Chemie

Avans Hogeschool

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Jij bent onderzoekend, houdt van scheikunde en van de wereld van moleculen. Na de opleiding Chemie kun je kunststoffen, medicijnen of levensmiddelen ontwikkelen, of is bewijsmateriaal je specialisme.

open_in_newwebsite

locatie's-Hertogenbosch, Breda
diplomaB AS
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34396
Je ontwikkelt een zelfreinigende verf. En hoeft je auto nooit meer te wassen. Eten moet er aantrekkelijk uitzien. Dus geef jij het een trendy kleurtje. Zonder in te boeten op veiligheid. Fossiele brandstoffen raken op. Jij haalt bruikbare grondstoffen uit afvalproducten. Of uit de natuur. Als forensisch onderzoeker spoor je bijvoorbeeld doping op in bloed. Je vindt scheikunde interessant. En ziet overal chemie. In de aarde. De lucht. En het heelal. Ook in onszelf vinden constant chemische reacties plaats. Je wilt er meer van weten. En vernieuwend bezig zijn met gezondheid. Je bent vindingrijk. Denkt exact. En werkt secuur. De opleiding is breed en divers. Net als het vakgebied. Je bent betrokken bij grondstof- of materiaalkeuze. Verbetering van productieprocessen. Of ontwikkeling van nieuwe grondstoffen. Je kiest uit drie richtingen. Chemische Productinnovatie, over organische en polymeerchemie. Forensisch laboratoriumonderzoek. Of Biobased TeCh, over duurzaamheid en biologische grondstoffen. En de nieuwste manieren om producten en processen te vernieuwen. Of te ontwikkelen. Na je opleiding ben je Bachelor in de Chemie. Een ingenieur dus, met ing. voor je naam.
de studiekeuzecheck

Waarom aan de Avans?

awardKeuzegids topopleiding
2023
De hbo-opleiding Chemie is kleinschalig en heeft een persoonlijke sfeer. Praktijk en projecten staan centraal, theorie pas je direct toe. Met 5 majors heb je veel keuzemogelijkheden en geef je je opleiding zelf vorm.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2

majors

major Biobased Technology and Chemistry

Bij deze major zoek je naar alternatieven voor aardolie of naar grondstoffen voor duurzame producten. Of voor recycling.

Je onderzoekt biomassa, zoals planten, zeewier, algen of mest om producten van te maken en ontwikkelen voor nieuwe biobased processen en technologieën. Aandacht voor afvalreductie en recycling hoort daar vanzelfsprekend bij.

Biobased Technology and Chemistry (Biobased TeCH) draait dus om duurzaamheid: duurzame energie en een duurzame samenleving met producten uit natuurlijke materialen. Denk hierbij aan biokunststoffen en biobrandstoffen, melkzuur geproduceerd door bacteriën, of geur-, kleur- en smaakstoffen afkomstig uit planten. Je leert alles over actuele thema's zoals bioraffinage, bioplastics, duurzame chemie en duurzame processen. De theorie geeft jou een stevige technische basis en in het laboratorium leer je veilig te werken aan projecten en proeven. Samen met medestudenten werk je aan actuele opdrachten met biobased thema's, zoals water zuiveren met behulp van algen. Je ontwikkelt nieuwe ideeën en producten of ontwikkelt daarvoor een nieuw productieproces. Zo bereid je je optimaal voor op de praktijk en kun je later echt bijdragen aan een duurzame wereld.

major Chemische Productinnovatie

Chemische Productinnovatie gaat over stoffen maken en analyseren. In deze major komen 3 vakgebieden samen: organische chemie, analytische chemie en polymeerchemie.

Voor de organische chemie onderzoek je koolstofhoudende moleculen. Zoals kleur-, geur- en smaakstoffen, geneesmiddelen, milieuvriendelijke brandstoffen en conserveringsmiddelen.

Ook onderzoek je polymeren, oftewel plastics en kunststoffen. Deze worden veel gebruikt voor verpakkingsmaterialen, coatings en implantaten. Je gaat bijvoorbeeld op zoek naar meer duurzame grondstoffen hiervoor. Of naar een beter polymeer waardoor een racefiets nog lichter wordt.

Analytische chemie gaat over de chemische samenstelling van materialen: wat er allemaal in zit. En de precieze hoeveelheid van elk bestanddeel. Je ontwikkelt nieuwe methoden voor het opsporen en meten van stoffen. Ook onderzoek je hoe je de samenstelling van materialen kunt verbeteren.

Je werkt aan projecten die meestal uit de praktijk komen. Dat doe je vaak samen met studenten van andere disciplines. Samen zoeken jullie naar de beste oplossingen. Je volgt ook lessen over chromatografie, spectroscopie, organische synthese, polymeerchemie en scheidingstechnieken.

major Forensisch Laboratoriumonderzoek

Je doet in het laboratorium sporenonderzoek om de juistheid van beweringen aan te tonen met biologisch of chemisch bewijs. Voor ons strafrecht of voor bedrijven. We combineren chemie en biologie.

Je verzamelt bewijsmateriaal. Verzekeringsmaatschappijen, de brandweer, politie of het Openbaar Ministerie bepalen met jouw informatie de schuldvraag bij materiële schade, bij verwondingen of bij dodelijke ongevallen. Jouw werk is essentieel om vast te stellen wat er gebeurd is, of er sprake is van een ongeval of dat er opzet in het spel is.

Ook al doe jij je werk op de achtergrond in het laboratorium, je bent je bewust van het belang dat anderen aan jouw werk hechten. De rapporten die jij opstelt, maken het verschil tussen wel of geen schadevergoeding, wel of geen schorsing of wel of geen boete. Daarom werk je secuur en zoek je vasthoudend naar het antwoord, totdat je zeker bent van je onderzoeksresultaat. Omdat er zoveel van de uitkomst afhangt blijf je doorlopend kritisch op je eigen werk en dat van je collega's.

De projecten komen zoveel mogelijk uit de praktijk. Bijvoorbeeld drugs- of alcoholcontroles, brandonderzoek of onderzoek op een plaats delict. Je volgt les over elektrochemische analyse, forensisch onderzoek in de praktijk, genetica en sporenanalyse. Ook krijg je vakken als criminalistiek en wiskunde.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet34% zelfstudie
33% theorie
33% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
Bij deze opleiding mag je direct een richting kiezen: Chemische Productinnovatie (CPI), Forensisch Laboratoriumonderzoek (FLO) of Biobased Technology and Chemistry (BTC). Eventueel overstappen in jaar 1 is eenvoudig. In jaar 3 kies je je specialisatie. Elk jaar bestaat uit 4 blokken waarin steeds een ander onderwerp centraal staat. Bijvoorbeeld: medicijnontwikkeling en -fraude, moleculair koken, waterzuivering met algen of duurzaamheid.
studeren in het buitenland
Chemie is overal ter wereld actueel. Je kunt ook bij een bedrijf of instelling in het buitenland stagelopen of je afstudeeronderzoek doen. Een periode in het buitenland is een bijzondere ervaring. Je maakt zowel kennis met een andere cultuur als met een andere manier van werken en studeren. Wel vraagt het om eigen initiatief en een goede voorbereiding.

Er zijn veel mogelijkheden, omdat we goede banden hebben met universiteiten in onder andere Engeland, Brazilië, Suriname, de VS en Spanje.
bindend studieadvies
  • minimaal 52 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2023

aanmelding deadline : 1 mei 2023
collegegeld nog niet bekend

1 september 2024

aanmelding deadline : 1 mei 2024
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
havo N&Ttoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
MBO niveau 4Kennis van Wiskunde B, Scheikunde en Natuurkunde is van belang.
hbo-pneem contact op met de instroomcoördinator via intake.CHE.breda@avans.nl of intake.CHE.denbosch@avans.nl.
WO propedeuseneem contact op met de instroomcoördinator via intake.CHE.breda@avans.nl of intake.CHE.denbosch@avans.nl.
toelatingseisen

basiskennis
Voor deze opleiding heb je wiskunde B op havo-niveau nodig. Daarmee is de kans dat je de opleiding goed doorloopt het grootst.

Volg je momenteel een mbo-opleiding? Volg dan op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, kun je aan je docent vragen of het keuzedeel nuttig is voor jou.

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
326kamerhuur in Bredarond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1194totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

584 studenten volgen deze opleiding
43% daarvan is vrouw
122 eerstejaars gestart in 2017
42% daarvan is vrouw
29703 studenten aan de Avans Hogeschool
42% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

SV-Talpa
Kies je voor de opleiding Chemie, dan is SV-Talpa er voor jou.
SV-Talpa is de officiële studievereniging van de opleiding Chemie. Talpa organiseert allerlei leuke activiteiten. Inhoudelijke activiteiten, zoals gastlezingen, maar ook borrels en bijvoorbeeld een game night.

Op kamers in Breda

22635studenten studerend
9390studenten woonachtig   
€ 326gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
22 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/15 Avans
Chemie
star Keuzegids topopleiding 2023
€ 293 gemiddelde kamerhuur
122 eerstejaars
41% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/15 HAN
Chemie
star NVAO
€ 315 gemiddelde kamerhuur
45 eerstejaars
31% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/15 HAN
Chemistry
star NVAO
€ 315 gemiddelde kamerhuur
45 eerstejaars
31% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/15 HAN
Chemistry
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/15 Hanze
Chemie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/15 Hogeschool Leiden
Chemie
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
7/15 HR
Chemie
€ 342 gemiddelde kamerhuur
63 eerstejaars
50% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/15 HU
Chemie
€ 336 gemiddelde kamerhuur
84 eerstejaars
33% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/15 Inholland
Chemie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
10/15 NHL
Chemie
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
11/15 NHL Stenden
Chemie
star Keuzegids topopleiding 2022
Keuzegids topopleiding 2023
Elsevier
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
12/15 NHL Stenden
Chemie
star Keuzegids topopleiding 2021
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
13/15 Saxion
Chemie
€ 250 gemiddelde kamerhuur
73 eerstejaars
30% vrouw
? uur contacttijd/week
14/15 Stenden
Chemie
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
15/15 VHL
Chemie
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.24.0
inhoud3.93.8
docenten3.93.8
studiefaciliteiten3.73.4
studielast3.63.6
studiebegeleiding3.83.7
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Chemie aan de Avans Hogeschool is beoordeeld door 124 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.2 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Je hebt als hbo-chemicus een boeiend vak. Vol uitdagingen en werk. In proces- en productontwikkeling, onderzoek of managementadvies. Je kiest uit alle sectoren. Want vrijwel elke industrie heeft chemici of chemisch technologen in dienst. Lever dus je wezenlijke bijdrage. Aan een klein of groot bedrijf. Je eigen bedrijf. Of de wereldeconomie. De vraag naar specialisten in Forensisch onderzoek groeit. Bij verzekeringsmaatschappijen. Bedrijven in de beveiligingsbranche. En bij de overheid. Die investeert in opsporings- en forensisch onderzoekpersoneel. Dat levert functies op bij de politie. Justitie. En het Nederlands Forensisch instituut. Je bent als specialist in Biobased TeCh hard nodig in de chemische industrie. Die kampt met steeds hogere kosten. Bedrijven weten dat er grote winst te behalen valt met biobased producten. Maar alleen met de juiste medewerkers. Veel grote bedrijven zijn inmiddels overgeschakeld op alternatieve grondstoffen. Ook kleinere bedrijven zoeken 'groene' oplossingen. Technisch projectbureau USG Innotiv biedt afgestudeerden baangarantie. Het bureau neemt je in dienst en leent je uit aan andere bedrijven. Zo kom je in contact met nieuwe werkgevers.


huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2278gemiddeld bruto maandloon
23%kans op een vaste baan
82%kans op een voltijd baan
49%kans op een baan op niveau
45%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
76%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Wageningen UniversityBiobased Sciences+ aanv. eisen
Universiteit TwenteBiomedical Engineering+ 30 EC pre-master
Radboud UniversiteitBiomedical Sciences+ 51 EC pre-master
TU EindhovenChemical Engineering+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteChemical Science & Engineering+ 30 EC pre-master
Amsterdam VUDrug Discovery Sciences+ 12 EC pre-master
Wageningen UniversityEarth and Environment+ aanv. eisen
Universiteit TwenteEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time+ 30 EC pre-master
RUGEnergy and Environmental Sciences+ 60 EC pre-master
TU DelftEngineering and Policy Analysis+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteEnvironmental & Energy Management full-time,part-time+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteIndustrial Engineering & Management+ 30 EC pre-master
TU EindhovenInnovation Management+ 30 EC pre-master
UULeraar VHO scheikunde full-time,part-time educational+ 90 EC pre-master
TU DelftManagement of Technology+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityMolecular Life Sciences+ motivatiebrief
+ cijfergemiddelde
HanzeMsc in Datascience for Life Sciencesgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteNanotechnology+ 30 EC pre-master
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology & Society full-time,part-time+ aanv. eisen
TU EindhovenLeraar VHO Scheikunde educational+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteSustainable Energy Technology+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityWater Technology (joint degree)+ 60 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

farmacoloog
forensisch onderzoeker

Je doet in het lab sporenonderzoek voor bijvoorbeeld de politie, justitie, verzekeraars of waterschappen.

laborant
productmanager
productontwikkelaar
researchmedewerker
technisch onderwijsassistent
toegepast onderzoeker

Je doet onderzoek naar bijvoorbeeld waterkwaliteit, milieu, grondstoffen of voedsel en analyseert de resultaten.

voedingsmiddelenchemicus

Door onderzoek en het uitvoeren van testen werk je aan kwaliteitsverbetering van voedingsmiddelen.

bron: StudieData

Contact

Studenten Informatie Balie
E: studentinfo@avans.nl
T: 088-5257550
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite