Accountancy

Avans Hogeschool

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Tijdens de hbo-opleiding Accountancy in deeltijd leer je betrouwbare financiële overzichten te maken. Je gaat bedrijfsprocessen doorgronden en informatie delen. Met veel vrijheid, in je eigen tempo.

open_in_newwebsite

locatieBreda
diplomaB Ec
typeregulier, 240 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar deeltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34406
Een restauranthouder wil zijn zaak overdragen aan zijn zoon. Je treedt op als financieel adviseur. Een autobedrijf groeit. Jij geeft advies over een betere administratie. Als accountant heb je een belangrijke, adviserende taak. Bedrijven kunnen jouw financiële kennis goed gebruiken. Jij geeft je carrière een impuls. Je wilt je kennis en vaardigheden uitbreiden tot hbo-niveau. Je houdt van cijfers, kunt goed analyseren en werkt graag samen. Jij wilt leren hoe je een jaarverslag leest. En hoe je een complexe begroting opstelt. Jij hebt ambitie en ziet niet op tegen een pittige studie. Dan is Accountancy iets voor jou. Je krijgt alle bagage voor een volgende stap in je loopbaan. Het onderwijsaanbod kenmerkt zich door flexibiliteit. Experts uit het vakgebied trainen jou in het vak. Jij leert communiceren, organiseren, analyseren en plannen. De opleiding is ontwikkeld met beroepsorganisaties. En heeft het karakter van een vakopleiding. Ben je geslaagd, dan mag je de titel Bachelor of Business Administration (BBA) voeren.

Deze opleiding heeft meerdere vormen :
de studiekeuzecheck

Waarom aan de Avans?

De deeltijdopleiding Accountancy is opgebouwd uit 11 modules. Je bepaalt zelf in welke volgorde en in welk tempo je deze volgt. Tijdens de opleiding toon je je mondelinge en schriftelijke advies- en onderzoeksvaardigheden aan. Je doet geen afstudeeropdracht. Wel kun je tijdens de keuzemodule je eigen interesse verder uitdiepen. De studieadviseur helpt je bij het uitstippelen van jouw traject. De docenten komen uit het werkveld of zijn nog werkzaam in de praktijk.
Tweejarige opleiding

Als je 4 jaar studeren te lang vindt, kun je ook kiezen voor de tweejarige deeltijdopleiding Finance Associate degree. Na het behalen van deze opleiding kun je er alsnog voor kiezen om je hbo-diploma Accountancy te behalen.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
Basisvaardigheid gedrag en communicatie

Als financieel professional heb je kennis over de eigen huishouding, je hebt onderzoekend vermogen en schriftelijke communicatieve vaardigheden. Dat is de basis voor een gefundeerd, integer rapport.

Basisvaardigheid bedrijfscalculaties en statistiek

Je leert over financiële berekeningen en het toetsen van hypotheses. Dat is de basis voor het geven van financieel advies.

Beschrijven van bedrijfsprocessen

Bedrijfsprocessen bestaan uit procedures en systemen. Wil je deze goed beheersen, dan moet je ze eerst goed kunnen beschrijven en begrijpen. Dat leer je in deze module.

Bedrijfseconomisch calculeren en beslissen

In deze module leer je over de elementaire beginselen en basisinstrumenten van de bedrijfseconomie. Met die kennis maak je goede bedrijfseconomische afwegingen.

Jaarrekening opstellen en lezen

De administratie is een belangrijke pijler van de onderneming. In deze module leer je hoe je een jaarrekening opstelt vanuit een financiële administratie.

Fiscaliteit en privaatrecht

Je leert fiscale berekeningen maken en eenvoudige belastingaangiften doen voor zowel natuurlijke personen (inkomstenbelasting) als voor rechtspersonen (vennootschapsbelasting en omzetbelasting).

Bedrijfswaarde bepalen

Je leert de waarde van een onderneming bepalen zodat je het management kunt ondersteunen bij investeringsbeslissingen. De vakken zijn onder meer: kapitaalfinanciering en financiële markten.

Oordeelsvorming en rapportage (OVR)

In de module komen meerdere vaardigheden bij elkaar: het onderscheiden van vormen van bedrijfsvoering, processen en de jaarrekening auditen en een oordeel vormen over de betrouwbaarheid van informatie

Overall-toets Accountancy

Met de landelijke overall toets (OAT) sluit je de bacheloropleiding Accountancy af. Na deze module kan je een oordeel vormen over een organisatie op basis van de kernvakken ICAIS, AA en FA.

Management informatiesystemen opzetten

Met KPI's oftewel kritieke prestatie-indicatoren meet je de prestaties van een bedrijf. Als financieel professional kun je er strategische doelstellingen in herkennen en aan afmeten.

Keuzemodule

Je specialiseert je in een richting die van belang is voor jouw toekomstige beroep. Daarnaast kun je tijdens deze module alvast een deel van je post-hbo traject afleggen.

Keuzemodule: Aansluitingsmodule post-hbo AA

Bij het behalen van deze module krijg je een half jaar vrijstelling voor de vervolgopleiding bij Avans+.

Keuzemodule: Praktijkgericht onderzoek uitvoeren

In de module ga je aan de slag met een praktijkgericht probleem en op basis daarvan voer je een onderzoek uit. Dit onderzoek leidt tot een onderbouwde conclusie en aanbeveling aan jouw opdrachtgever.

Keuzemodule: Aansluitingsmodule premaster RA

Bij het behalen van deze module krijg je een half jaar vrijstelling voor de vervolgopleiding aan Nyenrode Business Universiteit.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
De opleiding Accountancy is opgebouwd uit 11 modules. Elk half jaar worden alle modules aangeboden. Je kiest dus zelf wanneer je welke module volgt. Je leert door contactonderwijs, online learning en werkplekonderwijs. De opleiding duurt gemiddeld 4 jaar, maar is afhankelijk van enkele factoren. Mogelijk krijg je vrijstellingen vanwege je vooropleiding, of volg je meerdere modules tegelijkertijd.
studielast
Op vrijdagochtend en -middag volg je colleges in Breda. Wil je versnellen, volg dan ook colleges op dinsdag, tegelijk met de studenten van Finance & Control. Er is geen aanwezigheidsplicht. Als jij je met zelfstudie de stof eigen kunt maken, mag dat ook. Wekelijks besteed je 12 tot 16 uur aan je studie.

Het is ook mogelijk om in te stromen in februari. De lesdag is dan op dinsdag, samen met de studenten Finance & Control.

Let op: het kan zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.
bindend studieadvies
  • minimaal 52 EC in de eerste 24 maanden

Toelating en kosten

startmomenten

1 februari 2024

aanmelding deadline : 15 december 2023
collegegeld nog niet bekend

1 september 2023

aanmelding deadline : 1 juli 2023
wettelijk tarief : € 1966 (€983 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 5869

1 september 2024

aanmelding deadline : 1 juli 2024
collegegeld nog niet bekend

Sta je voor deze opleiding al ingeschreven via Studielink, dan kun je je via AvansStudyPath inschrijven voor de diverse modules. In AvansStudyPath vind je nog meer informatie over de opleiding van je keuze. Je ziet precies hoe verschillende modules zijn opgebouwd, hoe er wordt getoetst, wat er van je wordt verwacht en wat je na afsluiting van de betreffende module moet kunnen. Ook vind je hier wat de leeruitkomsten zijn, wanneer je kunt starten met de module en waar de lessen worden gegeven.
toelaatbare profielen
havo N&Ttoelaatbaar
havo N&Geconomie of m&o of be
havo E&Mtoelaatbaar
havo C&M(economie of m&o of be) + (wiskunde A of wiskunde B)
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo C&Mtoelaatbaar
MBO niveau 4toelaatbaar
toelatingseisen

werk naast de opleiding (duaal)
Voor bepaalde modules moet je opdrachten kunnen uitvoeren op een relevante werkplek. We adviseren je daarom om naast je opleiding 20 uur te werken in een financieel-administratieve functie. Voor sommige modules moet je werkzaamheden verrichten bij een NBA-erkend accountantskantoor.

studie kosten
bron: Avans Hogeschool
bedrag kostenpost
€ 700studiematerialenper jaar

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/9 Avans
Accountancy
€ 326 gemiddelde kamerhuur
34 eerstejaars
47% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/9 Fontys
Accountancy
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/9 HAN
Accountancy
€ 323 gemiddelde kamerhuur
5 eerstejaars
20% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/9 LOI
Accountancy
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
5/9 MVP
Accountancy
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
6/9 MVP
Accountancy - Dag
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/9 MVP
Afstudeeropdracht Accountancy - Dag
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/9 MVP
Accountancy - Zaterdag
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/9 MVP
Afstudeeropdracht Accountancy - Zaterdag
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Na het behalen van je hbo-diploma werk je als assistent-accountant op een RA- of AA-kantoor. In de wereld van financieel en administratief management. Met je diploma ben je goed voorbereid op functies in het bedrijfsleven, bij non-profit organisaties of overheidsinstellingen. De opleiding is een goede basis voor een management- of adviesfuncties. Zoals intern accountant, extern (openbaar) accountant, overheidsaccountant, controller of hoofd financieel-economische opleiding. De laatste jaren kiezen veel afstudeerders voor een functie bij het bedrijfsleven of de overheid.


aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Tilburg UniversityAccountancy+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteBusiness Administration+ 30 EC pre-master
HANCirculaire Economie part-timegeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityInformation Management+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityInternational Management+ 30 EC pre-master
UULeraar VHO algemene economie full-time,part-time educational+ 120 EC pre-master
Wageningen UniversityManagement, Economics and Consumer Studies+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityMarketing Analytics+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityMarketing Management+ 30 EC pre-master
HRMaster in Consultancy and Entrepreneurshipgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityOrganization and Management Studiesgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityStrategic Management+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversitySupply Chain Management+ 30 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

accountant
assistent-accountant
controller
financial manager
junior registeraccountant
bron: StudieData

Contact

Studenten Informatie Balie
E: studentinfo@avans.nl
T: 088-5257550
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite