Mechatronica

Avans Hogeschool

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Bij de opleiding Mechatronica leer je producten te ontwerpen en te besturen waarin beweging een centrale rol heeft. Denk aan robots of productiemachines.

open_in_newwebsite

locatieBreda
diplomaB Eng
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code30026
Een robot, een DVD-speler, een vulmachine voor colablikjes, een auto en een achtbaan hebben veel gemeen. Ze zitten boordevol mechatronica. Jij bent als mechatronicus thuis in motion control en robotica. Je ziet de samenhang tussen mechanische en elektrische componenten en software. Jij bent machines en productielijnen de baas. Jij haalt apparaten graag uit elkaar. Je wilt weten hoe een machine werkt. Hoe alle onderdelen bewegen en samenwerken. Die nieuwsgierigheid deel je graag met anderen. Je gaat samen op zoek naar nóg vernuftiger systemen. In Mechatronica komen elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische informatica samen. Je kiest zelf je opleidingspakket. De opleiding is ontstaan op verzoek van het bedrijfsleven. Daar is behoefte aan allrounders met kennis van industriële automatisering, aansturing en programmeren. Professionals die de hele machine of productielijn doorzien. Inclusief complexe elektronica en software. Zij kunnen het productieproces sneller, nauwkeuriger en goedkoper maken. Of de kwaliteit van eindproducten verhogen. Na je opleiding ben je Bachelor of Engineering, met de afkorting ing. voor je naam of BoE erachter.

Deze opleiding heeft meerdere vormen :
de studiekeuzecheck

Waarom aan de Avans?

De opleiding Mechatronica in Breda richt zich met name op robotica en industriële automatisering. De opleiding is kleinschalig georganiseerd en beschikt over state-of-the-art-praktijkopstellingen. Je leert de docenten snel kennen. Het jonge team bestaat uit docenten met veel ervaring in de industrie.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
1e jaar Je volgt lessen in elektrotechnische, werktuigbouwkundige en specifiek mechatronische vakken. Je ontwikkelt een robot. Je ontwerpt en maakt een nauwkeurige grijper voor een industriële robotarm, afgestemd op een specifiek product en doet een controle met diverse sensoren. Je leert 3D-tekenen en besturingsprogramma's schrijven. Je programmeert een microcontroller en verdiept je in materiaalkunde, constructieleer en elektrische netwerken.
periode
1234
Algemeen: zakelijk schrijven
Elektrotechniek: besturingstechniek
Ontwerpen: 3D ontwerpen
Elektrotechniek: netwerktheorie
Algemeen: wiskunde
Werktuigbouwkunde: mechanica
Algemeen: rapporteren
Elektrotechniek: aandrijvingen
Elektrotechniek: PLC
Informatica: softwareontwerp
Werktuigbouwkunde: machineonderdelen
Werktuigbouwkunde: materiaalkunde
Ontwerpen: 2D ontwerpen
Ontwerpen: machine-ontwerp
Algemeen: Engels
Algemeen: managen
Informatica: programmeren
Ontwerpen: machine bouwen
Algemeen: presenteren
Ontwerpen: robotica
2e jaar In het tweede jaar dring je door tot de kern van Mechatronica. Je verdiept je in de elektronica, mechanica en informatica die nodig is om robots en machines te besturen. Je leert ontwerpmethodes die leiden tot slimme producten. Dit pas je toe in een project in opdracht van een bedrijf. In het derde jaar ga je op stage en verdiep je je in de industriële automatisering of het mechatronisch ontwerpen. In het vierde jaar kies je een minor en daarna studeer je af.
periode
1234
Pick & Place Robot
Wiskunde
Analoge en digitale schakelingen
Bedrijfskunde
Mechanica
Besturing pick & place robot
Project machineontwerp
Systeemdynamica
Aandrijfelementen
Aandrijfsystemen
Realisatie Machineontwerp
Toerenregeling
3e jaar
periode
1234
Stage stage
Keuze minor 1
4e jaar
periode
1234
Keuze minor 2
Afstuderen bij een bedrijf afstuderen

minors

specialisatie Industriële Automatisering

Productie wordt steeds slimmer door het gebruik van sensoren en computers in productiemachines. In deze differentiatie help je een bedrijf om zijn productielijn slimmer en dus efficiënter te maken.

specialisatie Mechatronisch Product Ontwerpen

In deze differentiatie ga je als een echte mechatronicus aan de slag met een opdracht uit het bedrijfsleven.

Je analyseert het probleem van de klant en ontwerpt een slimme oplossing waarbij de mechanica slimmer wordt door gebruik van sensoren en industriële computers.

minor Keuze

Je kiest 1 minor in het vierde jaar. Zo geef je een persoonlijk accent aan je opleidingstraject. Een minor duurt een half jaar.

Je kiest bijvoorbeeld uit Ontwerpen & Construeren, Automatiseren in de Machinebouw of Embedded Systems. Product and Production Engineering, Ergonomisch ontwerpen of Smart living. Mobile Application Development. Netwerk engineering. Of Integrale veiligheid en internationale conflictstudies.

minor Vision & Robotics

De opleiding Mechatronica verzorgt zelf de minor Vision & Robotics. In deze minor help je bedrijven met het oplossen van problemen door gebruik te maken van robotica en camera's.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet40% zelfstudie
30% theorie
30% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
De opleiding duurt vier jaar. Het eerste jaar is verdeeld in themablokken van tien weken. Je werkt rond dit thema aan een opdracht of project. Je volgt theorie- en practicumlessen en past wat je leert meteen toe in beroepsgerichte projecten. Zo leg je een direct verband met de beroepspraktijk. Je leert denken in processen. Hoe je een probleem aanpakt. Hoe je aan je informatie komt. En hoe je keuzes maakt voor het vervolg. Allemaal actuele zaken voor een aankomend ingenieur.
studeren in het buitenland
Je wilt naar het buitenland. Kennismaken met een andere cultuur. Een andere manier van werken en studeren. Een slimme keuze. Want professionals in mechatronica worden steeds vaker ingezet bij internationale projecten. Bijvoorbeeld voor het testen van prototypes. Of de productie, installatie, service en reparatie van machines. Jij hebt kennis van mechanica, elektrotechniek én software. En bent dus de beste allround kandidaat voor je bedrijf om op pad te sturen als service-engineer.
bindend studieadvies
  • minimaal 52 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 7969

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 mei 2020
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
havo N&Gnatuurkunde of nltwaarbij natuurkunde de voorkeur heeft en bij voorkeur aangevuld met wiskunde B. Het vak O&O vervangt natuurkunde niet
havo N&Ttoelaatbaar
vwo E&Mnatuurkundebij voorkeur met wiskunde B. Het vak O&O vervangt natuurkunde niet
vwo N&Gnatuurkunde of nltwaarbij natuurkunde de voorkeur heeft en bij voorkeur aangevuld met wiskunde B. Het vak O&O vervangt natuurkunde niet
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4Alleen als je mbo-opleiding voldoende aansluit, ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding. Kijk op Studiekeuze123 of dit voor jouw mbo-opleiding van toepassing is.
toelatingseisen

basiskennis
Je hebt een mbo-diploma. Voor deze opleiding heb je wiskunde B op havoniveau nodig. Daarmee is de kans dat je de opleiding goed doorloopt het grootst. Volg daarom op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, kun je aan je docent vragen of het keuzedeel nuttig is voor jou.

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
326kamerhuur in Bredarond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1194totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

239 studenten volgen deze opleiding
3% daarvan is vrouw
58 eerstejaars gestart in 2017
3% daarvan is vrouw
29703 studenten aan de Avans Hogeschool
42% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Introductiekamp BETA
Je staat aan de start van misschien wel de leukste tijd van je leven: je studententijd. De eerste stap is gezet en vol spanning leef je toe naar je eerste schooldag. Voordat je serieus je lessen gaat volgen, is het eerst tijd voor een fantastisch introductiekamp: Kamp BETA. Daar geniet je met alle bètastudenten van alle leuke activiteiten die op het programma staan. De organisatie zorgt ervoor dat het ijs al gebroken is voordat je de klas binnenloopt.
Het doel van dit kamp is dat jij als beginnend student kennismaakt met de stad Breda en je medestudenten leert kennen, want buiten school is er natuurlijk ook een studentenleven!
Het introductiekamp duurt 4 dagen en bestaat uit leuke en uiteenlopende dag- en avondactiviteiten. Dit keer geen maandagochtend-haat want we beginnen, speciaal voor jou, meteen met de leukste activiteiten. Van 19 tot en met 22 augustus beleef jij met je aankomende studiegenoten een onvergetelijke introductie. Alles wordt voor je geregeld zodat jij je nergens zorgen over hoeft te maken. Lijkt jou dit leuk? Laat dan je mailadres achter op onze website. Dan mailen wij je wanneer je je kunt inschrijven. Als je nog vragen hebt kun je altijd mailen.

Op kamers in Breda

22635studenten studerend
9390studenten woonachtig   
€ 326gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
22 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/6 Avans
Mechatronica
€ 326 gemiddelde kamerhuur
58 eerstejaars
3% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/6 Fontys
Mechatronica
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/6 Fontys
Mechatronica
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
4/6 Fontys
Mechatronics (English)
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/6 HHS
Mechatronica
€ 312 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/6 Saxion
Mechatronica
€ 250 gemiddelde kamerhuur
67 eerstejaars
7% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.94.0
inhoud3.73.8
docenten3.73.7
studiefaciliteiten3.73.4
studielast3.23.5
studiebegeleiding3.63.7
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Mechatronica aan de Avans Hogeschool is beoordeeld door 128 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Je kiest zelf waar je als mechatronica-specialist wilt werken. Het is een breed werkgebied. Alleen of in een team. Bij een industriële onderneming, ingenieursbureau of adviesbureau. Bij de overheid of in het onderwijs. Of je start je een eigen bedrijf. Het buitenland biedt goede perspectieven. Brabantse bedrijven scoren internationaal goed met innovatieve mechatronische machines en producten. Zij hebben professionals nodig die vanuit verschillende invalshoeken naar een technisch probleem kunnen kijken. Jij hebt oog voor alle technische aspecten van een machine of productielijn. En wordt dus adviseur, projectleider of teamleider. Bij technisch projectbureau USG Innotiv krijg je alle ruimte om jezelf te ontwikkelen. Zo werk je aan afwisselende projecten binnen Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, ICT, Bouwkunde en Civiele Techniek, met de voordelen van een vaste baan. Dat maakt je werk afwisselend en je doet ook brede ervaring op. Bovendien profiteer je van ons uitgebreide opleidingsprogramma. Zoals een tweejarig traineeship. Kortom: bij USG Innotiv krijg je alle vrijheid om het beste uit jezelf te halen.


huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2539gemiddeld bruto maandloon
80%kans op een vaste baan
93%kans op een voltijd baan
75%kans op een baan op niveau
80%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
80%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TU DelftAerospace Engineering+ 47 EC pre-master
TU EindhovenAutomotive Technology+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteBiomedical Engineering+ 30 EC pre-master
TU DelftComputer Engineering+ 45 EC pre-master
Universiteit TwenteElectrical Engineering+ 30 EC pre-master
TU EindhovenEmbedded Systems+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteEmbedded Systems+ 30 EC pre-master
TU DelftEmbedded Systems - 4TU+ 55 EC pre-master
TU EindhovenHuman-Technology Interaction+ 30 EC pre-master
TU EindhovenInnovation Management+ 30 EC pre-master
HANAutomotive Systems (English)geen aanvullende eisen
HANControl Systems (English)geen aanvullende eisen
HANEmbedded Systems (English)geen aanvullende eisen
HANSustainable Energy part-timegeen aanvullende eisen
HANSustainable Energy (English)geen aanvullende eisen
TU EindhovenMechanical Engineering+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteMechanical Engineering+ 30 EC pre-master
TU EindhovenOperations Management & Logistics+ 30 EC pre-master
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology and Society full-time,part-time+ aanv. eisen
Universiteit TwenteSustainable Energy Technology+ 30 EC pre-master
TU EindhovenSustainable Energy Technology+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteSystems and Control+ 30 EC pre-master
TU EindhovenSystems and Control+ 30 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

besturingsengineer
industrial robotengineer
systeemintegrator
bron: StudieData

Contact

Studenten Informatie Balie
E: studentinfo@avans.nl
T: +31 (0)885257550
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite