Deze opleiding

Ben je geïnteresseerd in management, bedrijfsprocessen, personeelsbeleid, organisatiekunde, economie en recht? Wil je veelzijdig inzetbaar zijn? Dan past de opleiding Bedrijfskunde bij jou.

Bedrijfskunde is dé opleiding die je leert hoe je management kunt combineren met duurzame innovatie en ondernemerschap. Je gaat alle functies van een organisatie ervaren: van inkoper tot verkoper, van personeels- of marketingmanager tot (financieel) directeur. Vanuit een breed perspectief en met oog voor (inter)nationale ontwikkelingen leer je organisaties te bekijken en bedrijfsprocessen te beheersen, verbeteren en vernieuwen. Hierdoor ben je in de beroepspraktijk breed inzetbaar en heb je ook de tools meegekregen om een eigen onderneming te beginnen.

Als je vwo hebt gedaan, kun je er ook voor kiezen om deze opleiding in 3 jaar te doen. Pas jij wat je leert graag meteen toe in de praktijk, ben je ambitieus en wil je je bachelor graag snel afronden? Dan is Bedrijfskunde in 3 jaar geknipt voor jou. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Stella Tjemkes, coördinator, via s.g.tjemkes@pl.hanze.nl.
Deze opleiding heeft meerdere vormen :
open_in_newwebsite

printprint

locatieGroningen
diplomaB Bedrijfskunde
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvoornamelijk Nederlands
zeer weinig Engels
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34035
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma

Waarom aan de Hanze?

Wij onderscheiden ons van andere Bedrijfskunde opleidingen in het land door ondernemerschap sterk te verankeren in ons curriculum. Ook geven wij studenten de gelegenheid om, met ondersteuning vanuit Hanzehogeschool Groningen, al tijdens de studie een eigen onderneming op te richten. Als je een goede, ondernemende student bent met behoefte aan extra uitdaging, bieden wij je de mogelijkheid om naast het gewone programma een excellentietraject te volgen.

Open dagen en meeloopdagen

Open Dag 6 april Groningen
Op vrijdag 6 april van 16.00 tot 19.00 uur organiseert de Hanzehogeschool Groningen een open dag over alle voltijd bachelor- en masteropleidingen en Associate degree. Een aantal opleidingen geeft informatie over hun deeltijd- en duale varianten.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwJe werkt aan praktijkgerichte projecten. Daarnaast krijg je in ieder blok theorievakken en vaardigheidstrainingen die gekoppeld zijn aan het bedrijfskundige thema van dat blok. Gedurende je studie word je begeleid door een vaste studieloopbaanbegeleider. Hieronder vind je een schets van de huidige opbouw van de studie. Omdat wij doorlopend de ontwikkelingen in het werkveld, de regio en didactiek verwerken in het curriculum, kan het zijn dat er tijdens je studietijd zaken wijzigen.
1e jaar In het eerste en tweede jaar leg je een stevige basis voor de volgende jaren. In het eerste blok maak je kennis met het vakgebied Bedrijfskunde. Je doet met je groep de zogenaamde 'on/mogelijke opdracht'. Je gaat erop uit en zult merken dat verschillende vakgebieden nodig zijn om een complexe taak tot een goed einde te brengen. In het tweede en derde blok ga je met je groep aan de gang met een eigen onderneming. In het vierde blok staat de mens centraal, het kapitaal van de organisatie.
periode
Gedrag en Organisatie
Inleiding Bedrijfskunde
Legal & Finance
Marketing
Methoden en Technieken
Organisatiekunde
Startvaardigheden Nederlands, Engels en Wiskunde
Supply chain management
2e jaar Het tweede jaar is een verbreding en verdieping van het eerste jaar. In het eerste blok ga je met je groep een opdracht voor een bedrijf uit de regio uitvoeren. Ondernemerschap, innovativiteit en creativiteit zijn hierbij de sleutelwoorden tot succes. In blok 2 word je met de Fresh Connection game uitgedaagd om in een spannende competitie tot de optimale supply chain te komen. Organisatieverandering is het centrale thema van het derde blok. In blok 4 ga je aan de slag met een exportopdracht.
3e jaar Het derde jaar begint met een stage waarin je de theorie van de eerste twee jaren in de praktijk brengt. Door de keuze van je stagebedrijf en je opdracht oriënteer je je op wat je verder wilt. In het tweede helft van het derde jaar volg je je eerste keuzeonderdeel: de minor. Dat mag één van de verdiepende minoren van Bedrijfskunde zijn, een minor van een andere opleiding van de Hanzehogeschool Groningen, of studeren in het buitenland. Bij het maken van deze keuzes word je begeleid.
4e jaar In het vierde jaar kun je kiezen uit drie verdiepende minoren van een half jaar:
 • Management van Organisatieverandering
 • Managerial Economics and Finance
 • Governance, Risicomanagement & Compliance

specialisaties

specialisatie honours talentprogramma

Het honours talentprogramma is een programma voor studenten die een stap meer kunnen én willen doen tijdens hun studie..

Geselecteerde studenten mogen vanaf hun 2e jaar deelnemen aan het driejarige programma.

 1. Managerial, Economics and Finance
 2. Governance, Compliance en Risicomanagement
 3. Management van Organisatieverandering

Onderwijs

taal van onderwijs90% nl
10% en
onderwijsopzet30% zelfstudie
30% theorie
40% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, mondelinge presentatie, stage, computer opdrachten, onderzoek, onderzoeksproject, excursie, onderzoeksvoorstel, werkcollege, hoorcollege, werkgroep, groepsopdracht, portfolio, workshop, zelf-evaluatie, individuele opdracht, practicum, zelfstudie, integratie module, project
bindend studieadvies
 • minimaal 48 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2018
wettelijk tarief : € 1854
instellingstarief : € 3115
toelaatbare profielen
havo C&Meconomie of maw of m&o
havo E&Mtoelaatbaar
havo N&Geconomie of m&o
havo N&Teconomie of m&o
vwo C&Meconomie of maw of m&o
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Geconomie of m&o
vwo N&Teconomie of m&o
MBO niveau 4Aanvullende toelatingseis voor de mbo-domeinen 'Techniek en procesindustrie', 'Voedsel, natuur en leefomgeving' en 'Zorg en welzijn': economie.
De overige domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.
toelatingseisen

instaptoets
Heb je een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma niveau 4, maar voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch aan de opleiding Bedrijfskunde beginnen, dan moet je slagen voor de toelatingstoets economie. Ga voor meer informatie over de toets en hoe je je kunt voorbereiden naar www.toelatingstoetsen.nl.
Ter ondersteuning bieden we een Voorbereidingscursus Economie (VcE) aan in januari en juli. Ga voor meer informatie over de cursus naar www.hanze.nl/voorbereidingscursussen.

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in
?% daarvan is vrouw
27877 studenten aan de Hanzehogeschool Groningen
49% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

studievereniging

Homerus
Management, Economie en Recht

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Dirk Pieter
Dirk Pieter over Bedrijfskunde MER

'Niet in geld uit te drukken!'

Ik heb een uitwisselingsprogramma gedaan in ruil voor mijn vrije keuze gedeelte van de Bedrijfskunde MER in blok 4.1 en 4.2. De vakken die ik gevolgd heb moesten dan ook wel aansluiten bij mijn opleiding hier.
Ik heb er voor gekozen om de volgende vakken te volgen:

International Marketing
International Management
Introduction to Marketing
Consumer behavior and satisfaction
Professional Selling

Je wordt op de NAU gewoon ingedeeld tussen de Amerikaanse studenten, het grootste gedeelte zat ik dan ook met alleen amerikanen...
Vaak hoor je andere verhalen over Amerika maar dat verschilt ook per staat denk ik, maar hier waren de mensen allemaal heel vriendelijk en geїnteresseerd.

Heb je gedurende het semester nog tijd om een beetje te reizen? Zeker weten. Ik ben naar Lake Powell geweest in Arizona, Los Angeles en uiteraard Hollywood en Las Vegas, wat een overweldigende gave stad. Het is onbeschrijfelijk wat ik allemaal heb meegemaakt in dit semester, het heeft wat gekost maar alle ervaringen zijn niet in geld uit te drukken!


lees verder ...
Bert Timmer
Bert over Bedrijfskunde MER

Ik bouw mijn kennis uit en werk aan mijn ontwikkeling. Met mijn kwaliteiten wil ik wat terug doen.

Na het mbo wilde ik graag mijn hbo-diploma halen. De overgang was even wennen, want met de vrijere mentaliteit op het hbo moet je veel zelf regelen. Bedrijfskunde MER is breed en je kijkt vanuit verschillende rollen: dan weer als econoom, dan weer als managementdeskundige. Met mijn juridische en financiële kennis schiet ik nu al vaak kennissen te hulp. Uiteindelijk wil in het bedrijfsleven werken. Het liefst in Brazilië om van betekenis te kunnen zijn voor de bevolking daar.
Arnold Gjaltema
Arnold over Bedrijfskunde MER

'Het is een combinatie van theorie en praktijk'

Na het afronden van de havo had ik geen idee wat voor opleiding ik wilde gaan doen. Het kiezen van een geschikte opleiding was voor mij dan ook een gok.

De keuze voor Bedrijfskunde MER bleek voor mij echter de goede keus! Wat mij aanspreekt binnen deze opleiding is de vrijheid die je krijgt rondom de activiteiten die afgerond moeten worden.

Daarnaast is de opleiding een combinatie van theorie en praktijk. In de eerste twee jaar wordt veel aandacht besteed aan de theorie...
Tot slot is het Instituut voor Bedrijfskunde niet extreem groot, waardoor het mogelijk is met zowel leraren als studenten een goede gezellige band op te bouwen.


lees verder ...
Ike Willems
Ike over Bedrijfskunde MER

'Ik wilde een studie volgen waarbij het uiteindelijke beroep nog niet vast ligt'

Ik wilde graag een studie volgen gericht op de zakelijke dienstverlening waarbij het uiteindelijke beroep nog niet vast ligt. De keuze viel op Bedrijfskunde MER. Deze combinatie sprak mij erg aan. Het is een brede opleiding waarin alle aspecten van bedrijfskunde aan bod komen.

Binnen de opleiding heb je genoeg mogelijkheden om je te verdiepen in je eigen interessegebieden. Voor mij is dit een ideale keuze geweest...


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/10 Hanze
Bedrijfskunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
2/10 Avans
Bedrijfskunde
€ 326 gemiddelde kamerhuur
3.9/5 studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/10 Avans
Bedrijfskunde
€ 293 gemiddelde kamerhuur
3.9/5 studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/10 Fontys
Bedrijfskunde
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/10 HAN
Bedrijfskunde
€ 323 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/10 HAN
Bedrijfskunde
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/10 HHS
Bedrijfskunde
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/10 HR
Bedrijfskunde
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/10 HvA
Bedrijfskunde
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
30% Engelstalig
10/10 NHL Stenden
Bedrijfskunde
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool Groningen is beoordeeld door respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met uit 5.
bron: Hanzehogeschool Groningen
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid
aantal eerstejaars
ervaren contacttijd per week
doorstroom naar tweede jaar
diploma binnen 5 jaar
doorstuderen
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2
Na het afstuderen heb je je Bachelor of Business Administration (BBA) behaald. Heb je deelgenomen aan het honours-talentprogramma? Dan krijg je een aantekening op je diploma als blijk van je extra persoonlijke ontwikkeling en doorzettingsvermogen.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Doordat je opgeleid bent als generalist kun je na je studie op veel terreinen en in veel sectoren aan de slag. Beroepen waar je aan kunt denken zijn organisatieadviseur, consultant, kwaliteitsmanager, juridisch of financieel adviseur, projectmanager, procesmanager, accountmanager,salesmanager en beleidsmedewerker.
Als je tijdens je studie Bedrijfskunde de keuze maakt, stomen we je zelfs klaar voor het zelfstandig ondernemerschap.
huidige arbeidsmarkt

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
UvABedrijfskunde in deeltijd part-time+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteCommunication Studies+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityFilosofie+ 30 EC pre-master
HanzeMaster Energy for Societygeen aanvullende eisen
HANMaster Human Resources Management (HRM) part-time+ werkervaring
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

 • adviseur business intelligence
 • algemeen directeur, directeur managementadviesbureau, bedrijfskundig onderzoekbureau (groot bedrijf)
 • bedrijfshoofd bedrijfskundig adviesbureau (meewerkend <50%)
 • business development manager
 • commissaris nv, bv
 • directeur bedrijfskundig onderzoekbureau (meewerkend <50%)
 • directeur onderzoeksinstelling bedrijfskunde
 • hoofd afdeling bedrijfskundig advies (meewerkend <50%)
 • hoofd afdeling bedrijfskundig onderzoek (meewerkend <50%)
 • programmamanager
 • wetenschappelijk onderzoeker bedrijfskunde
bron: CBS

Contact

Lidwien Balm

Onderwijsondersteuning Bedrijfskunde voltijd

E: l.a.m.balm@pl.hanze.nl
T: 050-5953285
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite