Chemie

Avans Hogeschool

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Jij wilt alles weten van moleculen. Scheikunde is je favoriete vak. Na de opleiding Chemie verbeter jij analysemethoden, medicijnen of duurzame kunststoffen of je wordt specialist in bewijsmateriaal.

Er is een misdrijf gepleegd. Jij achterhaalt wat er gebeurd is. Onderzoekt vezels en vingerafdrukken. Gifsporen. Inkt van een dreigbrief. Op het lab. Met geavanceerde apparatuur. Een bedrijf heeft een goed werkend medicijn ontwikkeld. Jij zorgt voor een goede smaakstof. Die de werking niet verstoort. Of je zorgt voor een analyse van het medicijn. Belangrijk chemisch werk. Jij bent nieuwsgierig. Vindt scheikunde interessant. Want chemie is overal. Je wilt er meer van weten. Vernieuwend bezig zijn met eten, drinken en gezondheid. Je bent vindingrijk. Denkt exact. En werkt secuur. Je kiest tussen twee majors. Food & Pharma. Of Forensisch Chemisch Onderzoek. Food & Pharma gaat over eten, drinken en medicijnen. Daarin zitten allerlei stoffen. Zoals antioxidanten. Stabilisators. Vitamines. Geur- en smaakstoffen. En conserveermiddelen. Jij leert de werking van deze stoffen te analyseren. Legt je toe op gezonde voeding. En ontwikkelt nieuwe medicijnen. Je leert bij Forensisch Chemisch Onderzoek bewijsmateriaal te verzamelen. En draagt bij aan politie- of gerechtelijk onderzoek. Na je opleiding ben je Bachelor in Chemie.

Deze opleiding heeft meerdere vormen :
open_in_newwebsite

printprint

locatie's-Hertogenbosch
diplomaB AS Chemie
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34396
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma
de studiekeuzecheck

Waarom aan de Avans?

De opleiding in 's-Hertogenbosch richt zich op voedselchemie, pharma, forensische chemie en analytische chemie. We werken intensief samen met innovatieve bedrijven uit de regio. Elk kwartaal ga je op excursie bij bedrijven en voert actuele projecten voor ze uit. Zo verbeter je je vaardigheden en vergroot je je kennis.

Deze opleiding is gekozen tot beste opleiding Chemie, door weekblad Elsevier 2018 en door Keuzegids Hbo 2019.
Met de app Prapp! ontdek je met interactieve games en testjes welke opleiding uit het domein Applied Science het beste bij jou past.

Open dagen en meeloopdagen

Proefstuderen Chemie 's-Hertogenbosch 's-Hertogenbosch
Proefstuderen Chemie 's-Hertogenbosch 's-Hertogenbosch

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwJe vakkenpakket hangt af van de richting die je kiest.
FCO = Forensisch Chemisch Onderzoek
FPH = Food & Pharma
1e jaar Je leert meer over chemie. Over de 'levende' chemie in planten en dieren, over evenwichten, scheidingsmethoden van kleine moleculen en veilige microbiologische technieken. Je doet onderzoek en voert experimenten uit in moderne laboratoria met geavanceerde apparatuur. Je traint jezelf in schriftelijk rapporteren, wiskunde en Engels. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Het eerste jaar moet je er minimaal 52 halen om door te gaan.
periode
1234
FCO-FPH: Project Alcohol
FCO: Forensisch onderzoek in de praktijk
FCO-FPH: chemisch rekenen
FCO-FPH: levende chemie
FPH: in de praktijk
FCO-FPH: Project Voedselveiligheid
FCO-FPH: Schriftelijk rapporteren
FCO-FPH: Evenwichten
FPH-FPH: Structuurchemie
FCO-FPH: Scheidingsmethoden
FCO-FPH: Engels
FCO-FPH: Project Drugs en doping
FPH: Biobased toepassingen
FCO-FPH: Moleculaire fysiologie
FCO-FPH: Moleculen in interactie
FCO: Inleiding recht
FCO-FPH: Inleiding chromatografie
FCO-FPH: Project Voeding en Gezondheid
FCO-FPH: Spectroscopie
FCO-FPH: Wiskunde
FCO-FPH: Elektrochemische analysemethoden
2e jaar Je leert alles over scheidingstechnieken en verdiept je in toxicologie. Je voert projecten uit over enzymen en organische synthese. Aan het eind van het tweede jaar leg je je studieroute vast. Dat betekent dat je je specialiseert en een minor kiest waarmee jij je kennis verder gaat verdiepen of verbreden. In het derde of vierde jaar loop je een half jaar stage. Je sluit de opleiding af met een afstudeerstage in de praktijk.
periode
1234
FCO: Project Dreigbrief
FPH: Project Energie
FCO-FPH: Statistiek 1
FCO-FPH: Gaschromatografie en HPLC stage
FCO-FPH: Project Toxicologie
FCO-FPH: Organische chemie stage
FCO-FPH: Pharmacologie afstuderen
FCO-FPH: Statistiek 2
FCO-FPH: Structuuropheldering
FCO: Criminalistiek
FCO: Project Brandonderzoek
FPH: Katalyse
FPH: Project Voeding
FCO-FPH: Fysische chemie
FCO-FPH: Geavanceerde analysetechnieken
FCO: Forensische polymeerchemie
FCO: Project Drugslaboratorium
FPH: Project Functionele ingrediënten
FPH: Toegepaste polymeerchemie
3e jaar
periode
1234
FCO: Minor of Stage
FPH: Specialisatie
FCO: Specialisatie
FPH: Minor of Stage
4e jaar
periode
1234
FCO-FPH: Stage of Minor
FCO-FPH: Afstuderen

specialisaties

major Food & Pharma

Food & Pharma zet scheikunde in voor onze gezondheid. Je ontwikkelt stoffen die gebruikt worden in eten en drinken of werkt mee aan de ontwikkeling van medicijnen.

Je leert in de major wat gezonde voeding doet voor ons lichaam. Je analyseert voedingsstoffen en produceert natuurlijke geur- en kleurstoffen. En verdiept je in alle toevoegingen die in ons eten zitten: antioxidanten, stabilisators, vitamines, geur- en smaakstoffen en conserveermiddelen. Ze staan bij bijna elk product in een code in de ingrediëntenlijst. Je ontdekt wat deze stoffen toevoegen.

Je ontwikkelt nieuwe medicijnen of nieuwe stoffen daarvoor. Veel geneesmiddelen hebben hun oorsprong in de natuur. Je leert de werkzame stof uit de grondstof te halen en deze te analyseren. En ontdekt hoe je de eigenschappen kunt verbeteren door aan de moleculen te sleutelen. Ook het bedrijfsleven, de gezondheidszorg en overheidsinstellingen in Noordoost-Brabant erkennen het belang van voeding en gezondheid. Zij hebben hun krachten gebundeld en organiseren initiatieven op deze gebieden. Zoals Fhealinc, waarop de specialisatie Food & Pharma goed aansluit. Je werkt in deze major nauw samen met de voedsel- en farmaceutische industrie in en rond 's-Hertogenbosch.

major Forensisch Chemisch Onderzoek

Forensisch Chemisch Onderzoek zet analytisch onderzoek in ter ondersteuning van ons strafrecht. Je leert in het lab analysetechnieken waarmee je chemische informatie uit bewijsmateriaal haalt.

De major gaat vooral over bewijsmateriaal verzamelen en analyseren. Verzekeringsmaatschappijen, brandweer, politie of het Openbaar Ministerie bepalen met jouw informatie de schuldvraag bij materiële schade, verwondingen of de dood. Jouw taak is om zo snel mogelijk vast te stellen wat er gebeurd is. Of er sprake is van een ongeval of dat er opzet in het spel is.

Je doet je werk grotendeels in het laboratorium. Jouw rapporten maken het verschil. Je conclusies bepalen of iemand wel of geen schadevergoeding, boete of celstraf krijgt. Je moet dus heel secuur werken en kritisch blijven op wat je doet. En eerlijk blijven over de onderzoeksresultaten, juist omdat er zoveel van afhangt.

Deze major behandelt thema's op het gebied van mens, milieu en gezondheid. Je werkt veel in projecten, vaak uit de praktijk. Je doet drugs- of alcoholcontroles, brandonderzoek of misdaadonderzoek. Les krijg je in scheikunde en biologie, levende chemie, DNA-technieken, evenwichten, scheidingstechnieken en laboratoriumvaardigheden. Ook de lessen recht, staatsinrichting en wiskunde komen je later van pas.

 1. Food & PharmaDeze specialisatie kun je kiezen als je de major Food & Pharma volgt.
 2. Forensische ChemieDeze specialisatie kun je kiezen als je de major Forensisch Chemisch Onderzoek volgt.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet34% zelfstudie
33% theorie
33% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
Bij de 4-jarige opleiding Chemie kies je meteen een richting: Food & Pharma (FPH) of Forensisch Chemisch Onderzoek (FCO). In jaar 3 kies je je specialisatie. Elk jaar bestaat uit 4 blokken waarin steeds een ander thema rond mens, milieu en gezondheid centraal staat. De basiskennis leer je via cursussen, trainingen en practica. Daarnaast werk je in groepen aan een casus. De uitwerking ervan sluit aan bij jouw richting. Je hebt regelmatig contact met professionals.
docenten
Studeren doe je niet alleen. Daarom kun je rekenen op goede begeleiding van een enthousiast en deskundig team van medewerkers. Die tijd maken om naar jou te luisteren. En je persoonlijk adviseren en begeleiden. Je maakt tijdens je opleiding gebruik van Xplora. De eigentijdse leeromgeving van Avans Hogeschool. Met werkplekken en multimediavoorzieningen.
studeren in het buitenland
Chemie is overal ter wereld actueel. Je stage lopen in het buitenland is een bijzondere ervaring. Je maakt kennis met een andere cultuur. Met een andere manier van werken en studeren. Afhankelijk van de route die je kiest ben je 20 of 30 weken in het buitenland. Je behaalt daarmee 30 of 45 studiepunten.

Je kunt stage lopen in onder meer Engeland, Italië, Frankrijk en België. Maar ook verder van huis. In Amerika, Zuid-Afrika, Costa Rica, Nieuw-Zeeland en Australië.
bindend studieadvies
 • minimaal 52 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2019
aanmelding deadline : 1 mei 2019
collegegeld nog niet bekend
toelaatbare profielen
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4Met kennis van natuurkunde en scheikunde. En van wiskunde B op havo-niveau. Alleen als je mbo-opleiding voldoende aansluit, ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding. Lees meer over de doorstroom van mbo naar hbo.
WO propedeuseNeem contact op met de instroomcoördinator via intake.atgm@avans.nl.
hbo-pNeem contact op met de instroomcoördinator via intake.atgm@avans.nl.
toelatingseisen

basiskennis
Je hebt een mbo-diploma. Voor deze opleiding heb je wiskunde B op havoniveau nodig. Is je kennis van wiskunde niet op dit niveau, dan word je niet toegelaten. Volg daarom op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, kun je aan je docent vragen of het keuzedeel nuttig is voor jou.

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
293kamerhuur in 's-Hertogenboschrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1161totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

584 studenten volgen deze opleiding
43% daarvan is vrouw
122 eerstejaars gestart in 2017
42% daarvan is vrouw
29028 studenten aan de Avans Hogeschool
42% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in 's-Hertogenbosch

16438studenten studerend
4627studenten woonachtig   
€ 293gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/16 Avans
Chemie
€ 293 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
122 eerstejaars
41% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/16 Avans
Biobased Technology and Chemistry (major)
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/16 Avans
Chemie
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
122 eerstejaars
41% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/16 HAN
Chemistry
star NVAO
€ 315 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
45 eerstejaars
31% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/16 HAN
Chemie (HLO)
star NVAO
€ 315 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
45 eerstejaars
31% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/16 Hanze
Chemie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/16 Hogeschool Leiden
Chemie
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
8/16 HR
Chemie
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
63 eerstejaars
50% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/16 HU
Chemie
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/16 Inholland
Chemie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
11/16 NHL
Chemie
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
12/16 NHL Stenden
Chemie
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
13/16 NHL Stenden
Chemie
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
14/16 Saxion
Chemie
€ 250 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
72 eerstejaars
40% vrouw
? uur contacttijd/week
15/16 Stenden
Chemie
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
16/16 VHL
Chemie
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.23.9
inhoud3.93.7
docenten3.93.7
studiefaciliteiten3.73.4
studielast3.63.5
studiebegeleiding3.83.6

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Chemie aan de Avans Hogeschool is beoordeeld door 124 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.2 uit 5.
bron: Avans Hogeschool
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 4.4 4
aantal eerstejaars 79 69
ervaren contacttijd per week 18-24 18-24
doorstroom naar tweede jaar 88% 59%
diploma binnen 5 jaar 54% 35%
doorstuderen 21% 28%
werk op niveau in 1,5 jaar 82%

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Je hebt als hbo-chemicus een boeiend vak. Vol uitdagingen. Er is ook veel werk. In proces- en productontwikkeling. Onderzoek. Of managementadvies. Je kiest uit alle sectoren. Want vrijwel elke industrie heeft chemici of chemisch technologen in dienst. Lever dus je wezenlijke bijdrage. Aan een klein of groot bedrijf. Je eigen bedrijf. Of de wereldeconomie. De vraag naar specialisten in Forensisch onderzoek wordt steeds groter. Bij verzekeringsmaatschappijen. Bedrijven in de beveiligingsbranche. En bij de overheid. Die bewust investeert in opsporings- en forensisch onderzoekpersoneel. Dat levert functies op bij de politie. Justitie. En het Nederlands Forensisch instituut.


huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2278gemiddeld bruto maandloon
23%kans op een vaste baan
82%kans op een voltijd baan
49%kans op een baan op niveau
45%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
76%is tevreden over de studiekeuze

vergeleken met andere studies

zoektijd baangemiddeld
salaris na 1,5 jaar goed
kans op een vaste baan gemiddeld
bron: Elsevier beste banen

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit TwenteBiomedical Engineering+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteChemical Engineering+ 30 EC pre-master
TUeChemical Engineering+ 30 EC pre-master
Amsterdam VUChemistry+ 12 EC pre-master
Amsterdam VUDrug Discovery and Safety+ 12 EC pre-master
Wageningen UniversityEarth and Environment+ aanv. eisen
Universiteit TwenteEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteIndustrial Engineering and Management+ 30 EC pre-master
TUeInnovation Management+ 30 EC pre-master
UtrechtLeraar VHO scheikunde full-time,part-time educational+ 90 EC pre-master
Wageningen UniversityMolecular Life Sciences+ motivatiebrief
+ cijfergemiddelde
HanzeMsc in Datascience for Life Sciencesgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteNanotechnology+ 30 EC pre-master
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology and Society full-time,part-time+ aanv. eisen
TUeLeraar VHO Scheikunde educational+ 30 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Scheikunde educational+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteSustainable Energy Technology+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityWater Technology+ 60 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

 • analist
 • laborant
 • productmanager
 • productontwikkelaar
 • researchmedewerker
 • technisch onderwijsassistent
 • toegepast (forensisch) onderzoeker
 • voedingsmiddelenchemicus
bron: StudieData

Contact

Studenten Informatie Balie
E: studentinfo@avans.nl
T: +31 (0)885257550
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite