Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Avans Hogeschool

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Je hebt een fascinatie voor DNA. Bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leer je welke informatie er in cellen zit en draag je bij aan baanbrekend biomedisch of forensisch onderzoek.

Als biomedisch onderzoeker buig jij je over diverse onderzoeksvragen. Zoals hoe ontstaat kanker. Welke lichaamssignalen ontregelen cellen. En wat kun je eraan doen. Je onderzoekt als forensisch laboratoriumexpert bewijsmateriaal. In geval van schade en verwondingen. Of je spoort doping op in bloed. Jij ontdekt de oorzaak. Jij vindt biologie interessant. Hebt een fascinatie voor DNA. Bent vindingrijk. Nieuwsgierig. Kunt kritisch nadenken. Wilt weten welke informatie er in cellen of bewijsmateriaal verborgen zit. Je bent precies en eerlijk. Zorgt dat je geen fouten maakt. Jij werkt het liefst op de achtergrond. En bent je bewust van het belang van jouw werk. De opleiding is breed en divers. Net als het vakgebied. Jij leert je weg in het laboratorium. Je leert in de major Biomedisch Onderzoek experimenteren en onderzoeken. Krijgt meer inzicht in biologische processen. Zoals de werking van een medicijn. Of jij kiest voor Forensisch Laboratoriumonderzoek. Je wordt specialist in onderzoek naar bewijsmateriaal. Je volgt een brede major op het gebied van biologie en chemie. Ben je geslaagd, dan ben je Bachelor of Applied Sciences (BAS).
open_in_newwebsite

printprint

locatieBreda
diplomaB AS Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34397
maximum aantal plaatsen: 210
geen honoursprogramma
de studiekeuzecheck

Waarom aan de Avans?

Je volgt gastlessen van professionals uit het bedrijfsleven. Daarmee sluit deze opleiding naadloos aan op de praktijk. Daarnaast is er een groot aanbod aan stage- en afstudeerprojecten, in binnen- en buitenland.

Met de app Prapp! ontdek je met interactieve games en testjes welke opleiding uit het domein Applied Science het beste bij jou past.

Open dagen en meeloopdagen

Proefstuderen Biologie en Medisch Laboratorium Onderzoek Breda

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwJe vakkenpakket hangt af van de richting die je kiest:
BMO = Biomedisch Onderzoek
FLO = Forensisch Laboratoriumonderzoek
1e jaar Het eerste jaar is oriënterend. Je krijgt les en werkt aan opdrachten. Je bootst een beroepssituatie na in samenwerking met professionals uit de praktijk. Je volgt lessen over levende chemie en celbiologie. Ontwikkelt laboratoriumvaardigheden en leert meer over schriftelijk rapporteren, veilige microbiologische technieken en het werken met DNA. Ook voer je experimenten uit.
periode
1234
BMO-FLO Rekenvaardigheden
BMO-FLO Levende chemie
FLO: Forensisch onderzoek in de praktijk
BMO-FLO Evenwichten
BMO-FLO Celbiologie
BMO: Engels
FLO: DNA en evolutie
FLO: Engels
FLO: Wiskunde
BMO: Anatomie en fysiologie
BMO: DNA en evolutie
BMO: Oncologie
BMO: Toegepaste wiskunde
FLO: Inleiding recht
BMO: Biotechnologie en gezondheid
FLO: fysische scheidingstechnieken
FLO: Structuurchemie
2e jaar Aan het eind van het tweede jaar leg je je studieroute vast. Dat betekent dat je je specialiseert(linkje, minor niet linken) en een minor volgt waarmee jij je kennis verdiept of verbreedt. In het derde of vierde jaar loop je minimaal een half jaar stage. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht in de praktijk.
periode
1234
BMO: DNA modificatie
BMO: Voeding en energie
FLO: Toxicologie
FLO: Genetica
BMO: Toxicologie
BMO: Biologische databases
BMO: Microbiologie
FLO: Gaschromatografie en HPLC
FLO: Statistiek 1
BMO: Biochemie
FLO: Criminalistiek
BMO: DNA detectie
BMO: DNA technologie en ethiek
BMO: Engels
BMO: Enzymkinetiek en klinische chemie
FLO: Forensische spectrometrie
FLO: Organische chemie basis
FLO: Recht
3e jaar
periode
1234
BMO: verdiepende minor
FLO: Stage of verbredende minor
BMO: verdiepende minor
FLO: Stage of verbredende minor
BMO: Stage L of verbredende minor
FLO: verdiepende minor
4e jaar
periode
1234
BMO: Stage L of M
FLO: Stage
BMO: Afstuderen of stage M
BMO: Afstuderen afstuderen
FLO: Afstuderen

specialisaties

major Forensisch Laboratoriumonderzoek

De major Forensisch Laboratoriumonderzoek gaat over technisch onderzoek ter ondersteuning van strafrecht. Je zoekt naar bewijsmateriaal. En doet bijvoorbeeld sporenonderzoek in het lab.

Je verzamelt bewijsmateriaal voor verzekeringsmaatschappijen, de brandweer, politie of het Openbaar Ministerie. Je onderzoekt de schuldvraag bij materiële schade of bij verwondingen. Of in extreme gevallen bij de dood. Je bepaalt zo snel mogelijk wat er gebeurd is. Je zoekt uit of er sprake is van een ongeval of dat er opzet in het spel is.

Jij doet je werk op de achtergrond in het laboratorium. Je bent je steeds bewust van het belang dat anderen aan jouw werk hechten. De rapporten die jij opstelt, maken het verschil tussen wel of geen schadevergoeding. Wel of geen schorsing of wel of geen boete. Je werkt secuur en bent zeker van je onderzoeksresultaat. Je blijft doorlopend kritisch op je werk en dat van je collega's. Juist omdat er zoveel van afhangt.

Je werkt in projecten die zoveel mogelijk uit de praktijk komen. Zoals drugs- of alcoholcontroles, brandonderzoek of onderzoek op een plaats delict. Je volgt les over levende chemie en DNA-technieken. Evenwichten. Scheidingstechnieken. En je volgt vakken als recht, staatsinrichting en wiskunde.

major Biomedisch Onderzoek

Jij kiest voor Biomedisch Onderzoek omdat je later wilt werken bij een ziekenhuis, universiteit of bedrijf. Wereldwijd. Met 1 doel: de gezond van mens, dier en milieu bevorderen.

De ontwikkelingen in het vakgebied gaan razendsnel. Bijvoorbeeld op het gebied van DNA. Jij buigt je over allerlei onderzoeksvragen. Over hoe je energie opwekt met bacteriën en of je daar een auto op kunt laten rijden. Of over hoe je honger in ontwikkelingslanden verhelpt; stuur je voedselpakketten of kweek je gewassen die tegen droogte kunnen. Of wat voor gevolgen het slikken van xtc heeft op het menselijk lichaam. Of de reden dat sommige mensen op latere leeftijd alzheimer of reuma krijgen en hoe je dit kunt voorkomen.

Je werkt veel aan projecten uit de praktijk. Je volgt lessen over biochemie, microbiologie en klinische chemie. Eiwitelektroforese, DNA en evolutie, immunologie, voeding en energie. Je volgt cursussen in Engels, rapporteren en wiskunde.

  1. Medische ResearchDeze specialisatie kun je kiezen als je de major Biomedisch Onderzoek volgt.
  2. Patiëntgericht OnderzoekDeze specialisatie kun je kiezen als je de major Biomedisch Onderzoek volgt.
  3. BiotechnologieDeze specialisatie kun je kiezen als je de major Biomedisch Onderzoek volgt.
  4. Forensic BiologyDeze specialisatie kun je kiezen als je de major Forensisch Laboratoriumonderzoek volgt.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet34% zelfstudie
33% theorie
33% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
Bij deze 4-jarige opleiding kies je meteen een richting: Biomedisch Onderzoek of Forensisch Laboratoriumonderzoek. In jaar 3 ga je je verder specialiseren. Een jaar bestaat uit 4 blokken. Elk blok heeft een centraal thema rond mens, milieu en gezondheid. Je volgt vakken, werkt in groepen aan projecten en krijgt gastcolleges van professionals uit de praktijk. Een deel van je studietijd deel je zelf in. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Het eerste jaar moet je er minimaal 52 halen.
docenten
Ons motto is: 'Studeren doe je niet alleen'. Je krijgt goede begeleiding van een enthousiast en deskundig team van medewerkers. Mensen die tijd maken om naar jou te luisteren. En je persoonlijk adviseren en begeleiden. Je maakt tijdens je opleiding gebruik van Xplora. De eigentijdse leeromgeving van Avans Hogeschool. Met werkplekken en multimediavoorzieningen. Breda biedt voor studenten diverse sportmogelijkheden. Studentenvereniging Virgo zorgt voor de nodige ontspanning naast je opleiding.
studeren in het buitenland
Je wilt graag stagelopen of afstuderen buiten Nederland. Dat kan. Het is een bijzondere ervaring om een tijd naar het buitenland te gaan. En kennis te maken met een andere cultuur. En een andere manier van werken en studeren. Wij hebben contact met organisaties over de hele wereld. Bijvoorbeeld in Costa Rica, Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Afrika, Amerika of Europa.
bindend studieadvies
  • minimaal 52 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2018
aanmelding deadline : 15 januari 2018
collegegeld nog niet bekend
1 september 2019
aanmelding deadline : 15 januari 2019
collegegeld nog niet bekend
Dit is een fixusopleiding. Dat betekent dat we maximaal 210 studenten toelaten tot de propedeuse. Je meldt je hiervoor uiterlijk 15 januari 2018 aan. Aanmeldingen na deze datum nemen we niet mee in de selectie. Zorg dus dat je op tijd bent. Je kunt je maximaal voor 2 fixusopleidingen aanmelden.
toelaatbare profielen
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4Met kennis van biologie, scheikunde en wiskunde B op havo-niveau. Alleen als je mbo-opleiding voldoende aansluit, ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding. Lees meer over de doorstroom van mbo naar hbo.
WO propedeuseNeem contact op met de instroomcoördinator via intake.atgm@avans.nl.
hbo-pNeem contact op met de instroomcoördinator via intake.atgm@avans.nl.

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
326kamerhuur in Bredarond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1194totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2012
?% daarvan is vrouw
29028 studenten aan de Avans Hogeschool
42% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

Op kamers in Breda

22635studenten studerend
9390studenten woonachtig   
€ 326gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
22 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/13 Avans
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
€ 326 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
12-24 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/13 HAN
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (HLO)
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/13 HAN
Life Sciences
€ 315 gemiddelde kamerhuur
3.9/5 studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
18 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/13 Hanze
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.2/5 studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/13 Hogeschool Leiden
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
6/13 HR
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/13 HU
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
95% Nederlandstalig
5% Engelstalig
8/13 Inholland
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
9/13 NHL
Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/13 NHL Stenden
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
11/13 Saxion
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
€ 250 gemiddelde kamerhuur
3.9/5 studenttevredenheid
142 eerstejaars
63% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
12/13 Stenden
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
13/13 VHL
Biologie en medisch laboratoriumonderzoek
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
30% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

opleidinggelijkenis met Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
Chemie
bekijk

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2015
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.14.0
inhoud3.73.7
docenten3.73.7
studiefaciliteiten3.23.3
studielast3.63.6
studiebegeleiding3.63.6

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek aan de Avans Hogeschool is beoordeeld door 296 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.1 uit 5.
bron: Avans Hogeschool
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 4.1 4
aantal eerstejaars 201 145
ervaren contacttijd per week 12-24 18-24
doorstroom naar tweede jaar 79% 62%
diploma binnen 5 jaar 49% 39%
doorstuderen 29% 29%
werk op niveau in 1,5 jaar 76%

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Je hebt als biomedisch of forensisch onderzoeker talloze mogelijkheden. In het bedrijfsleven. Of in het onderwijs, marketing of bio-informatica. Je werkt in de chemische sector. De arbeidsmarkt is de komende jaren goed in de Life Science. Je werkt in een werkveld waar organisaties zich wereldwijd mee bezig houden. Je levert een bijdrage aan de gezondheid van mens en dier. De arbeidsmarkt van Forensisch Laboratoriumonderzoek is veel in ontwikkeling. De overheid investeert flink in uitbreiding van opsporings- en forensisch onderzoekspersoneel. Met name bij politie, brandweer, justitie en het Nederlands Forensisch Instituut neemt de vraag naar specialisten op hbo-niveau toe. Hoeveel werkgelegenheid er binnen deze sector zal ontstaan is op dit moment nog onduidelijk. Daarom is de major Forensisch Laboratorium Onderzoek breed opgezet. In het domein van technologie, gezondheid en milieu. Je kunt na je opleiding ook terecht in andere werkvelden van de Life science. Kijk op www.feelthechemistry.nl en www.proef.info om een indruk te krijgen van de diverse beroepen.


huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2218gemiddeld bruto maandloon
23%kans op een vaste baan
81%kans op een voltijd baan
50%kans op een baan op niveau
60%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
87%is tevreden over de studiekeuze

vergeleken met andere studies

zoektijd baangemiddeld
salaris na 1,5 jaar slecht
kans op een vaste baan slecht
bron: Elsevier beste banen

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Wageningen UniversityAnimal Sciences+ aanv. eisen
Wageningen UniversityAquaculture and Marine Resource Management+ aanv. eisen
Wageningen UniversityBioinformatics+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitBiology+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityBiology+ 60 EC pre-master
Universiteit TwenteBiomedical Engineering+ 36 EC pre-master
Radboud UniversiteitBiomedical Sciences+ 60 EC pre-master
Wageningen UniversityBiotechnology+ aanv. eisen
Amsterdam VUDrug Discovery and Safety+ 12 EC pre-master
Wageningen UniversityFood Safety+ aanv. eisen
Universiteit TwenteHealth Sciences+ 30 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in biologie full-time,part-time,dual educational+ aanv. eisen
HANMaster Molecular Life Sciencesgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitMedical Biology+ 30 EC pre-master
ErasmusMolecular Medicine research+ aanv. eisen
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology and Society full-time,part-time+ aanv. eisen
Wageningen UniversityPlant Biotechnology+ aanv. eisen
Wageningen UniversityPlant Sciences+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

  • biomedisch onderzoeker
  • forensisch laboratoriumonderzoeker
bron: StudieData

Contact

Studenten Informatie Balie
E: studentinfo@avans.nl
T: +31 (0)885257550
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite