Technische Bedrijfskunde

Avans Hogeschool

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Technische Bedrijfskunde staat garant voor uitdaging. Je leert de organisatorische, financiële en technische aspecten van een bedrijf. Over mogelijke verbeteringen leer je te adviseren.

De technische uitleg van procesverbeteringen. Bedrijven moeten concurrerend werken. Ze moeten nadenken hoe het sneller, efficiënter en goedkoper kan. Zij hebben jou nodig. Jij zoekt knelpunten op. Bedenkt toekomstbestendige oplossingen. En begeleidt de invoering daarvan. Jij bent technisch aangelegd. En goed in analyseren en organiseren. Je doorziet hoe productieprocessen werken. Je lost graag problemen op. En bloeit op bij uitdagingen. Je bent een puzzelaar die graag slimme oplossingen bedenkt. Overal waar verbeteringen mogelijk zijn. Je praat makkelijk met iedereen. Je combineert techniek met economie. Je leert processen te sturen. Je verdiept je in logistiek, inkoop en productiebeheersing. Procesoptimalisatie, supply chain management en veranderkunde. En ook in innovatie en marketing. Je houdt daarbij rekening met het bedrijf, de concurrenten én de klant. Je leert passende - en soms verrassende - oplossingen te verzinnen voor zwakke plekken in organisaties. Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht. En behaalt je Bachelor of Engineering.

Deze opleiding heeft meerdere vormen :
open_in_newwebsite

printprint

locatie's-Hertogenbosch
diplomaBSc Technische Bedrijfskunde
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34421
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma
de studiekeuzecheck

Waarom aan de Avans?

Je werkt vanaf je eerste dag aan bedrijfsproblemen. In groepsverband spoor je problemen op en bedenk je slimme oplossingen. Je ontwikkelt je tot een bedreven adviseur voor bedrijfsproblemen.

Technische Bedrijfskunde scoort al jaren goed in de Nationale Studenten Enquête. Onze studenten zijn tevreden.

Deze opleiding is gekozen tot beste opleiding Technische Bedrijfskunde, door weekblad Elsevier 2018 en door Keuzegids Hbo 2019.

Open dagen en meeloopdagen

Proefstuderen Technische Bedrijfskunde 's-Hertogenbosch 's-Hertogenbosch
Proefstuderen Technische Bedrijfskunde 's-Hertogenbosch 's-Hertogenbosch
Proefstuderen Technische Bedrijfskunde 's-Hertogenbosch 's-Hertogenbosch
Proefstuderen Technische Bedrijfskunde 's-Hertogenbosch 's-Hertogenbosch

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
1e jaar In jaar 1 maak je kennis met het vakgebied en krijg je een goed beeld van je toekomstige werk. Je bouwt aan je netwerk, dat je later kunt inzetten voor stages. Samen met medestudenten werk je aan projecten voor bedrijven. Je gaat op bezoek bij bedrijven, zoals Hyster-Yale, Berco en Coca-Cola. Je verdiept je in het bedrijf en het product, om daarna aan de opdracht te werken. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. In jaar 1 moet je minimaal 52 studiepunten halen om naar jaar 2 te gaan.
periode
1234
De TBK-ingenieur
De omgeving
Het primaire proces
Productontwerp
2e jaar Ook in jaar 2 werk je aan praktijkprojecten en bezoek je verschillende bedrijven. Je volgt gastcolleges en vakken als projectmanagement. En je ontwikkelt je commerciële en onderzoeksvaardigheden. Tijdens een 'speedmeet' maak je kennis met bedrijven waar je in jaar 3 op stage zou kunnen. De tweede helft van het derde jaar volg je onderwijs op school. In jaar 4 verbreed of verdiep je je kennis en vaardigheden met een minor naar keuze. In het laatste halfjaar studeer je in een duo af.
periode
1234
Business marketing
Productieplanning en -beheersing
Productielogistiek
Verandermanagement
3e jaar
periode
1234
Stage stage
Keten- en netwerkmanagement
4e jaar
periode
1234
Minor Continu Verbeteren of externe minor
Afstuderen afstuderen

minors

minor Continu Verbeteren

Deze minor kun je kiezen in jaar 4. De minor Continu verbeteren bestaat uit verschillende methodes om productie- en bedrijfsprocessen te verbeteren.

Voorbeelden zijn Total Productive Management, TPM. Lean Manufacturing, Toyota Productie Systeem. En Six Sigma en de bottlenecktheorie, TOC.

Bij Continu verbeteren staat gestructureerd werken centraal. Zo voorkom je verspilling en ga je efficiënt met kosten om. Grote bedrijven in de Brabantse maak- en foodindustrie zoals Heineken, Unilever, FrieslandCampina en Mars zijn succesvol geworden door het invoeren van deze methodes. Vanuit deze ondernemingen en ook vanuit het midden- en kleinbedrijf is er een toenemende vraag naar deskundigen die deze vaardigheden beheersen. Daarom zijn wij een partnership met Brabantse bedrijven aangegaan op het gebied van Continu Verbeteren.

Tijdens deze minor voer je opdrachten uit in de praktijk. En past deze ervaring toe bij het afstuderen in het MKB.

minor HBO-TOP-Programma TU/e

Je wilt na je opleiding doorstuderen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Volg dan als minor het HBO-TOP-programma. Je moet aan een aantal eisen voldoen om toegelaten te worden.

Als je na je hbo-opleiding wilt doorstuderen aan een universiteit, moet je normaal gesproken eerst een premaster volgen. Avans ontwikkelde samen met de TU/e een programma dat je al tijdens je hbo-opleiding volgt. Daardoor kun je na je afstuderen direct beginnen aan een master bij de TU/e. Dat scheelt je 6 tot 12 maanden extra studeren.

Je volgt het programma bij de TU/e. Een Avansdocent begeleidt je. Avans bepaalt ook welke studenten mogen deelnemen aan het programma. Het programma is namelijk niet voor iedereen toegankelijk. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo moet je in het tweede en derde jaar van je opleiding over al je vakken een gemiddelde van 7,5 hebben. Daarnaast volg je een avondcursus basiswiskunde aan de TU/e. Voor de afsluitende toets moet je een voldoende halen. Dan schrijf je nog een motivatiebrief, die je toelicht in een gesprek. Als Avans hierna een positief advies geeft, mag je deelnemen aan het programma.

Dit programma is ontwikkeld voor studenten die bij Avans in 's-Hertogenbosch een van deze opleidingen volgen: Communication & Multimedia Design, Elektrotechniek, Informatica, Technische Informatica, Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet30% zelfstudie
30% theorie
40% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
De opleiding Technische Bedrijfskunde duurt 4 jaar. Je volgt vakken en werkt aan projecten uit de praktijk. Ook bezoek je veel bedrijven. Zo combineer je theorie en praktijk.
studeren in het buitenland
Je wilt graag een deel van je opleiding in het buitenland doorbrengen. Volg dan een minor in het buitenland. Loop stage buiten Nederland. Of neem deel aan het European Project Semester. En werk samen met buitenlandse studenten aan een internationaal georiënteerd project. In 's-Hertogenbosch of in andere Europese steden. Je maakt kennis met een andere cultuur. Je verbetert je talenkennis. En je carrièreperspectieven.
bindend studieadvies
  • minimaal 52 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2019
aanmelding deadline : 1 mei 2019
collegegeld nog niet bekend
toelaatbare profielen
havo C&Mwiskunde A of wiskunde BHet vak O&O vervangt wiskunde niet
havo E&Mtoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&Ttoelaatbaar
vwo C&Mwiskunde A of wiskunde BHet vak O&O vervangt wiskunde niet
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4Voor deze hbo-opleiding kun je met je mbo-diploma niet automatisch doorstromen. We kijken of je mbo-opleiding voldoende aansluit. Is dat het geval, dan ben je toelaatbaar voor deze opleiding en dan is de uitkomst van je studiekeuzecheck een advies. Sluit je mbo-opleiding niet voldoende aan, dan word je bij deze opleiding alleen toegelaten als je bij de studiekeuzecheck een positief advies krijgt. Het advies is in dat geval dus bindend. Lees meer over mbo-hbo doorstroom.
hbo-pNeem contact op met de Studenten Informatie Balie en vraag naar de instroomcoördinator.
studie kosten
bron: Avans Hogeschool
bedrag kostenpost
€ 200studiematerialenper jaar

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
293kamerhuur in 's-Hertogenboschrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1161totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

980 studenten volgen deze opleiding
12% daarvan is vrouw
257 eerstejaars gestart in 2017
14% daarvan is vrouw
29028 studenten aan de Avans Hogeschool
42% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Studievereniging Optimum
Studenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde van Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch zijn aangesloten bij studievereniging Optimum.
De activiteiten van de vereniging richten zich op het behartigen van de belangen van de studenten. Er worden inhoudelijke activiteiten georganiseerd, zoals gastcolleges, excursies en workshops. Daarnaast organiseert de studievereniging verbindende activiteiten. Denk aan bijlessen, borrels en dagtrips.

Lees meer op de website of op Facebook: https://www.facebook.com/StudieverenigingOptimum.

Op kamers in 's-Hertogenbosch

16438studenten studerend
4627studenten woonachtig   
€ 293gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/18 Avans
Technische Bedrijfskunde
€ 293 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
257 eerstejaars
14% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/18 Avans
Industrial Engineering & Management
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
257 eerstejaars
14% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/18 Avans
Technische Bedrijfskunde
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
257 eerstejaars
14% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/18 Fontys
Bedrijfsmanagement MKB
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
222 eerstejaars
14% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/18 Fontys
Automotive Management
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/18 Fontys
Automotive Management
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
222 eerstejaars
14% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/18 Fontys
Bedrijfsmanagement MKB
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/18 Fontys
Technische Bedrijfskunde
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
222 eerstejaars
14% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
9/18 Fontys
Industrial Engineering and Management (English)
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
222 eerstejaars
14% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
10/18 HAN
Technische Bedrijfskunde
€ 323 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
34 eerstejaars
8% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
11/18 Hanze
Technische Bedrijfskunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
158 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
12/18 HHS
Technische Bedrijfskunde
€ 312 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
13/18 HR
Technische Bedrijfskunde
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
128 eerstejaars
12% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
14/18 HU
Technische Bedrijfskunde
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
15/18 Inholland
Technische Bedrijfskunde
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
16/18 NHL
Technische Bedrijfskunde
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
17/18 NHL Stenden
Technische Bedrijfskunde
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
18/18 Saxion
Technische Bedrijfskunde
€ 250 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
85 eerstejaars
10% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.13.9
inhoud3.83.5
docenten3.83.4
studiefaciliteiten3.33.5
studielast3.93.4
studiebegeleiding3.83.1

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Technische Bedrijfskunde aan de Avans Hogeschool is beoordeeld door 224 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.1 uit 5.
bron: Avans Hogeschool
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 4.1 4
aantal eerstejaars 112 113
ervaren contacttijd per week 12-18 12-18
doorstroom naar tweede jaar 78% 68%
diploma binnen 5 jaar 60% 42%
doorstuderen 40% 24%
werk op niveau in 1,5 jaar 91%

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Je bent breed inzetbaar. Je vormt de spil tussen de verschillende onderdelen van het bedrijf. Je kiest zelf in welk bedrijf je wilt werken. Of op welke afdeling. Bij inkoop, sale of marketing. Bij logistiek of werkvoorbereiding. Of tussen het bedrijf en de klant. Je vervult je rol als technisch bedrijfskundige in een technische omgeving of binnen de financiële dienstverlening. Bij een adviesbureau, een bedrijf in de technische industrie of de grafische industrie. Of je start je eigen bedrijf. Dat kan al tijdens je afstuderen.


huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2547gemiddeld bruto maandloon
46%kans op een vaste baan
95%kans op een voltijd baan
68%kans op een baan op niveau
69%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
87%is tevreden over de studiekeuze

vergeleken met andere studies

zoektijd baanzeer goed
salaris na 1,5 jaar goed
kans op een vaste baan gemiddeld
bron: Elsevier beste banen 2015

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit TwenteBusiness Administration+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityCognitive Science and Artificial Intelligence+ 30 EC pre-master
TU DelftComplex Systems Engineering & Management+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteConstruction Management and Engineering+ aanv. eisen
Universiteit TwenteEnvironmental and Energy Management+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteEuropean Studies+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteHealth Sciences+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteIndustrial Engineering and Managementgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityInformation Management+ 30 EC pre-master
TUeInnovation Management+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityManagement, Economics and Consumer Studies+ 30 EC pre-master
HRMaster in Consultancy and Entrepreneurshipgeen aanvullende eisen
TUeOperations Management & Logistics+ 30 EC pre-master
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology and Society full-time,part-time+ aanv. eisen
TUeLeraar VHO Informatica educational+ 30 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Informatica educational+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversitySupply Chain Management+ 30 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

  • (technisch) accountmanager
  • kwaliteitsmanager
  • logistiek adviseur
  • marketeer
  • productieplanner
  • projectleider
  • technisch inkoper
bron: StudieData

Contact

Studenten Informatie Balie
E: studentinfo@avans.nl
T: +31 (0)885257550
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite