Deze opleiding

Je bent innovatief, ambitieus en durft risico's te nemen. En je droomt van ondernemen in een dynamische omgeving. Met Ondernemerschap & Retail Management (ORM) geef je je carrière een vliegende start.

open_in_newwebsite

locatieBreda, 's-Hertogenbosch
diplomaBSc
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code35523
Je bent ondernemend. Je start je eigen bedrijf of hebt de ambitie om een (familie)bedrijf over te nemen. Als ondernemer ken je alle facetten van bedrijfsvoering. Je kent je bedrijf door en door en draagt de verantwoordelijkheid. Dat is zwaar, maar het levert ook veel voldoening op. Jij bent ambitieus en marktgericht. Je durft zelfstandig beslissingen te nemen. Je wilt verantwoordelijk zijn voor het succes van je bedrijf. En je bent bereid om daar hard voor te werken. Je leert alle vaardigheden die je nodig hebt als startend ondernemer. Je volgt les in ondernemerschap, organisatiekunde, marketing en strategie. En verdiept je in verkooptechnieken, bedrijfseconomie en recht. In Breda ligt de focus op ondernemerschap. In 's-Hertogenbosch staat Retail Management centraal. Ben je geslaagd, dan mag je de titel Bachelor of Business Administration (BBA) voeren.

Deze opleiding heeft meerdere vormen :
de studiekeuzecheck

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwDe opleiding heeft een beroepsgerichte aanpak. De vakken zijn daarom gericht op praktijkopdrachten. De kernvakken zijn ondernemerschap, marketing, sales, ondernemersskills, digital, onderzoek en persoonlijk leiderschap. In de incubator werk je aan je eigen bedrijf. Een bedrijf runnen vergt zelfstandigheid en zelfkennis. Tijdens je hele opleiding werk je daarom aan je persoonlijke ontwikkeling. Docenten coachen je daarbij en gastsprekers inspireren je het maximale uit je ondernemerschap te halen.
1e jaar Het eerste jaar volg je praktijkgerichte vakken als ondernemerschap, digital en marketing. Je start je eigen onderneming, doet onderzoek naar de haalbaarheid van je productidee. En loopt al stage om te ontdekken wat bij je past en hoe de praktijk eruit ziet. Je werkt aan je ondernemersvaardigheden en je persoonlijke ontwikkeling.
periode
2e jaar Na je propedeuse leer je over de verschillende fases van een onderneming: start-up, grow-up en scale-up. Je ontwikkelt met technieken als 3D-printing een prototype van je idee, je doet saleservaring op bij bedrijven en je leert hoe je een merk neerzet met communicatietechnieken als storytelling en branding. In je derde jaar kun je 20 weken stagelopen. En in je vierde jaar volg je een minor. Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht. Dit kan in je eigen onderneming of bij een bedrijf.
3e jaar Je loopt 20 weken stage en komt in jouw stageperiode een aantal dagen terug naar school. Je wisselt ervaringen uit met je medestudenten. Maar ook met je stagebegeleider, die de voortgang in de gaten houdt en jou opzoekt op je stageadres. Dat kan zijn bij je eigen bedrijf of bij een extern bedrijf. Je voert dan zelfstandig onderzoek uit voor het bedrijf en sluit je stage af met een verslag en assessment.
4e jaar In je laatste halfjaar studeer je af met een opdracht binnen een organisatie of jouw eigen bedrijf. Je schrijft bijvoorbeeld een ondernemingsplan. Werkt mee aan een organisatieverandering bij een groeiend bedrijf. Schrijft een overnameplan, een strategisch marketingplan, salesplan of vestigingsbeleidsplan. Je verdedigt je rapport voor een commissie van docenten en een extern deskundige.

minors

minor Innovative Entrepreneurship

A switch to a more sustainable and biobased economy is part of the solution to climate change and resource depletion. Join an international group of students, lecturers, scientists and entrepreneurs.

Learning goals
What the world needs now more than ever are ways of exploring new sustainable technologies and an understanding of how to market these ideas and related products. During the minor Innovative Entrepreneurship you will learn about these challenges in a multidisciplinary environment from both technical and economic points of view.

The core of the Innovative Entrepreneurship minor is a multidisciplinary group project, which involves working for a governmental organisation or company that wants to become more sustainable or further develop and implement a biobased technology. As a group, you will be asked to draw up a technical and business plan and to issue advice to your client. Your group will consist of four to five students with a variety of backgrounds in technical disciplines, environmental science and economics.

Technical and environmental science students
You will take introductory courses on costs, investment decisions and marketing, and advanced courses on biobased technologies.

Finance and economics students
You will take introductory courses on biobased technologies and sustainability, and advanced courses on financial management.

minor Doorstroomminor Marketing Management

Je volgt de doorstroomminor Marketing Management aan de Tilburg University. Je kunt na je bachelor binnen één jaar je master halen.

minor Digital Nomads

Je zet je online kennis in binnen de vakgebieden marketing, sales en ondernemerschap. En leert omgaan met uitdagingen die een ondernemer of marketingmanager krijgt wanneer zijn bedrijf groeit.

Dit doe je tijd en plaats onafhankelijk, als digital nomads dus. De minor Digital Nomads is een innovatieve minor die je zelfs vanuit Bali of Curaçao kunt volgen. De wens om te ondernemen wordt ieder jaar groter onder studenten. Deze minor geeft je dan ook de kans om in een pressure-cookerformat een onderneming op te starten. Of om een bestaande onderneming naar een nieuw niveau te tillen. 

De minor bestaat uit blokken van 2 weken. Er zijn 16 verschillende onderwerpen waarvan je er 10 mag kiezen. Je stelt de minor dus helemaal zelf samen. Je krijgt de kans om te werken aan wat voor jou relevant is. Je bepaalt je eigen doelstellingen en kiest de modules die daarbij aansluiten. Wat jij wil bereiken kun je hier leren.

minor International Sales & Accountmanagement

In deze minor leer je een (internationale) sales- en accountstrategie te ontwikkelen, een verkoopgesprek te voeren, een export- en accountplan op te stellen en onderhandeling-skills te ontwikkelen.

International Sales & Accountmanagement bieden we zowel in het Nederlands als in het Engels aan. Bij de Engelstalige variant zit je ook met studenten van buitenlandse hogescholen in de klas. Dat geeft een leuke, interessante en leerzame internationale dynamiek.

minor Avans Incubator

Tijdens de minor Avans Incubator krijg je ondersteuning om je bedrijf naar het volgende niveau te brengen. Je werkt aan het verbeteren van je businessmodel en leert de juiste connecties vinden.

Jouw bedrijf of concept is de kern van deze minor. Of je nu in de startfase van je bedrijf zit of al verder bent, dat maakt niet uit. Wij gaan jou niet vertellen wat je moet doen. We werken volgens een methode waarin jij je doelen stelt, daar acties op inzet en hier vervolgens op reflecteert. Natuurlijk helpen we je hierbij en kun je vertrouwen op onze expertise, maar jij zit aan het stuur. Let's go!
We helpen je met coaching door ervaren ondernemers, een netwerk van zakelijke relaties en programma's die jouw helpen om focus te houden in je activiteiten. Je gaat werken aan het verbeteren van je businessmodel en het vinden van de juiste connecties. In korte sprints met duidelijke doelen bereik je resultaten die ertoe doen en bouw jij aan een bedrijf dat staat als een huis.

minor Transdisciplinary Change (NL)

Je komt de minor binnen met jouw eigen ervaringen, talenten en doelen en formuleert vanuit daar een cross-sectorale uitdaging waarmee jij je bijdrage wil leveren aan de maatschappij.

Wanneer jij jouw challenge hebt geformuleerd ga je het onderwerp verder kaderen, jouw ontwerpmethode bepalen en het netwerk organiseren dat je nodig hebt om jouw doel te realiseren. Uiteraard begeleiden, coachen en inspireren we je daarbij. Aan het eind van de minor lever jij op eigen en passende wijze jouw ontwikkeling en ontwerp op.

De leerdoelen van de minor zijn de relativiteit van je eigen wereldbeeld herkennen, transdisciplinair samenwerken en het daarvoor samenbrengen van de juiste partijen. Ook leer je synthetiseren en integreren, zodat er nieuwe voorbeelden/verhalen/concepten ontstaan.

Je leert impact maken.
Je werkt aan je sociale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling.
Je leert hoe je uitdagingen innovatief kunt oplossen.
Je leert werken met (aspirant)professionals uit verschillende disciplines.

Er is geen vaste voorgeschreven literatuur. Samen gaan we op zoek naar wat belangrijk is om van jouw uitdaging een succes te maken. Via een introductieprogramma maak je kennis met je medestudenten. Bovendien ontvang je alle informatie die je nodig hebt om succesvol van start te gaan.

Studenten van alle studierichtingen kunnen deelnemen, hoe diverser hoe leuker.

minor Branding

Laten zien dat je er toe doet, anders bent dan anderen, een eigen identiteit hebt en die ook uit durft te dragen. Dat allemaal samen is branding.

Een gemiddelde Nederlander komt per dag liefst 2.000 merken tegen. Probeer dan maar eens op te vallen en echt in het hoofd en hart van de consument terecht te komen. Een merk moet zich onderscheiden, anders sneeuwt het onder.
In deze minor verdiep je je in de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van merken. Je ontwikkelt vaardigheden die je nodig hebt als professional in de marketingpraktijk. En je ervaart hoe merkenmanagement werkt. Tot in detail.
Interactieve werkvormen staan centraal in de minor, die theorie en praktijk combineert. Naast de theoretische achtergronden van branding is er veel aandacht voor jouw persoonlijke merk: personal branding. Dit levert je onder andere een personal template, een video-elevatorpitch, een personal vodcast en een personal portfolio op.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet30% zelfstudie
40% theorie
30% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
De opleiding duurt 4 jaar. Ieder jaar is verdeeld in 4 blokken van 10 weken. Elk blok sluit af met een tentamenweek. Je volgt lessen en werkcolleges, werkt aan je eigen bedrijf of je voert opdrachten uit voor het bedrijfsleven. Je loopt 2 stages en volgt een minor naar keuze. Je sluit je opleiding af met een concreet bedrijfsplan. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Het eerste jaar moet je er minimaal 52 halen.
studeren in het buitenland
Je kunt tijdens je opleiding deelnemen aan een buitenlandse week, stage lopen in het buitenland of een buitenlandse minor volgen. Avans Hogeschool heeft verschillende en regelmatig wisselende uitwisselingsprogramma's en samenwerkingsovereenkomsten met hogescholen in diverse Europese steden. Via dit netwerk kun je een semester in het buitenland studeren. Neem voor meer informatie contact op met International Office.
bindend studieadvies
  • minimaal 52 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2022

aanmelding deadline : 1 mei 2022
wettelijk tarief : € 2209 (€1105 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 8452

1 september 2023

aanmelding deadline : 1 mei 2023
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
havo N&Teconomie of m&o of be
havo N&Geconomie of m&o of be
havo E&Mtoelaatbaar
havo C&Meconomie of m&o of be
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo C&Meconomie of m&o of be
MBO niveau 4toelaatbaar

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
293kamerhuur in 's-Hertogenboschrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1161totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in
?% daarvan is vrouw
29703 studenten aan de Avans Hogeschool
42% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

Op kamers in 's-Hertogenbosch

16438studenten studerend
4627studenten woonachtig   
€ 293gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/9 Avans
Ondernemerschap & Retail Management
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/9 Fontys
Ondernemerschap & Retail Management
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/9 HAN
Ondernemerschap & Retail Management
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/9 Hanze
Ondernemerschap & Retail Management
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/9 HHS
Ondernemerschap & Retail Management
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/9 HR
Ondernemerschap & Retail Management
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/9 HU
Ondernemerschap & Retail Management
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
8/9 NHL Stenden
Ondernemerschap & Retail Management
gemiddelde kamerhuur
72 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/9 Saxion
Ondernemerschap en Retail Management
€ 250 gemiddelde kamerhuur
93 eerstejaars
19% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Je hebt je ontwikkeld tot allround ondernemer. Je gaat aan de slag als zelfstandig ondernemer en start je eigen bedrijf. Of je werkt als ondernemende manager in een Midden- en Kleinbedrijf.


aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit TwenteBusiness Administration+ 30 EC pre-master
TU EindhovenInnovation Management+ 30 EC pre-master
HRMaster in Consultancy and Entrepreneurshipgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

business development manager
content manager
databasemarketeer

Je combineert marketing en IT door het ontsluiten en analyseren van relevante data.

innovatiecoach

Je helpt bedrijven te vernieuwen. Op uitvoerend niveau, door producten en processen aan te passen aan de nieuwste inzichten. Maar ook strategisch. Jij weet bijvoorbeeld precies hoe een bedrijf succesvol meegroeit in de steeds veranderende markt. Je kent alle ins en outs van het innovatieproces. Met die kennis ben jij de ideale coach voor innovatieteams.

online marketeer
start-up specialist

Als start-up specialist help je beginnende ondernemers bij het opzetten van hun onderneming. Je kent de methoden om bedrijven op te starten. En, ook niet onbelangrijk, je weet hoe je bedrijven moet laten groeien.

strategisch consultant

Jij laat bedrijven verder kijken dan morgen. Je helpt ze beleid te ontwikkelen en te realiseren. Inclusief plannen voor de lange termijn. Je hebt een brede blik. Trends en ontwikkelingen vertaal je moeiteloos naar kansen voor je opdrachtgever.

zelfstandig ondernemer
bron: StudieData

Contact

Studenten Informatie Balie
E: studentinfo@avans.nl
T: 088-5257550
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite