Deze opleiding

Je bent innovatief, ambitieus en durft risico's te nemen. En je droomt van ondernemen in een dynamische omgeving. Met Ondernemerschap & Retail Management (ORM) geef je je carrière een vliegende start.

open_in_newwebsite

locatieBreda, 's-Hertogenbosch
diplomaBSc
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code35523
Je bent ondernemend. Je start je eigen bedrijf of hebt de ambitie om een (familie)bedrijf over te nemen. Als ondernemer ken je alle facetten van bedrijfsvoering. Je kent je bedrijf door en door en draagt de verantwoordelijkheid. Dat is zwaar, maar het levert ook veel voldoening op. Jij bent ambitieus en marktgericht. Je durft zelfstandig beslissingen te nemen. Je wilt verantwoordelijk zijn voor het succes van je bedrijf. En je bent bereid om daar hard voor te werken. Je leert alle vaardigheden die je nodig hebt als startend ondernemer. Je volgt les in ondernemerschap, organisatiekunde, marketing en strategie. En verdiept je in verkooptechnieken, bedrijfseconomie en recht. In Breda ligt de focus op ondernemerschap. In 's-Hertogenbosch staat Retail Management centraal. Ben je geslaagd, dan mag je de titel Bachelor of Business Administration (BBA) voeren.
de studiekeuzecheck

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwDe opleiding heeft een beroepsgerichte aanpak. De vakken zijn daarom gericht op praktijkopdrachten. De kernvakken zijn ondernemerschap, marketing, sales, ondernemersskills, digital, onderzoek en persoonlijk leiderschap. In de incubator werk je aan je eigen bedrijf. Een bedrijf runnen vergt zelfstandigheid en zelfkennis. Tijdens je hele opleiding werk je daarom aan je persoonlijke ontwikkeling. Docenten coachen je daarbij en gastsprekers inspireren je het maximale uit je ondernemerschap te halen.
1e jaar In jaar 1 leer je over ondernemersvaardigheden zoals samenwerken, omgaan met onzekerheid en doorzetten. Je krijgt inzicht in wie jij bent en wat je wilt. Je maakt kennis met (duurzame) businessmodellen en bedenkt innovatieve ideeën om bedrijven economisch, sociaal of maatschappelijk verder te helpen. Dat doe je door opdrachten uit te voeren voor echte bedrijven. Al doende onderzoek je wat wel en niet werkt. Je leert agile te werken en oefent met methodes als Lean startup en Design thinking.
periode
2e jaar In jaar 2 werk je met verschillende vraagstukken en uitdagingen uit de praktijk, waarmee je jouw ondernemende vaardigheden verder ontwikkelt. Daarnaast heb je vrije keuzeruimte waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt leren. Uiteraard dragen ze bij aan jouw persoonlijke doelen. Dit kunnen modules zijn bij je eigen opleiding, maar ook bij een andere Avansopleiding. Zo maak je jouw leerroute uniek.
3e jaar Je hebt al veel geproefd van het ondernemerschap. Daarom worden de vraagstukken in jaar 3 complexer en vragen we van jou een grotere mate van zelfstandigheid. Ook nu voer je praktijkopdrachten uit, maar dit doe je voornamelijk individueel. En er staat een interdisciplinaire module op het programma, waarbij je leert samenwerken met studenten van andere opleidingen.
4e jaar In jaar 4 vorm je je leerroute verder. Wat wil je nog leren? Welke verdieping of verbreding wil je nog aanbrengen in jouw opleiding? In het laatste half jaar laat je zien dat jij een expert in ondernemerschap bent. Je kunt zelfstandig complexe vraagstukken oplossen. Je laat dit zien met een afstudeerproject, dat je verdedigt voor een commissie van docenten en een externe deskundige.

minors

minor Digital Nomads

Je zet je online kennis in binnen de vakgebieden marketing, sales en ondernemerschap. En leert omgaan met uitdagingen die een ondernemer of marketingmanager krijgt wanneer zijn bedrijf groeit.

Dit doe je tijd en plaats onafhankelijk, als digital nomads dus. De minor Digital Nomads is een innovatieve minor die je zelfs vanuit Bali of Curaçao kunt volgen. De wens om te ondernemen wordt ieder jaar groter onder studenten. Deze minor geeft je dan ook de kans om in een pressure-cookerformat een onderneming op te starten. Of om een bestaande onderneming naar een nieuw niveau te tillen. 

De minor bestaat uit blokken van 2 weken. Er zijn 16 verschillende onderwerpen waarvan je er 10 mag kiezen. Je stelt de minor dus helemaal zelf samen. Je krijgt de kans om te werken aan wat voor jou relevant is. Je bepaalt je eigen doelstellingen en kiest de modules die daarbij aansluiten. Wat jij wil bereiken kun je hier leren.

minor Avans Incubator

Tijdens de minor Avans Incubator krijg je ondersteuning om je bedrijf naar het volgende niveau te brengen. Je werkt aan het verbeteren van je businessmodel en leert de juiste connecties vinden.

Jouw bedrijf of concept is de kern van deze minor. Of je nu in de startfase van je bedrijf zit of al verder bent, dat maakt niet uit. Wij gaan jou niet vertellen wat je moet doen. We werken volgens een methode waarin jij je doelen stelt, daar acties op inzet en hier vervolgens op reflecteert. Natuurlijk helpen we je hierbij en kun je vertrouwen op onze expertise, maar jij zit aan het stuur. Let's go!
We helpen je met coaching door ervaren ondernemers, een netwerk van zakelijke relaties en programma's die jouw helpen om focus te houden in je activiteiten. Je gaat werken aan het verbeteren van je businessmodel en het vinden van de juiste connecties. In korte sprints met duidelijke doelen bereik je resultaten die ertoe doen en bouw jij aan een bedrijf dat staat als een huis.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet30% zelfstudie
40% theorie
30% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
De opleiding duurt 4 jaar. Een jaar is verdeeld in blokken van minimaal 10 weken. Je leert door te doen. Je bedenkt oplossingen die waardevol zijn voor jouw bedrijf, het bedrijf waar je werkt of een opdrachtgever. Deze oplossingen zijn van economische of maatschappelijke waarde en hebben een duurzaam karakter. Je krijgt begeleiding van betrokken coaches en experts binnen de opleiding en uit het werkveld. Naarmate de opleiding vordert, werk je zelfstandiger en worden de vraagstukken complexer.
studeren in het buitenland
Je kunt tijdens je opleiding deelnemen aan een buitenlandse week, stage lopen in het buitenland of een buitenlandse minor volgen. Avans Hogeschool heeft verschillende en regelmatig wisselende uitwisselingsprogramma's en samenwerkingsovereenkomsten met hogescholen in diverse Europese steden. Via dit netwerk kun je een semester in het buitenland studeren. Neem voor meer informatie contact op met International Office.
bindend studieadvies
  • minimaal 52 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2023

aanmelding deadline : 1 mei 2023
wettelijk tarief : € 2314 (€1157 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 8852

1 september 2024

aanmelding deadline : 1 mei 2024
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
havo N&Teconomie of m&o of be
havo N&Geconomie of m&o of be
havo E&Mtoelaatbaar
havo C&Meconomie of m&o of be
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo C&Meconomie of m&o of be
MBO niveau 4toelaatbaar

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
293kamerhuur in 's-Hertogenboschrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1161totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in
?% daarvan is vrouw
29703 studenten aan de Avans Hogeschool
42% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

Op kamers in 's-Hertogenbosch

16438studenten studerend
4627studenten woonachtig   
€ 293gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/9 Avans
Ondernemerschap & Retail Management
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/9 Fontys
Ondernemerschap & Retail Management
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/9 HAN
Ondernemerschap & Retail Management
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/9 Hanze
Ondernemerschap & Retail Management
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/9 HHS
Ondernemerschap & Retail Management
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/9 HR
Ondernemerschap & Retail Management
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/9 HU
Ondernemerschap & Retail Management
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
8/9 NHL Stenden
Ondernemerschap & Retail Management
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/9 Saxion
Ondernemerschap en Retail Management
€ 250 gemiddelde kamerhuur
93 eerstejaars
19% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Je hebt je ontwikkeld tot allround ondernemer. Je gaat aan de slag als zelfstandig ondernemer en start je eigen bedrijf. Of je werkt als ondernemende manager in een Midden- en Kleinbedrijf.


aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit TwenteBusiness Administration+ 30 EC pre-master
TU EindhovenInnovation Management+ 30 EC pre-master
HRMaster in Consultancy and Entrepreneurshipgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

business development manager
content manager
databasemarketeer

Je combineert marketing en IT door het ontsluiten en analyseren van relevante data.

innovatiecoach

Je helpt bedrijven te vernieuwen. Op uitvoerend niveau, door producten en processen aan te passen aan de nieuwste inzichten. Maar ook strategisch. Jij weet bijvoorbeeld precies hoe een bedrijf succesvol meegroeit in de steeds veranderende markt. Je kent alle ins en outs van het innovatieproces. Met die kennis ben jij de ideale coach voor innovatieteams.

online marketeer
start-up specialist

Als start-up specialist help je beginnende ondernemers bij het opzetten van hun onderneming. Je kent de methoden om bedrijven op te starten. En, ook niet onbelangrijk, je weet hoe je bedrijven moet laten groeien.

strategisch consultant

Jij laat bedrijven verder kijken dan morgen. Je helpt ze beleid te ontwikkelen en te realiseren. Inclusief plannen voor de lange termijn. Je hebt een brede blik. Trends en ontwikkelingen vertaal je moeiteloos naar kansen voor je opdrachtgever.

zelfstandig ondernemer
bron: StudieData

Contact

Studenten Informatie Balie
E: studentinfo@avans.nl
T: 088-5257550
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite