Deze opleiding

Jij hebt gevoel voor cijfers en je bent nieuwsgierig naar de invloed van cijfers op beslissingen van bedrijven. De opleiding Finance & Control, voorheen Bedrijfseconomie, is dan perfect voor jou.

open_in_newwebsite

locatieBreda
diplomaBSc
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code35520
Een schoenenfabrikant schaft nieuwe machines aan. Hij wil van jou weten wat zijn schoenen moeten kosten om de investering eruit te halen. Jij berekent de financiële gevolgen van een nieuw te ontwikkelen productieproces. Jij bent goed in rekenen. Je werkt graag met cijfers. Je hebt een zakelijke instelling. En bent nauwkeurig. Om je te ontwikkelen tot een betrouwbaar en deskundig financieel adviseur, zijn goede sociale vaardigheden minstens zo belangrijk. Je leert hoe een onderneming haar plannen het best kan financieren. Je weet hoe je een kostenberekening maakt en een jaarrekening opstelt. Een begroting maakt. Een investering beoordeelt. En een ondernemingsplan opzet. Je werkt aan opdrachten vanuit het bedrijfsleven. Je doet praktijkervaring op. Leert beslissingen te nemen, samen te werken en belangen af te wegen. En blijft op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Ben je geslaagd, dan mag je de titel Bachelor of Business Administration (BBA) voeren.

Deze opleiding heeft meerdere vormen :
de studiekeuzecheck

Waarom aan de Avans?

Tijdens de opleiding verdiep je je in verschillende rollen. Zoals analist, administrateur of adviseur. Je krijgt steeds persoonlijke feedback op wat je doet: hoe je jouw cijferwerk presenteert, hoe je tot een advies komt en hoe je samenwerkt. Je merkt dat je steeds zelfstandiger wordt. De coachende rol van de docent zorgt ervoor dat je na het behalen van je diploma als een professional aan de slag kunt.

Avans heeft ook een internationale bacheloropleiding Finance & Control.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwJe volgt projecten, lessen en gastcolleges. Als derdejaars- en vierdejaarsstudent volg je de Witlox-lezing. Deze is verplicht voor zowel Accountancystudenten als studenten Finance & Control. Bekijk onderstaande video om meer te weten te komen over deze lezing.
1e jaar De propedeuse bestaat uit 4 perioden van 10 weken. De eerste periode is oriënterend. Je behandelt veel onderwerpen waar je later in de opleiding dieper op ingaat. Je werkt vraagstukken uit vanuit verschillende rollen, zoals administrateur, adviseur en auditor. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. In jaar 1 moet je minimaal 52 studiepunten halen om naar jaar 2 te gaan.
periode
1234
Vakken: ondersteunend aan projecten. Zoals strategisch management, ondernemend vermogen, governance, risk and compliance en Engels.
Project: bijvoorbeeld het attractiepark van de toekomst.
Project: bijvoorbeeld de resultaten van mijn bedrijf: wat ging goed en wat niet?
2e jaar Jaar 2 bestaat uit 2 semesters van 20 weken. Het eerste semester is nog samen met studenten Accountancy. Je gaat op zoek naar een vraagstuk uit de praktijk in internationale context. Daarna specialiseer je je in Bedrijfseconomie. Je loopt stage en volgt een blok op school. Je werkt aan 2 vraagstukken. In leerjaar 3 of 4 volg je een minor om je kennis en vaardigheden te verdiepen of verbreden. Het laatste half jaar ga je afstuderen met een verbeteropdracht voor een bedrijf.
periode
1234
Vakken: ondersteunend aan projecten. Zoals onderzoekend vermogen en communicatief vermogen, maar ook finance, operations and reporting en prestatie- en informatiemanagement.
Project: een ondernemingsplan voor een bedrijf dat zijn activiteiten wil uitbreiden naar het buitenland.
Project: de voorwaarden voor de verkoop van mijn bedrijf aan een ander bedrijf.
3e jaar
periode
1234
Vakken: ondersteunend aan projecten. Zoals communicatief vermogen, maar ook finance, operations and reporting en prestatie- en informatiemanagement.
Project: praktijkgericht onderzoek gericht op actuele ontwikkelingen. Bijvoorbeeld maatschappelijk rendement.
4e jaar
periode
1234
Keuze minor: zoals Public Control, gericht op de overheidssector. MKB-advies, gericht op het midden- en kleinbedrijf of Business Management, gericht op IT.
Afstudeeropdracht

minors

minor naar keuze

Je bent vrij om te kiezen welke minor je volgt in jaar 3 of 4. Binnen of buiten Avans Hogeschool. Dit geeft je een unieke kans om ervaring op te doen met andere onderwerpen of in het buitenland.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet33% zelfstudie
33% theorie
33% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
De opleiding Finance & Control duurt 4 jaar. Vanaf dag 1 maak je kennis met het werk van de financieel professional. Je gaat aan de slag met vragen uit de praktijk waar jij een oplossing voor vindt. De eerste anderhalf jaar volg je samen met studenten Accountancy, waardoor je eventueel kunt switchen naar Accountancy.

Ga je in Breda studeren, dan volg je het eerste blok ook met studenten Bedrijfskunde en Human Resource Management. En kun je eventueel daarnaar overstappen.
bindend studieadvies
  • minimaal 52 EC in de eerste 12 maanden
studeren in het buitenland
Het werk van een financieel professional wordt steeds internationaler. Tijdens de opleiding leer je over internationaal zakendoen en culturele verschillen. Je maakt opdrachten voor een bedrijf dat de buitenlandse markt op wil. Uiteraard leer je goed Engels. Na je afstuderen kun je werken bij een bedrijf in Nederland, maar een internationale carrière is zeker mogelijk. Als voorbereiding kun je stage lopen of afstuderen in het buitenland of bij een Nederlands bedrijf dat internationaal zakendoet.
Uitwisselingsprogramma Zweden
Bram van Dongen, student Finance & Control, vertrok naar Zweden voor een uitwisselingsprogramma. Op de universiteit van Borås volgde hij lessen in internationale bedrijfsvoering en verdiepte zich in risicomanagement. Een onderwerp waar hij zich erg voor interesseert.
Een journalist was nieuwsgierig naar de ervaringen van Bram en interviewde hem.

"Risico is een onderdeel van ons leven”, vertelt Bram. We moeten risico's nemen om te groeien en te ontwikkelen. En er voor zorgen dat we risico's beheren, zodat we hun bedreigingen minimaliseren en optimaal gebruik kunnen maken van de voordelen. Onderwerpen die aan bod kwamen in mijn lessen gingen bijvoorbeeld over luchthavenbeveiliging en losgeldsoftware".
“Mijn tijd op de universiteit in Zweden is geweldig. De mensen zijn aardig en behulpzaam, de leraren goed en je hebt veel tijd om op excursie te gaan. Daarnaast ben ik veel te vinden op het terras van het studentenappartement en het café in de universiteit, ideale plekken om te studeren."

Lees het complete Engelstalige interview op www.hb.se/en/International-student/Student-life1/Meet-our-students/Exchange-students/Risk-Management-a-plus-on-the-CV/.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2021

aanmelding deadline : 1 mei 2021
wettelijk tarief : € 2168 (€1084 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 8296

1 september 2022

aanmelding deadline : 1 mei 2022
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
havo N&Ttoelaatbaar
havo N&Geconomie of m&o of be + wiskunde A of wiskunde B
havo E&Mtoelaatbaar
havo C&M(economie of m&o of be) + (wiskunde A of wiskunde B)
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo C&Mtoelaatbaar
MBO niveau 4toelaatbaar

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
326kamerhuur in Bredarond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1194totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in
?% daarvan is vrouw
29703 studenten aan de Avans Hogeschool
42% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

studievereniging

Studievereniging Oase
Ontspannend en Actief Studerende Economen. Daar staat studievereniging Oase voor. Het is de studievereniging voor studenten Finance & Control van Avans Hogeschool in Breda.
Oase organiseert zowel informele als formele activiteiten waar je werkt aan je competenties. En die je helpen om je klaar te stomen voor je carrière. De activiteiten vinden plaats binnen en buiten de vereniging. Oase werkt veel samen met studieverenigingen Merlijn en Midas.

Ga naar de Facebookpagina van Studievereniging Oase: https://www.facebook.com/svOase.

Op kamers in Breda

22635studenten studerend
9390studenten woonachtig   
€ 326gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
22 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/22 Avans
Finance & Control
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/22 Avans
Finance & Control (international)
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/22 Avans
Finance & Control
€ 293 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/22 Fontys
Finance & Control
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/22 Fontys
Finance & Control
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/22 Fontys
Finance & Control - International Finance & Control
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
7/22 HAN
Finance & Control (Bedrijfseconomie)
€ 323 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/22 HAN
Finance & Control (Bedrijfseconomie)
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/22 Hanze
Finance & Control
€ 303 gemiddelde kamerhuur
150 eerstejaars
23% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/22 HHS
International Financial Management and Control
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
11/22 HHS
Finance & Control
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
12/22 HR
Finance & Control
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
13/22 HU
Finance & Control
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
14/22 HvA
Finance & Control
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
30% Engelstalig
15/22 HvA
Finance & Control (3-jarig)
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
16/22 Inholland
Finance & Control
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
17/22 NHL Stenden
Finance & Control (Bedrijfseconomie) (4 jaar)
star Keuzegids topopleiding 2018
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
18/22 Saxion
Bedrijfseconomie
€ 250 gemiddelde kamerhuur
207 eerstejaars
22% vrouw
? uur contacttijd/week
19/22 Windesheim
Finance & Control
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
20/22 Windesheim
Finance & Control
€ 307 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
21/22 Windesheim
Finance
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
22/22 Zuyd
Finance & Control
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Je bent breed opgeleid. En hebt een financiële basis. Alle banen die in het financiële werkveld liggen zijn voor jou geschikt. Je werkt bijvoorbeeld in de dienstverlening. De handel. De industrie. Of bij de overheid. Je zorgt voor de uitwisseling van bedrijfseconomische informatie. Je denkt mee met het management. En je neemt initiatieven. Je adviseert, organiseert en delegeert. Dankzij jou maakt een onderneming weloverwogen managementbeslissingen In je werk heb je te maken met alle afdelingen van een organisatie. Maar je onderhoudt ook externe relaties. Zoals met banken. De Belastingdienst. Accountants en leveranciers.


aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit TwenteBusiness Administration+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityFood Quality Management+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

business controller
financial controller
financieel analist
bron: StudieData

Contact

Studenten Informatie Balie
E: studentinfo@avans.nl
T: 088-5257550
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite