases gekeken worden in wat voor genen deze SNP's voorkomen en hoe deze genen gereguleerd zijn in biologische pathways.

Deze manier van voorspellen bleek echter niet 100% betrouwbaar. Voor mijn afstuderen ben ik daarom verder gegaan met dit onderwerp. Ik heb twee andere methodes toegepast en gewerkt aan een meer nauwkeurige voorspelling.

Na mijn afstuderen ben ik naar Nederland teruggekomen om mij te oriënteren op verschillende masteropleidingen. Maar misschien vind ik ook wel een leuke baan in het onderzoek!


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/3 Hanze
Bio-informatica
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.3/5 studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/3 HAN
Bio-informatica
star NVAO
Keuzegids topopleiding 2016  1e  82
Keuzegids topopleiding 2018  1e  80
Keuzegids topopleiding 2017  1e  82
Keuzegids topopleiding 2015  2e  80
€ 315 gemiddelde kamerhuur
4.3/5 studenttevredenheid
56 eerstejaars
33% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/3 Hogeschool Leiden
Bio-informatica
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

opleidinggelijkenis met Bio-informatica
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
bekijk

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.34.2
inhoud4.13.9
docenten4.04.0
studiefaciliteiten4.43.8
studielast4.03.8
studiebegeleiding3.83.9

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Bio-informatica aan de Hanzehogeschool Groningen is beoordeeld door 63 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.3 uit 5.
bron: Hanzehogeschool Groningen
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 4.3 4.1
aantal eerstejaars 44
ervaren contacttijd per week 18-24
doorstroom naar tweede jaar 45%
diploma binnen 5 jaar 32%
doorstuderen 55%
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2
Je kunt besluiten om na het behalen van je bachelordiploma verder te studeren aan een masteropleiding. De opleiding Bio-informatica geeft een goede aansluiting op de masters Bio-informatica van de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en de Wageningen Universiteit.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Waar kun je aan het werk?

Als afgestudeerde kun je gaan werken in ziekenhuizen, universiteiten en bedrijven als:
  • bio-informaticus
  • wetenschappelijk programmeur
  • general data scientist
  • software ontwikkelaar

Kijk voor meer informatie over beroepen en mogelijkheden op: www.proef.info of www.feelthechemistry.nl.
huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2242gemiddeld bruto maandloon
14%kans op een vaste baan
86%kans op een voltijd baan
73%kans op een baan op niveau
73%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
90%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Wageningen UniversityBioinformatics+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitBiology+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityBiotechnology+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitMedical Biology+ 30 EC pre-master
HanzeMsc in Datascience for Life Sciencesgeen aanvullende eisen
HanzeSensor System Engineering+ 30 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

bron: StudieData

Contact

Instituut voor Life Science & Technology
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite