Fysiotherapie

Avans Hogeschool

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Na de opleiding Fysiotherapie ben je specialist op het gebied van het menselijk bewegen. Je leert over het behandelen en voorkomen van sportblessures en gewrichtsklachten en stimuleert gezond gedrag.

open_in_newwebsite

locatieBreda
diplomaB Health
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34570
Meneer Zwaans herstelt van een hersenbloeding. Jij leert hem opnieuw lopen. Petra is bij volleybal door haar enkel gegaan. Jij maakt samen met haar een plan om zo snel mogelijk weer te kunnen volleyballen. Als fysiotherapeut wil je je patiënt weer in beweging krijgen. Je gebruikt verschillende behandelvormen. Zoals oefentherapie. Of massage. Ook het coachen van patiënten is een belangrijk deel van je vak. Je geeft voorlichting over gezond leven. En hoe je gezondheidsproblemen kunt voorkomen. Jij wilt weten wat mensen beweegt. Letterlijk dan. Van anatomie en fysiologie. Je praat makkelijk met iedereen. Wilt je verdiepen in behandelmethoden. Maar ook in communicatie. Presenteren. En coachen. Word een goede fysiotherapeut van de toekomst. Deze opleiding biedt wat je daarvoor nodig hebt. Je leert hoe een fysiotherapeut werkt. Van vraaggesprek tot onderzoek. En van behandeling tot evaluatie. Je verdiept je in actuele thema's. Vergrijzing. Wetenschap. Ondernemerschap. Blijft op de hoogte van ontwikkelingen in het beroep. Over bewegingsklachten. Of klachten die te maken hebben met het werk. En handelt naar de nieuwste inzichten. Je ontdekt dit brede en gevarieerde vakgebied.
de studiekeuzecheck

Waarom aan de Avans?

De opleiding kenmerkt zich door intensief contact tussen studenten, docenten en het werkveld. Samenwerken, elkaar kennen en erkennen staan centraal. De eerste 2 jaar volg je les binnen leerlijnen als anatomie, fysiologie, pathologie en psychologie. Daarna werk je meer samen met externe partijen aan je eigen leerroute. Als afstudeerproject doe je toegepast onderzoek in de praktijk.

Deze opleiding behoort tot de beste opleidingen Fysiotherapie van Nederland door Keuzegids Hbo 2019.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwJe loopt stage in jaar 2, 3 en 4. In jaar 3 of 4 kies je je minor. En voor je afstudeerproject in jaar 4 doe je patiëntgericht onderzoek.
1e jaar De eerste 2 jaar bouw je kennis op over anatomie, fysiologie en pathologie. En je gaat oefenen met communiceren, onderzoeken en behandelen. Je leert om je kwaliteiten en prestaties te evalueren en ontdekt wat jij nodig hebt om jezelf verder te ontwikkelen. In jaar 2 doe je mee met de Winterwerkweek. In Oostenrijk of op de schaatsbaan in Breda werk je een week lang aan het thema motoriek. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Het eerste jaar moet je er minimaal 52 halen om door te gaan.
periode
1234
Anatomie
Studieloopbaanbegeleiding
Behandelen
Communicatie
Diagnostiek
Fysiologie
Onderzoekend handelen / kritisch denken
Pathologie
Engels
2e jaar Vanaf het derde jaar verschuift het accent nog meer naar de praktijk en ga je je specialiseren. In jaar 3 of 4 kies je een minor om je kennis verder te verdiepen of te verbreden. Je bestudeert bijvoorbeeld de wervelkolom of leert meer over ondernemerschap. In jaar 3 en 4 doe je een stage van 20 weken. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht in de praktijk.
periode
1234
Communicatie
Fysiologie
Onderzoek
Pathologie
Studieloopbaanbegeleiding
Behandelen
Diagnostiek
Anatomie
3e jaar
periode
1234
Projecten
Stage
Minor
4e jaar
periode
1234
Minor
Stage
Projecten
Afstuderen

minors

minor Wervelkolom

In jaar 3 of 4 kun je deze minor kiezen. Je gaat aan de slag met problematiek aan de wervelkolom. Je onderzoekt klachten zoals bijvoorbeeld pijn, mobiliteit of instabiliteit.

De wervelkolom is cruciaal voor onze steun en beweeglijkheid. Problemen met de wervelkolom kunnen vervelende gevolgen hebben. Binnen de opleiding Fysiotherapie krijg je daarom al te maken met een basisdeel over de wervelkolom.

Deze minor gaat verder in op deze kennis die je eerder in de opleiding opdoet. Je gaat aan de slag met specialistische kennis en doet extra vaardigheden op. De focus van deze minor ligt op problematiek rondom de wervelkolom. Je doet kennis op met betrekking tot bijvoorbeeld anatomie en fysiologie.

Jij leert klachten rondom de wervelkolom te onderzoeken en te behandelen. In deze minor maak je een case study en doe je ervaring op door middel van miniklinieken. Daarnaast is deze minor ook een goede opstap om na je opleiding door te studeren voor bijvoorbeeld manueel therapeut.

minor Paedriatric Physiotherapy (Kinderfysiotherapie)

Deze Engelstalige minor kies je in jaar 3 of 4. Je leert hoe je kinderen fysiotherapeutisch onderzoekt en behandelt. De motorische ontwikkeling van kinderen tussen de 4 en 11 jaar staat centraal.

Motorische ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van opgroeien. Bij de meeste kinderen gaat dit op natuurlijke en haast onopgemerkte wijze. Toch zijn er genoeg kinderen met problemen of achterstand in hun motoriek. Kinderfysiotherapie helpt deze kinderen met de ontwikkeling van motorische vaardigheden, zodat ze hun leeftijdsgenootjes bij kunnen blijven.

In deze volledig Engelstalige minor staat de motorische ontwikkeling van kinderen centraal. Je kijkt naar het behandelen van kinderen door middel van een 'taak-georiënteerde aanpak'. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je specifieke taken of een aspect uit de omgeving kunt gebruiken om motorische prestaties van kinderen te beïnvloeden.

Jij leert hoe de motoriek van kinderen werkt. Je leert verschillende testen afnemen en kunt de resultaten ervan analyseren. De tweede helft van de minor loop je gedeeltelijk stage en ga je in de praktijk aan de slag met kinderfysiotherapie.

minor Active Ageing

In jaar 3 of 4 kun je deze minor kiezen. Je zoomt in op gezond, zelfstandig en kwalitatief goed leven in een ouder wordende maatschappij en kijkt naar positieve gezondheid.

We leven in een tijd waarin we allemaal steeds ouder worden. In de afgelopen 50 jaar is de gemiddelde levensverwachting met meer dan 10 jaar verhoogd. De prognose is dat rond 2050 ongeveer 50% van de Europese bevolking 50 jaar of ouder zal zijn.

Dit heeft grote maatschappelijke gevolgen. De behoeftes van de huidige ouder wordende populatie zijn compleet anders dan die van de ouderen van vorige generaties. In deze minor leer je hoe de ouder wordende mens langer onafhankelijk kan blijven wonen met hoge kwaliteit van leven. Daarnaast leer je meer over het creëren van een gezonde levensverwachting en de rol die technologie daarin kan betekenen. Je maakt kennis met de nieuwste inzichten op dit gebied: de uitkomsten van de onderzoeken die plaatsvinden binnen het lectoraat Active Ageing worden direct ingebracht in deze minor.

Jij leert samenwerken met studenten van andere opleidingen om samen tot oplossingen te komen. Door onder andere aan de slag te gaan met een real-life opdracht krijg je ervaring met praktijkgericht en projectmatig werken. En krijg je extra inzichten in de oorzaken van gezondheid en de aspecten van Active Ageing.

minor Studeren Buitenland

In jaar 3 of 4 kun je deze minor kiezen. Je krijgt hierbij de mogelijkheid om te studeren of een project uit te voeren buiten Nederland.

Studeren in het buitenland staat bij sommige studenten hoog op de bucketlist. Met de minor Studeren Buitenland gaat die wens in vervulling. Je kunt ervaring opdoen in een andere cultuur en werken aan je interculturele competenties. Deze minor biedt je 2 verschillende mogelijkheden om je studie een half jaar voort te zetten in een ander land.

Je eerste optie is om onderwijs te volgen aan een buitenlandse hogeschool of universiteit. Je studeert mee en volgt vakgerelateerde lessen op passend niveau. Je toont aan het einde van de onderwijsperiode wat je gestudeerd hebt en wat je resultaten zijn.

Als tweede optie kun je een opdracht uitvoeren in een ander land. Je kunt zelf een locatie zoeken of gebruik maken van de contacten van de academie, in onder andere Indonesië, Ghana of Zuid-Afrika. Je gaat aan de slag op basis van een vraag of probleem die gerelateerd is aan je opleiding. Je krijgt hierbij goede begeleiding op afstand van de docenten in Nederland.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet40% zelfstudie
30% theorie
30% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
werkgroep
onderwijsvormen
De opleiding Fysiotherapie duurt 4 jaar. Elk jaar bestaat uit 4 periodes van 10 weken. De eerste 7 weken krijg je les, in week 8 en 9 maak je toetsen en week 10 is gereserveerd voor projecten. Tijdens de lessen zoom je eerst in op de theorie en daarna leer je om kennis en vaardigheden toe te passen. Je volgt hoorcolleges, werkcolleges in kleine groepen en praktijklessen waarin je vaardigheden leert en oefent met elkaar.
studeren in het buitenland
Internationale ervaring opdoen tijdens je studie kan op 2 manieren. Je kunt een internationale minor volgen in Nederland, waarbinnen je samenwerkt met internationale studenten. Of je kiest voor de minor Studeren Buitenland. Dan studeer je of loop je stage bij 1 van onze buitenlandse partneruniversiteiten of binnen een lopend buitenlands project. Kies bijvoorbeeld voor Finland, Tsjechië, Portugal, Indonesië, Zuid Afrika, Brazilië of de Antillen. Eigen voorstellen zijn bespreekbaar.
bindend studieadvies
  • minimaal 52 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 15 januari 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 7969

1 september 2020

aanmelding deadline : 15 januari 2020
collegegeld nog niet bekend

Dit is een fixusopleiding. Dat betekent dat we maximaal 190 studenten toelaten tot de propedeuse. Je meldt je hiervoor uiterlijk 15 januari 2019 aan. Aanmeldingen na deze datum nemen we niet mee in de selectie. Zorg dus dat je op tijd bent. Voor de opleiding Fysiotherapie kun je je maar bij 1 instelling aanmelden.
toelaatbare profielen
havo C&Mtoelaatbaar
havo E&Mtoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&Ttoelaatbaar
vwo C&Mtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4Alleen als je mbo-opleiding voldoende aansluit, ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding. Kijk op Studiekeuze123 of dit voor jouw mbo-opleiding van toepassing is.
WO propedeusetoelaatbaar
hbo-ptoelaatbaar

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
326kamerhuur in Bredarond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1194totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

556 studenten volgen deze opleiding
51% daarvan is vrouw
151 eerstejaars gestart in 2017
48% daarvan is vrouw
29703 studenten aan de Avans Hogeschool
42% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Breda

22635studenten studerend
9390studenten woonachtig   
€ 326gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
22 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/14 Avans
Fysiotherapie
€ 326 gemiddelde kamerhuur
151 eerstejaars
47% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/14 Fontys
Fysiotherapie
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/14 Fontys
Physiotherapy (English)
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/14 HAN
Fysiotherapie
star Elsevier
Keuzegids topopleiding 2018  1e  88
Keuzegids topopleiding 2019
€ 315 gemiddelde kamerhuur
122 eerstejaars
54% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/14 Hanze
Physiotherapy
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/14 Hanze
Fysiotherapie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/14 Hogeschool Leiden
Opleiding tot Fysiotherapeut
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
8/14 HR
Fysiotherapie
€ 342 gemiddelde kamerhuur
137 eerstejaars
56% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/14 HU
Fysiotherapie
€ 336 gemiddelde kamerhuur
238 eerstejaars
55% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/14 HvA
Fysiotherapie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
203 eerstejaars
48% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
11/14 HvA
European School of Physiotherapy (Internationaal)
€ 424 gemiddelde kamerhuur
203 eerstejaars
48% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
12/14 Saxion
Fysiotherapie
€ 250 gemiddelde kamerhuur
323 eerstejaars
55% vrouw
? uur contacttijd/week
13/14 THIM
Opleiding tot Fysiotherapeut
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
14/14 Zuyd
Opleiding tot Fysiotherapeut
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.24.1
inhoud3.93.9
docenten4.03.9
studiefaciliteiten3.83.7
studielast3.63.6
studiebegeleiding3.73.7
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Fysiotherapie aan de Avans Hogeschool is beoordeeld door 237 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.2 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Het is de tijd van crisis en bezuiniging. Arbeidsmarktperspectieven zijn niet altijd even gunstig. Het is lastig te zeggen of je over vier jaar direct een baan zult vinden. Maar wat wel zeker is: werk in de zorg is er genoeg. Er zijn veel fysiotherapeuten nodig. Door ontwikkelingen in de samenleving. Zoals vergrijzing. En de steeds langere levensverwachting. En ook door de grotere rol voor informatie en advies. Om niet te wachten tot er lichamelijke klachten zijn. Maar om ze te voorkomen. Je kunt daar als fysiotherapeut beslist aan bijdragen. Zo'n zeventig tot tachtig procent van onze afgestudeerden heeft binnen een jaar werk als fysiotherapeut.


huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2657gemiddeld bruto maandloon
32%kans op een vaste baan
26%kans op een voltijd baan
83%kans op een baan op niveau
45%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
88%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Radboud UniversiteitBiomedical Sciences+ 50 EC pre-master
Maastricht UniversityEpidemiology+ aanv. eisen
Maastricht UniversityGlobal Health+ aanv. eisen
Maastricht UniversityGovernance and Leadership in European Public Health+ aanv. eisen
Maastricht UniversityHealth Education and Promotion+ aanv. eisen
Universiteit TwenteHealth Sciences+ 30 EC pre-master
Maastricht UniversityHealthcare Policy, Innovation and Management+ aanv. eisen
Maastricht UniversityHuman Movement Sciences+ aanv. eisen
Amsterdam VUSport, Exercise and Health+ 30 EC pre-master
HUMaster Fysiotherapie part-timegeen aanvullende eisen
HUMaster Innovatie in Zorg en Welzijn part-timegeen aanvullende eisen
HUMaster Physician Assistant dual+ werkervaring
+ werk naast de opleiding (duaal)
Universiteit TwentePsychology+ 45 EC pre-master
Maastricht UniversityWork, Health and Career+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

fysiotherapeut in een particuliere praktijk in binnen- of buitenland. of in een instelling, ziekenhuis, revalidatiecentrum, een verpleeghuis of in een commercieel bedrijf.
bron: StudieData

Contact

Studenten Informatie Balie
E: studentinfo@avans.nl
T: +31 (0)885257550
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite