Elektrotechniek

Avans Hogeschool

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Bij de opleiding Elektrotechniek leer je hoe je de wereld slimmer en makkelijker maakt met technische innovaties. Je staat aan de start van nieuwe ontwikkelingen waar veel mensen gemak van hebben.

Je werkt aan de ontwikkeling van elektrisch rijden. Bedenkt innovaties op het gebied van accutechnologie, elektrische aandrijving of communicatie. Slimme elektriciteitsnetten voor elektrische energie. Met oog voor duurzaamheid. Of je ontwerpt een app voor alle aansturing in huis. Met industriële automatisering bedenk je zelfsturende processen. Jij bent bezig met de toekomst. Elektrische auto's. Zelfdenkende koelkasten. Productierobots. Je werkt graag met je handen, je hoofd en computers. Liefst aan technische installaties. Je hebt passie voor techniek. Bedenkt creatieve oplossingen. En houdt daarbij oog voor comfort van de gebruiker. Je bent de 'spin in het web' voor technische innovaties. Je combineert techniek met innovatieve- en maatschappelijke ontwikkelingen. Je leert alles over smart energy en industriële automatisering. Je volgt les in thema's rondom slimme energie en automatiseren. Zoals elektrisch rijden, het energiezuinig maken van een industriële productielijn of het ontwikkelen van energiezuinige apparaten. De onderwijsinhoud is actueel en samen met het bedrijfsleven ontwikkeld. Na je afstuderen ben je Bachelor of Engineering, met de afkorting ing. voor je naam.

Deze opleiding heeft meerdere vormen :
open_in_newwebsite

printprint

locatieBreda
diplomaBSc Elektrotechniek
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34267
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma
de studiekeuzecheck

Waarom aan de Avans?

Elektrotechniek scoort al jaren goed volgens de Nationale Studenten Enquête. Onze studenten en alumni waarderen vooral de korte lijnen tussen docenten en studenten. Dit zorgt voor een informele sfeer en versoepelt de overgang van het middelbaar onderwijs naar het hbo. De brede basis zorgt ervoor dat je multidisciplinair inzetbaar en toekomstbestendig bent. Kortom, met deze opleiding krijg je een goede en gedegen achtergrond waarmee je meteen aan de slag kunt in het bedrijfsleven.

Open dagen en meeloopdagen

Proefstuderen Elektrotechniek Breda Breda
Proefstuderen Elektrotechniek Breda Breda
Proefstuderen Elektrotechniek Breda Breda

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwDe combinatie van elektronica, industriële automatisering en energietechniek – onder de naam smart energy - is uniek. Er is bij bedrijven veel vraag naar deze combinatie. Naast de lessen maken we graag tijd voor excursies, beursbezoek en andere leuke evenementen.
1e jaar De eerste 2 jaar krijg je een goede en brede basis door praktijkopdrachten en projecten. Hiervoor krijg je theorie over (vermogens)elektronica, programmeren, communicatiesystemen en systemen voor industriële toepassingen. Ondersteunend aan de elektrotechniek volg je ook wiskunde, natuurkunde, modellering, communicatie en bedrijfskunde.
Naast het standaardtraject is er een excellentietraject waarin goede studenten mee kunnen doen aan grotere projecten zoals de zonneboot of de CCM Trophy.
periode
1234
Communicatie
Elektronica
Meettechniek
Microprocessoren
Natuurkunde
Netwerktheorie
Wiskunde
Smart LED verlichting
Energie advies
E-motion
Vermogenselektronica
E-power
2e jaar Het derde jaar begin je met een half jaar stage bij een zelfgekozen bedrijf. Daarna ga je je specialiseren en kies je uit 2 richtingen: Smart Energy of Industrial Automation. In jaar 4 kun je je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht uit het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld: het herontwerpen en realiseren van de besturing van een kermisattractie, met service op afstand. Of het ontwerpen van een hybride aandrijfsysteem voor schepen.
periode
1234
Calculeren
Communicatie
Domotica
Natuurkunde
Netwerktheorie
Smart home
Wiskunde
Consumer device
Consumer device
Datacommunicatie
Embedded systemen
Programmeersysemen
Aandrijftechniek
Besturings- & PLC techniek
Productielijn
Veldbussen
Vermogenselektronica
Energie-analyse
Energieanalyse productieplant
Hoogspanningstechniek
Loadflow-analyse
Natuurkunde
3e jaar
periode
1234
Stage
Automatiseren en regelen van Smart Grids of Hardware Smart Grids
4e jaar
periode
1234
Minor
Afstuderen

specialisaties

minor naar keuze

Je kiest zelf een minor en geeft daarmee je opleiding een persoonlijk karakter. Je hebt de keuze uit alle hbo-minors in Nederland of in het buitenland.

De meeste studenten kiezen een technische verdiepingsminor. Avans Breda de biedt de volgende minors: Procesautomatisering, Vision and Robotics of R&D onderzoek. Er is ook een mogelijkheid om een aansluitingsminor met de Technische Universiteit Eindhoven te doen, zodat je hier na je hbo direct aan de slag kunt.

specialisatie Smart Energy

Smart Energy is de wereld van de energietransitie. Denk hierbij aan het opslaan van zonne- en/of windenergie of het inzetten van elektrisch rijden.

Je leert over allerlei onderwerpen gekoppeld aan de energietransitie, waarin elektrotechniek een belangrijke rol speelt: zonne- en windenergie, opslaan van elektrische energie, toepassingen zoals elektrisch transport. Het elektriciteitsnet moet dit allemaal aan kunnen. Dat betekent dat er slimmere oplossingen bedacht moeten worden. Dit moeten we in de toekomst oplossen met vermogenselektronica.

specialisatie Industrial Automation

Bij Industriële Automatisering combineer je Elektrotechniek, Informatica en Werktuigbouwkunde. Het gaat om het besturen van productieprocessen van fabrieken en industriële apparaten.

Onze moderne samenleving zit vol apparatuur met zijn besturingstechnieken. Handwerk wordt steeds vaker overgenomen door intelligente machines. Denk aan het automatisch vullen van bierflesjes, de bagageafhandeling op luchthavens of de volledig geautomatiseerde attracties in een pretpark.

Het ontwerpen, bouwen en inregelen van intelligente machines en besturingstechnieken zorgt in Nederland voor veel hoogwaardig werk. De Nederlandse industrie is concurrerend met andere landen. Industriële automatiseerders vinden snel een baan. Ze werken over de hele wereld.

De specialisatie draait om elementen van Elektrotechniek die specifiek zijn voor industriële automatisering. Bijvoorbeeld het aandrijven en besturen van apparatuur of processen met bijvoorbeeld sensoren, besturingscomputers (PLC's), SCADA, Vision of servo-geregelde aandrijvingen. Je leert ook over data-uitwisseling met kantoorautomatisering.

Jij krijgt dankzij de samenwerking met bedrijven de kans om te leren in praktijksituaties. Aan de hand van projecten die je uitvoert met een team, want hardware of software komt vrijwel altijd in samenwerking met anderen tot stand.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet30% zelfstudie
40% theorie
30% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
De opleiding Elektrotechniek duurt 4 jaar en ieder jaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Je krijgt vakken en werkt samen met andere studenten aan projecten. In zo'n projectgroep leer je werken als hbo-professionals. Het is een voorbereiding op het bedrijfsleven. Je leert technische vraagstukken op te lossen volgens het engineeringsproces: eerst denken en dan pas doen. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. In jaar 1 moet je minimaal 52 studiepunten halen om naar jaar 2 te gaan.
studeren in het buitenland
Jij wilt iets van de wereld zien. En kiest voor een stage in het buitenland. Bedrijven over de hele wereld bieden interessante ervaringsplaatsen. Er bestaan al contacten met Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Zweden en Zwitserland. En zelfs met Australië en Zuid Afrika. Studeren in het buitenland is een bijzondere ervaring. Je maakt kennis met een andere cultuur. Met een andere manier van werken en studeren.
bindend studieadvies
 • minimaal 52 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2019
aanmelding deadline : 1 mei 2019
collegegeld nog niet bekend
toelaatbare profielen
havo N&Gnatuurkunde of nltwaarbij natuurkunde de voorkeur heeft en bij voorkeur wiskunde B. Het vak O&O vervangt natuurkunde niet
havo N&Ttoelaatbaar
vwo E&Mnatuurkundeen bijvoorkeur met wiskunde B. Het vak O&O vervangt niet
vwo N&Gnatuurkunde of nltwaarbij natuurkunde de voorkeur heeft en bij voorkeur wiskunde B. Het vak O&O vervangt natuurkunde niet
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4Alleen als je mbo-opleiding voldoende aansluit, ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding. Lees meer over de doorstroom van mbo naar hbo.
toelatingseisen

basiskennis
Je hebt een mbo-diploma. Voor deze opleiding heb je wiskunde B op havoniveau nodig. Daarmee is de kans dat je de opleiding goed doorloopt het grootst. Volg daarom op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, kun je aan je docent vragen of het keuzedeel nuttig is voor jou.

studie kosten
bron: Avans Hogeschool
bedrag kostenpost
€ 200studiematerialenper jaar

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
326kamerhuur in Bredarond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1194totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

339 studenten volgen deze opleiding
2% daarvan is vrouw
87 eerstejaars gestart in 2017
5% daarvan is vrouw
29703 studenten aan de Avans Hogeschool
42% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Breda

22635studenten studerend
9390studenten woonachtig   
€ 326gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
22 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/15 Avans
Elektrotechniek
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
87 eerstejaars
4% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/15 Avans
Elektrotechniek
€ 293 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
87 eerstejaars
4% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/15 Fontys
Elektrotechniek
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
74 eerstejaars
2% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
4/15 Fontys
Electrical and Electronic Engineering (English)
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
74 eerstejaars
2% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/15 HAN
Electrical and Electronic Engineering Engelstalig
€ 323 gemiddelde kamerhuur
3.6/5 studenttevredenheid
77 eerstejaars
2% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/15 HAN
Elektrotechniek
€ 323 gemiddelde kamerhuur
3.6/5 studenttevredenheid
77 eerstejaars
2% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
7/15 Hanze
Elektrotechniek
€ 303 gemiddelde kamerhuur
3.5/5 studenttevredenheid
92 eerstejaars
?% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
30% Engelstalig
8/15 Hanze
Sensor Technology
star Keuzegids topopleiding 2018  2e
gemiddelde kamerhuur
3.5/5 studenttevredenheid
32 eerstejaars
6% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
9/15 HHS
Elektrotechniek (Delft)
€ 312 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/15 HU
Electrical Engineering (Elektrotechniek)
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
11/15 Inholland
Elektrotechniek
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
12/15 NHL
Elektrotechniek
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
13/15 NHL Stenden
Elektrotechniek
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
14/15 Saxion
Elektrotechniek
€ 250 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
66 eerstejaars
4% vrouw
? uur contacttijd/week
15/15 Windesheim
Elektrotechniek
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.03.7
inhoud3.83.6
docenten3.93.8
studiefaciliteiten3.43.6
studielast3.63.5
studiebegeleiding3.83.4

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Elektrotechniek aan de Avans Hogeschool is beoordeeld door 120 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.0 uit 5.
bron: Avans Hogeschool
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 4.3 4
aantal eerstejaars 86 74
ervaren contacttijd per week 12-18 18-24
doorstroom naar tweede jaar 62% 60%
diploma binnen 5 jaar 43% 40%
doorstuderen 8% 16%
werk op niveau in 1,5 jaar 87%

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Met je diploma Elektrotechniek kies je uit honderden functies bij honderden bedrijven. De arbeidsmarkt zit te springen om maatschappelijk bewuste Elektrotechniek ingenieurs. Hbo'ers die kennis hebben van techniek en automatisering, maar ook een energiebewuste en commerciële houding hebben. Je bent breed inzetbaar en dus overal welkom in de techniek of ICT. In de regio Brabant zijn veel technische bedrijven gevestigd. Ook binnen Europa liggen de uitdagingen voor het oprapen - en buiten. Vanuit je startfunctie kun je natuurlijk doorgroeien naar projectleider, technisch-commercieel adviseur of een managementfunctie. Of schrijf je in bij een detacheringsbureau voor specifieke industriële projecten. Bij technisch projectbureau USG Innotiv krijg je alle ruimte om jezelf te ontwikkelen. Zo werk je aan afwisselende projecten binnen Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, ICT, Bouwkunde en Civiele Techniek, met de voordelen van een vaste baan. Dat maakt je werk afwisselend en je doet ook brede ervaring op. Bovendien profiteer je van ons uitgebreide opleidingsprogramma. Zoals een tweejarig traineeship. Kortom: bij USG Innotiv krijg je alle vrijheid om het beste uit jezelf te halen.


huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2537gemiddeld bruto maandloon
58%kans op een vaste baan
96%kans op een voltijd baan
76%kans op een baan op niveau
68%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
90%is tevreden over de studiekeuze

vergeleken met andere studies

zoektijd baanzeer goed
salaris na 1,5 jaar zeer goed
kans op een vaste baan zeer goed
bron: Elsevier beste banen

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit TwenteApplied Physics+ 30 EC pre-master
TUeAutomotive Technology+ 30 EC pre-master
RijksuniversiteitBiomedical Engineering+ 45 EC pre-master
Universiteit TwenteBiomedical Engineering+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityBiosystems Engineering+ cijfergemiddelde
TU DelftComputer Engineering+ 45 EC pre-master
Universiteit TwenteEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time+ 30 EC pre-master
TUeElectrical Engineering+ 30 EC pre-master
TU DelftElectrical Engineering+ 60 EC pre-master
Universiteit TwenteElectrical Engineering+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteEmbedded Systems+ 30 EC pre-master
TUeEmbedded Systems+ 30 EC pre-master
TU DelftEmbedded Systems - 4TU+ 55 EC pre-master
TUeHuman-Technology Interaction+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteIndustrial Engineering and Management+ 30 EC pre-master
TUeInnovation Management+ 30 EC pre-master
TUeInnovation Sciences+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteInteraction Technology+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteInternet Science & Technology+ 30 EC pre-master
UtrechtLeraar VHO natuurkunde full-time,part-time educational+ 90 EC pre-master
UvALerarenopleiding Natuurkunde educational+ 90 EC pre-master
HANMaster Engineering Systemsgeen aanvullende eisen
HANMaster Engineering Systems: Automotive Systems (English)geen aanvullende eisen
HANMaster Engineering Systems: Control Systems (English)geen aanvullende eisen
HANMaster Engineering Systems: Embedded Systems (English)geen aanvullende eisen
HANMaster Engineering Systems: Lean Engineering+ aanv. eisen
HANMaster Engineering Systems: Sustainable Energy part-timegeen aanvullende eisen
HANMaster Engineering Systems: Sustainable Energy (English)geen aanvullende eisen
TUeMechanical Engineering+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteNanotechnology+ 30 EC pre-master
TUeOperations Management & Logistics+ 30 EC pre-master
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology and Society full-time,part-time+ aanv. eisen
TUeScience and Technology of Nuclear Fusion+ 40 EC pre-master
TUeLeraar VHO Informatica educational+ 30 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Informatica educational+ 30 EC pre-master
TUeLeraar VHO Natuurkunde educational+ 30 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Natuurkunde educational+ 30 EC pre-master
HanzeSensor System Engineeringgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteSustainable Energy Technology+ 30 EC pre-master
TUeSustainable Energy Technology+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteSystems and Control+ 30 EC pre-master
TUeSystems and Control+ 30 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

 • accountmanager
 • besturingstechnicus
 • industrieel automatiseerder
 • maintenance engineer
 • netwerkspecialist
 • product engineer
 • projectmanager
 • service engineer
 • technisch consultant
 • technisch ontwerper
 • werkvoorbereider
bron: StudieData

Contact

Studenten Informatie Balie
E: studentinfo@avans.nl
T: +31 (0)885257550
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite