Rechtsgeleerdheid

Universiteit Leiden

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Het recht brengt door middel van regels en afspraken orde in de maatschappij. In Leiden krijg je te maken met onderwerpen als belasting, drugshandel, sport of stakingen.

Iedereen heeft met recht te maken. Er is al sprake van een juridische handeling als je een brood koopt of het beltegoed van je mobiele telefoon opwaardeert. Aangezien de maatschappij continu aan verandering onderhevig is, verandert ook de ordening van die maatschappij, en dus het recht, voortdurend. Als jurist kun je dan ook te maken krijgen met uiteenlopende onderwerpen als consumentenbescherming, belastingen, drugshandel, draagmoederschap, politieke partijen, sport of stakingen. Na je studie kun je de juridische problemen die zich daarbij voordoen, oplossen. De rechtsregels pas je dan toe op praktijksituaties. Rechten studeren is dus zeker geen kwestie van uit je hoofd leren! Na je bacheloropleiding kun je doorstromen naar een van de specialisaties binnen de masteropleiding Rechtsgeleerdheid. Na je studie kun je terecht in de advocatuur, de rechterlijke macht, de belastingadviespraktijk, in het notariaat of als wetgevingsjurist. Maar ook in het bedrijfsleven of non-profitsector kun je aan de slag. Goede juristen zijn overal nodig.
Deze opleiding heeft meerdere vormen :
open_in_newwebsite

printprint

locatieLeiden
diplomaLLB Rechtsgeleerdheid
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code50700
heeft geen numerus fixus
heeft een honours programma
Rechten studeren in Leiden
Welke rol ga jij spelen in de wereld?
Welke voorlichtingsdag helpt jou bij je studiekeuze?

Waarom aan de Universiteit Leiden?

Rechtsgeleerdheid is een brede juridische opleiding waarin veel aandacht is voor het goed verwoorden van juridische argumenten, zowel mondeling als op papier. Je leert in de bacheloropleiding hoe je zelfstandig een wetenschappelijk onderzoek doet. In Leiden is er ook veel aandacht voor de praktijk. Bijna alle docenten werken in de praktijk: als rechter, notaris, advocaat of in het bedrijfsleven. Tevens is er een loopbaancoach die je ondersteunt bij de stap naar de arbeidsmarkt.
De faculteit is continu bezig met de vernieuwing en verbetering van het onderwijs met veel aandacht voor de student. In het studiejaar 2007-2008 is de faculteit gestart met een intensief tutoraat door hoogleraren en hoofddocenten. Met succes want steeds meer studenten halen in hun eerste jaar al hun studiepunten. Daarnaast is het onderwijs sinds 2013 intensiever, representatiever en selectiever geworden, zodat studenten in een zo vroeg mogelijk stadium kunnen bepalen of de studie echt iets voor hen is. De rechtenfaculteit loopt ook voorop bij het invoeren van een digitale leeromgeving en ICT heeft een belangrijke plaats in het onderwijs.

Het ontwikkelen van juridische vaardigheden ontwikkelen is één ding, het daadwerkelijk toepassen is een tweede. Daarom trainen we in Leiden veel van deze vaardigheden. Die komen altijd goed van pas, welk werk je ook gaat doen. Tijdens het vak Moot Court oefen je in de nieuwe Moot Court zaal als een echte rechter, officier van justitie of advocaat je toekomstige rol. Formuleren van argumenten en zoeken in jurisprudentie komen aan bod. Ook leer je te pleiten om de rechter te overtuigen van jouw standpunt.

Open dagen en meeloopdagen

Open Dag Leiden
Op de Open Dag maak je kennis met alle bacheloropleidingen van de Universiteit Leiden. Oriënteer je op één of meer bachelorstudies tijdens de presentaties en bezoek de Informatiemarkt. Je kunt al je vragen stellen aan studenten en studieadviseurs. En ontdek of Leiden jouw studentenstad is.
Proefstuderen Rechtsgeleerdheid Leiden
Wil je ervaren hoe het is om Rechten te studeren in Leiden? Kom Proefstuderen op 29 maart! Tijdens het Proefstuderen volg je als een student een hoor- en werkcollege. Daarnaast kun je al je vragen stellen aan de docent en aan studenten die Rechten studeren.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwhttps://studiegids.leidenuniv.nl/studies/show/rechtsgeleerdheid
1e jaar In Leiden is studeren niet alleen gericht op onthouden, concretiseren en toepassen. Je leert ook structureren, analyseren en helder presenteren. Je leert in het eerste jaar al een juridische casus analyseren. Vanaf het begin van de bacheloropleiding krijg je training in schriftelijke en mondelinge verslaglegging en in het presenteren van je ideeën. Want iets bedenken is één ding: zonder goede presentatie komt het niet over.
periode
stage keuzevak stage
2e jaar Je specialiseert je vanaf je tweede jaar. In je derde jaar heb je bovendien een vrije keuzeruimte van 15 studiepunten. Je vult die voor een groot deel zelf in met:

  • Keuzevakken
  • Een minor
  • Een stage
  • Colleges of een stage in het buitenland
3e jaar Vooral in het derde jaar ga je met je specialisatie de diepte in. Binnen de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid kun je kiezen tussen een speciaal blok Privaatrecht of Publiekrecht.
In dit blok voer je een onderzoeksopdracht uit en schrijf je een paper. Daarnaast is een belangrijk onderdeel de oefenrechtbank Moot Court je juridische vaardigheden traint.

specialisaties

specialisatie Recht en economie

Je hebt belangstelling voor zowel recht als economie en je kunt of wilt niet kiezen. Dan is de opleiding Recht en Economie iets voor jou.

In deze afstudeerrichting besteed je ongeveer 30% van de studietijd aan economische vakken en de overige tijd aan vakken uit de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Met het bachelordiploma van Recht en Economie mag je doorstromen naar de masteropleiding Rechtsgeleerdheid, waarin zeven specialisaties worden aangeboden. Na deze studie kun je bijvoorbeeld gaan werken op het terrein van overheidsbeleid, maar ook in de marktsector.

afstudeerrichting International Business Law

De richting International Business Law (IBL) is onderdeel van de bachelor Rechten.

Deze variant is speciaal ingericht voor de student die een functie ambieert in het internationale bedrijfsleven; in een bedrijf, of als advocaat, bij de overheid of een internationale organisatie belast met regulering of financieel toezicht. Bij IBL bouw je grondige, algemene kennis op van Rechtsgeleerdheid, die je uitbreidt met vakken die voor internationaal opererende bedrijfsjuristen tegenwoordig essentieel zijn.

specialisatie Entrepreneurship and Management

Het programma bestaat voor ongeveer 70% uit vakken van de bacheloropleiding Rechten.

Daarnaast besteed je ca. 30% van de tijd aan een vakken van Entrepreneurship and Management, dat speciaal is afgestemd op rechtenstudenten. Je vult het vakgebied Rechten aan met vakken op het gebied van management, economie, financiën en arbeids- en organisatiepsychologie. Veel rechtenstudenten willen na hun studie het bedrijfsleven in en velen komen daar ook nu al terecht. Entrepreneurship and Management biedt je echter nog meer kansen op zo'n loopbaan, omdat je tijdens je studie al grondig kennis hebt kunnen maken met bedrijfseconomie en management.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
hoorcollege, individuele opdracht, literatuurstudie, stage, werkcollege, werkgroep, zelfstudie
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden
honours-/excellence program Honours Academy

De Honours Academy biedt getalenteerde en gemotiveerde studenten alle kansen om zich tijdens hun studie te ontwikkelen tot leiders voor de toekomst.

Leiders in de meest brede zin van het woord: als wetenschapper, binnen het bedrijfsleven of ergens anders in de maatschappij. Deze studenten stimuleren hun kennis en vaardigheden om deze op een optimaal niveau te brengen, zodat ieder op zijn of haar eigen manier in de samenleving het verschil kan maken, dat is de doelstelling.

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2019
aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083
niet-EU/EER studenten : € 10800
1 september 2020
aanmelding deadline : 1 mei 2020
collegegeld nog niet bekend
toelaatbare profielen
vwo C&Mtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
350kamerhuur in Leidenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1218totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

2304 studenten volgen deze opleiding
59% daarvan is vrouw
525 eerstejaars gestart in 2017
59% daarvan is vrouw
27713 studenten aan de Universiteit Leiden
59% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

JFV Grotius
De Juridische Faculteitsvereniging Grotius is een studievereniging die is verbonden aan de Faculteit Rechten in Leiden. Iedereen die studeert aan de rechtenfaculteit Leiden kan lid worden bij JFV Grotius.
Je kunt als student aan de rechtenfaculteit Leiden voor €5,- per jaar lid worden van JFV Grotius. Hiermee krijg je toegang tot al onze evenementen, activiteiten en faciliteiten. Denk hierbij aan kantoorbezoeken, trainingen, lezingen, excursies en mooie reizen maar ook aan onze tweewekelijkse borrel, diners en een groot aantal feesten met als hoogtepunt natuurlijk het Gala. Bovendien krijg je bij ons 5% korting op al je studieboeken (de eerste twee weken van elk semester) als je deze via ons aanschaft.

Onze activiteiten en evenementen zouden niet mogelijk zijn zonder de inzet van actieve leden. Als lid van JFV Grotius kan je ervoor kiezen om actief te zijn door commissiewerk te doen. Commissiewerk draagt bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, is goed voor je netwerk, geeft een hoop voldoening en is bovendien ontzettend leuk!

Op kamers in Leiden

31058studenten studerend
12630studenten woonachtig   
€ 350gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Reijer Passchier
Afgestudeerd Rechten

Voor wie is Rechten geschikt?

“Als je nieuwsgierig bent naar de wereld, graag kranten leest en geïnteresseerd bent in maatschappelijke ontwikkelingen, dan kun je een prachtige tijd hebben door Rechten te gaan studeren. De uitstekende voorzieningen en de inspirerende docenten zijn goede redenen om voor een juridische opleiding aan de Universiteit Leiden te kiezen. In Leiden is er volop aandacht voor de praktijk, zodat je al tijdens de studie allerlei kanten op kunt. En na de studie natuurlijk ook...
De carrièreperspectieven voor afgestudeerde juristen zijn nog steeds behoorlijk gunstig.”


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/17 Universiteit Leiden
Rechtsgeleerdheid
€ 350 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
525 eerstejaars
59% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/17 Erasmus
Rechtsgeleerdheid
€ 342 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
355 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/17 Rijksuniversiteit
Juridische Bestuurskunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
327 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/17 Rijksuniversiteit
Internationaal en Europees recht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
327 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
50% Engelstalig
5/17 Rijksuniversiteit
Fiscaal Recht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
327 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/17 Rijksuniversiteit
Notarieel recht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
327 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/17 Rijksuniversiteit
Rechtsgeleerdheid
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
327 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/17 Rijksuniversiteit
Nederlands recht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
327 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/17 Rijksuniversiteit
IT recht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
327 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/17 Radboud Universiteit
Recht & Economie
€ 315 gemiddelde kamerhuur
4.3/5 studenttevredenheid
259 eerstejaars
59% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
11/17 Radboud Universiteit
Rechtsgeleerdheid
€ 315 gemiddelde kamerhuur
4.3/5 studenttevredenheid
259 eerstejaars
59% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
12/17 Maastricht University
Rechtsgeleerdheid
€ 308 gemiddelde kamerhuur
4.2/5 studenttevredenheid
188 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
13/17 Utrecht
Utrecht Law College
€ 336 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
489 eerstejaars
62% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
14/17 Utrecht
Rechtsgeleerdheid
€ 336 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
489 eerstejaars
62% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
15/17 UvA
Rechtsgeleerdheid
€ 424 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
300 eerstejaars
63% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
16/17 Tilburg University
Rechtsgeleerdheid
€ 253 gemiddelde kamerhuur
4.2/5 studenttevredenheid
122 eerstejaars
59% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
30% Engelstalig
17/17 Amsterdam VU
Rechtsgeleerdheid
€ 424 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
95 eerstejaars
63% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.14.0
inhoud3.83.7
docenten3.73.8
studiefaciliteiten3.72.8
studielast3.73.3
studiebegeleiding3.42.7

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden is beoordeeld door 662 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.1 uit 5.
bron: Universiteit Leiden
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 4.1 4.1
aantal eerstejaars 748 487
ervaren contacttijd per week 6-12 12-18
doorstroom naar tweede jaar 75% 73%
diploma binnen 4 jaar 41% 75%
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.

Bij Rechten, Fiscaal recht en Notarieel recht heb je een gemeenschappelijk eerste jaar. Sommige studenten kiezen na dit jaar om hun bachelor te halen bij Fiscaal of Notarieel recht.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Met een masterdiploma op zak wordt het voor juristen pas echt interessant. Voor juridische beroepsgroepen zoals de advocatuur en de rechterlijke macht is een masterdiploma een vereiste. We raden je sterk aan om na je bacheloropleiding een masteropleiding te volgen, inclusief civiel effect. Civiel effect is nodig om toegang te krijgen tot de zogeheten toga-beroepen (advocatuur, rechterlijke macht, officier van justitie, etc.).
Promoveren
Ben je zo geboeid door rechtsgeleerdheid dat je een aspect van het vakgebied nader wilt onderzoeken? Dan kun je na je masteropleiding solliciteren naar een promotieplaats. Dan werk je een aantal jaar aan een groot onderzoek. En je schrijft een dissertatie, ofwel een proefschrift. Je dissertatie moet je tijdens een officiële zitting verdedigen. Daarna krijg je de titel Doctor (Dr.).
Postmasteropleidingen
Leiden biedt afgestudeerde juristen ook opleidingsmogelijkheden na hun studie aan, via het Juridisch Postacademisch Onderwijs (Juridisch PAO). Symposia, meerdaagse cursussen en complete vervolgopleidingen.
Perspectief
De perspectieven voor afgestudeerde juristen zijn gunstig. Afgestudeerden van de masteropleiding rechtsgeleerdheid zijn door hun brede basiskennis en goed getrainde schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid inzetbaar in tal van beroepen en organisaties.

Beroepsmogelijkheden
Traditionele juridische beroepen:
Rechter, Officier van justitie, advocaat
Andere beroepsmogelijkheden
Bedrijfsjurist, directiesecretaris, beleidsmedewerker, journalist
Je specialisatie speelt een rol wanneer je wilt werken bij een:
Bank, verzekeringsmaatschappij, merkenbureau

huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2389gemiddeld bruto maandloon
63%kans op een vaste baan
5%kans op een voltijd baan
55%kans op een baan op niveau
49%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
77%is tevreden over de studiekeuze

vergeleken met andere studies

zoektijd baanslecht
salaris na 1,5 jaar goed
kans op een vaste baan zeer slecht
bron: Elsevier beste banen 2015

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
ErasmusAansprakelijkheid en Verzekering+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
ErasmusArbeidsrecht+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
RijksuniversiteitArbeidsrecht+ aanv. eisen
UvAArbeidsrecht part-timegeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenArbeidsrecht+ aanv. eisen
UvAArbeid en onderneminggeen aanvullende eisen
Amsterdam VUArtificial Intelligence+ aanv. eisen
ErasmusCommercial and Company Lawgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenCrisis and Security Management+ aanv. eisen
Amsterdam VUEnvironment & Resource Managementgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitEuroculture (EM)geen aanvullende eisen
UtrechtEuropean Lawgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenEuropean Law+ aanv. eisen
Maastricht UniversityEuropean Law School+ instaptoets
UvAEuropean Private Lawgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteEuropean Studiesgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityEuropean Union Law (track van International and European Law)+ aanv. eisen
RijksuniversiteitEuropese Studiesgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitEuropese Studies+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van een bepaald wetenschapsgebiedgeen aanvullende eisen
ErasmusFinancieel Rechtgeen aanvullende eisen
Maastricht UniversityFiscaal Recht+ aanvullende vakeisen
Amsterdam VUFiscaal Recht+ aanv. eisen
Tilburg UniversityFiscaal Recht+ aanv. eisen
RijksuniversiteitFiscaal Recht full-time,part-time,dual+ aanv. eisen
UvAInternationaal en Europees belastingrechtgeen aanvullende eisen
UvANederlands belastingrechtgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityFood Safetygeen aanvullende eisen
UtrechtGlobal Criminologygeen aanvullende eisen
ErasmusHealth Economics, Policy & Lawgeen aanvullende eisen
UvAInformatierecht part-timegeen aanvullende eisen
UtrechtInternationaal publiekrechtgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityInternational and European Law+ aanv. eisen
UvAEuropean Union Lawgeen aanvullende eisen
UvAInternational Trade and Investment Lawgeen aanvullende eisen
UvAPublic International Lawgeen aanvullende eisen
UtrechtPublic International Lawgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenPublic International Law+ aanv. eisen
Tilburg UniversityInternational Business Lawgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityInternational Business Tax Law (track van International Business Taxation)geen aanvullende eisen
Amsterdam VUInternational Crimes & Criminology+ aanv. eisen
Tilburg UniversityInternational Law and Global Governance (track van International and European Law)+ aanv. eisen
RijksuniversiteitIT-recht+ aanv. eisen
Universiteit LeidenJeugdrecht+ aanv. eisen
Amsterdam VULaw and Politics of International Security+ motivatiebrief
+ cijfergemiddelde
Tilburg UniversityLaw and Technologygeen aanvullende eisen
Amsterdam VUInternational Migration and Refugee Lawgeen aanvullende eisen
UtrechtLegal Research researchgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityLeraar VHO Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen dual educational+ 90 EC pre-master
UvALerarenopleiding Maatschappijleer part-time educational+ 90 EC pre-master
Universiteit LeidenManagement van de publieke sector+ aanv. eisen
Tilburg UniversityMaster of Labour Law and Employment Relationsgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitNederland-Duitsland Studies+ aanv. eisen
RijksuniversiteitNederlands recht full-time,part-time,dual+ aanv. eisen
UtrechtNotarieel rechtgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUNotarieel recht full-time,part-time+ aanvullende vakeisen
UtrechtOnderneming en Rechtgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitOndernemingsrecht+ aanv. eisen
ErasmusOndernemingsrechtgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityOndernemingsrecht+ 12 EC pre-master
Universiteit LeidenOndernemingsrecht+ aanv. eisen
Amsterdam VUOndernemingsrecht aan de Zuidas+ motivatiebrief
+ cijfergemiddelde
Tilburg UniversityPhilosophy of Contemporary Challenges+ 30 EC pre-master
Radboud UniversiteitPolitiek en Parlementgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitPrivaatrecht+ aanv. eisen
UtrechtPrivaatrechtgeen aanvullende eisen
UvACommerciële rechtspraktijkgeen aanvullende eisen
UvAelijke rechtspraktijk part-timegeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenPublic Administration+ aanv. eisen
Universiteit TwentePublic Administrationgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenEconomics and Governance+ aanv. eisen
Universiteit LeidenInternational and European Governance+ aanv. eisen
Universiteit LeidenPublic Management and Leadership+ aanv. eisen
UvAPublic International Law (research LLM) researchgeen aanvullende eisen
UvAGezondheidsrecht part-timegeen aanvullende eisen
UvAStaats- en bestuursrecht part-timegeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenStaats- en bestuursrecht+ aanv. eisen
UtrechtStaats- en bestuursrechtgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitStaats- en bestuursrecht+ aanv. eisen
UvAStrafrechtgeen aanvullende eisen
UtrechtStrafrechtgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitStrafrecht+ aanv. eisen
ErasmusRecht van de Gezondheidszorggeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityRechtsgeleerdheidgeen aanvullende eisen
Amsterdam VURechtsgeleerdheidgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenRechtsgeleerdheid+ aanv. eisen
Universiteit LeidenCiviel recht+ aanv. eisen
Universiteit LeidenEncyclopedie en filosofie van het recht+ aanv. eisen
Universiteit LeidenFinancieel recht+ aanv. eisen
Amsterdam VUInternational Technology Lawgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenStraf- en strafprocesrecht+ aanv. eisen
RijksuniversiteitRechtswetenschappelijk Onderzoek research+ aanv. eisen
Tilburg UniversityStrategic Management+ aanv. eisen
Tilburg UniversitySupply Chain Management+ aanv. eisen
ErasmusTogamaster+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
Tilburg UniversityVictimology and Criminal Justice+ aanvullende vakeisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

  • ambtelijk secretaris or
bron: UWV

Contact

Studielijn Universiteit Leiden
E: studielijn@leidenuniv.nl
T: +31 (071)5271111
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite