Technische Bedrijfskunde

NHL Hogeschool

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Bedrijven zijn continu op zoek naar manieren om door middel van innovatie sneller, goedkoper en beter te produceren en daardoor de concurrentie een slag voor te blijven.

Als technisch bedrijfskundige speel je hierin een belangrijke rol. Jij kijkt naar het verbeteren van bedrijfsprocessen vanuit het perspectief van de organisatie, de mensen die er werken én de techniek die gebruikt wordt. Spreekt jou dit aan? Kies dan voor de opleiding Technische Bedrijfskunde aan de NHL en help bedrijven te verbeteren!

Als je kiest voor de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde, kies je voor een opleiding met een brede basis en een stevige praktijkcomponent. Als technisch bedrijfskundige ben je een allrounder die organisaties verbetert vanuit het perspectief van techniek, mensen en processen. Je bent breed inzetbaar: van projecten tot onderzoek en van planning tot inkoop en logistiek. Uiteindelijk bekleden afgestudeerde TBK'ers veelal managementposities bij verschillende bedrijven in uiteenlopende branches. Lokaal, landelijk en internationaal. De ideale student Technische Bedrijfskunde beschikt over de volgende kenmerken: Interesse in techniek en oplossingsgericht, Goed kunnen samenwerken en In staat om out-of-the box te denken.
Deze opleiding heeft meerdere vormen :
open_in_newwebsite

printprint

locatieLeeuwarden
diplomaB Technische Bedrijfskunde
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34421
heeft geen numerus fixus
heeft een honours programma
Technische Bedrijfskunde - NHL Hogeschool

Waarom aan de NHL?

- Bedrijfskunde in een technische omgeving.
 • Vijf kennisroutes: inhoudelijke bouwstenen van je studie.
 • Een goed baanperspectief!

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
1e jaar Tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde leer je wat er bij de verschillende bedrijfsprocessen komt kijken en hoe mensen ingezet en beoordeeld worden. Daarnaast leer je ook hoe de techniek wordt toegepast, hoe het geheel wordt aangestuurd en hoe je de prestaties kunt verbeteren. In het eerste jaar ga je meteen praktisch aan de slag met de volgende projecten: Bedrijfsorganisatie, Industriële productie, Geld en economie en Technische oriëntatie.
2e jaar Technische Bedrijfskunde is een bacheloropleiding waarin je leert om bedrijfsprocessen te verbeteren en hoe je dit met samenwerking realiseert. In de praktijk valt de theorie op z'n plaats. Daarom spelen praktijkopdrachten ook in het tweede jaar van je opleiding een belangrijke rol. Je werkt in dit jaar aan de volgende thematische projecten: Operations management en Organisatieverandering en onderzoek.
3e jaar Je loopt in het derde jaar een half jaar lang, vijf dagen per week stage. Tijdens je stage pas je je kennis en vaardigheden toe bij een echt bedrijf. Je onderzoekt een bestaand probleem binnen je stagebedrijf en schrijft hier een advies voor.

In het derde jaar kun je je theoretische kennis verdiepen via een keuzeminor. Je kunt onder andere kiezen uit: Accountancy and Sales, Master of Change, Ondernemen en Oil and Gas.
4e jaar Procesoptimalisatie is voor een TBK'er een manier van denken. Het draait hierbij om continue verbetering met respect voor mensen. Hoe kun je in een proces waarde voor de eindklant toevoegen? Hiervoor worden verschillende verbetermethoden en -technieken behandeld, onder andere vanuit de LEAN-filosofie. Met een medestudent ga je in dit project aan de slag om een proces daadwerkelijk te verbeteren. Dit kan zowel bij een industrieel bedrijf als een dienstverlenende organisatie zijn.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
bindend studieadvies
 • minimaal 50 EC in de eerste 12 maanden
honours-/excellence program X-Honours

Wil je meer uit jezelf halen en sta je open voor nieuwe ervaringen, innovaties en onverwachte samenwerkingen? Dan is het X-Honours programma dé plek voor jou!

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2018
collegegeld nog niet bekend
toelaatbare profielen
havo C&Mwiskunde A of wiskunde B
havo E&Mtoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&Ttoelaatbaar
vwo C&Mwiskunde A of wiskunde B
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4alle domeinen m.u.v.:
* Handel & Ondernemerschap
* Economie & Administratie

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
0kamerhuur in Leeuwardenonder landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 868totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

213 studenten volgen deze opleiding
7% daarvan is vrouw
41 eerstejaars gestart in 2012
10% daarvan is vrouw
12043 studenten aan de NHL Hogeschool
48% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Leeuwarden

23096studenten studerend
6895studenten woonachtig   
gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
? m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Suzanne Quax
Een bezoek aan het buitenland met stage combineren

Suzanne Quax reisde voor haar studie Technische Bedrijfskunde naar Singapore en Manchester. In haar stages zoekt ze het avontuur en de mogelijkheid om kennis te maken met andere culturen. “Het is leuk om een bezoek aan het buitenland met een stage te combineren.”

“Mijn stages heb ik gedaan bij ERIKS, een grote industriële dienstverlener met vestigingen over de hele wereld. Na een stage in Alkmaar bij ERIKS kreeg ik de mogelijkheid om voor vijf maanden naar Manchester te gaan. Een mooie gelegenheid om mijn Engels te verbeteren...
Ik ben er deze keer met een studiegenoot naar toe geweest. In deze stage deden we onderzoek naar leverbetrouwbaarheid. Het bleek namelijk dat bijna de helft van de orders te laat aankwamen. We hebben kunnen achterhalen waardoor dat kwam en wat ze eraan konden doen. Met dat advies zijn ze meteen aan de slag gegaan. Door de stages heb ik een goed idee gekregen hoe het er in een bedrijf aan toe kan gaan. Ook heb ik geleerd rekening te houden met culturele verschillen. Zo hebben medewerkers in Azië veel moeite om kritiek op hun baas te geven. Daardoor kunnen problemen onderbelicht blijven. De verschillen tussen Nederland en Engeland zijn minder groot. ”

Afwisseling
“In anderhalf jaar heb ik twee keer een stage gelopen. Het waren stages waarin ik mijn opgedane kennis van bedrijfsprocessen in een technisch bedrijf goed kon toepassen. Juist de afwisseling tussen stage en studie heeft voor mij goed gewerkt. Via een versneld traject wil ik afstuderen. Zo kan ik meteen doorstromen naar de Mastersopleiding van bedrijfskunde aan de universiteit. In deze tijd kan het geen kwaad om nog even door te studeren.”


lees verder ...
Ben Akkerman
Niet alleen beheersing van de stof maar ook persoonlijke ontwikkeling.

Ben Akkerman heeft zijn eerste jaar Technische Bedrijfskunde afgerond. Het was een jaar van hard werken. Maar het heeft hem wel een goed beeld gegeven wat de opleiding inhoudt en wat je er vervolgens mee kan.

“Het jaar begon met een introductie van vier dagen. Dan leer je elkaar meteen al goed kennen. Dat is belangrijk want je hebt elkaar in de rest van het jaar nog veel nodig. Ook na schooltijd trekken we regelmatig met elkaar op...
Theoretisch en praktisch zoals managementvaardigheden. Dan gaat het bijvoorbeeld over vergaderen of presentatie. In het eerste jaar doe je meteen een aantal projecten. Zo hebben we als kennismaking met de opleiding een website gemaakt die een beeld geeft van wat je met opleiding kunt als je eenmaal je diploma hebt. In het laatste semester hebben we een systeem ontwikkeld voor voorraadbeheer. Weliswaar fictief maar wel heel leerzaam. Je werkt in principe zelfstandig aan de projecten. Wel kun je altijd een beroep doen op een docent. Het werken in projecten is mij goed bevallen. Ik zie mezelf later nog wel als projectleider aan de slag gaan. Je weet dan wel alles van een project, maar je hoeft niet alles zelf te doen.”

Persoonlijke ontwikkeling
“Aan het eind van de projecten krijg je een assessment. Dan gaat het er niet alleen om of je de stof goed beheerst maar ook hoe je je persoonlijk hebt ontwikkeld. Bijvoorbeeld je werkhouding of hoe je hebt gefunctioneerd in de groep. Je krijgt als het ware een spiegel voorgehouden. Soms best confronterend, maar ik heb er wel wat aan gehad. Je ziet ook dat het werkt. In de loop van het jaar zijn studenten zich beter gaan presenteren. Ook stellen ze zich zakelijker op in de projecten.”


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/16 NHL
Technische Bedrijfskunde
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/16 Avans
Technische Bedrijfskunde
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/16 Avans
Technische Bedrijfskunde
€ 293 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/16 Avans
Industrial Engineering & Management
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/16 Fontys
Automotive Management
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
286 eerstejaars
11% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/16 Fontys
Bedrijfsmanagement MKB
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
286 eerstejaars
11% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/16 Fontys
Bedrijfsmanagement MKB
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/16 Fontys
Industrial Engineering and Management (English)
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
286 eerstejaars
11% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
9/16 HAN
Technische Bedrijfskunde
€ 323 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/16 Hanze
Technische Bedrijfskunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4/5 studenttevredenheid
158 eerstejaars
?% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
11/16 HHS
Technische Bedrijfskunde
€ 312 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
12/16 HR
Technische Bedrijfskunde
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
13/16 HU
Technische Bedrijfskunde
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
14/16 Inholland
Technische Bedrijfskunde
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
15/16 NHL Stenden
Technische Bedrijfskunde
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
16/16 Saxion
Technische Bedrijfskunde
€ 250 gemiddelde kamerhuur
4/5 studenttevredenheid
108 eerstejaars
6% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2015
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.63.9
inhoud3.33.5
docenten3.23.4
studiefaciliteiten3.33.5
studielast3.43.4
studiebegeleiding3.23.1

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Technische Bedrijfskunde aan de NHL Hogeschool is beoordeeld door 80 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.6 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

De opleiding Technische Bedrijfskunde van de NHL leidt je op tot een allround bedrijfskundige die organisaties verbetert vanuit het perspectief van techniek, mensen en processen. Als generalist ben je breed inzetbaar: van projecten tot onderzoek en van planning tot inkoop en logistiek. Uiteindelijk bekleden afgestudeerde TBK'ers veelal managementposities bij verschillende bedrijven in uiteenlopende branches. Lokaal, landelijk en internationaal!
Na je opleiding Technische Bedrijfskunde kun je bij lokale bedrijven, maar ook bij landelijk of internationaal opererende werkgevers aan de slag. Als generalist ben je breed inzetbaar: van projecten tot onderzoek en van planning tot inkoop en logistiek.

huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2547gemiddeld bruto maandloon
46%kans op een vaste baan
95%kans op een voltijd baan
68%kans op een baan op niveau
69%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
87%is tevreden over de studiekeuze

vergeleken met andere studies

zoektijd baanzeer goed
salaris na 1,5 jaar goed
kans op een vaste baan gemiddeld
bron: Elsevier beste banen 2015

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit TwenteBusiness Administration+ 30 EC pre-master
TU DelftComplex Systems Engineering & Management+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteConstruction Management and Engineering+ aanv. eisen
Universiteit TwenteEuropean Studies+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteIndustrial Engineering and Managementgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityInformation Management+ 30 EC pre-master
TUeInnovation Management+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityManagement, Economics and Consumer Studies+ 30 EC pre-master
HRMaster in Consultancy and Entrepreneurshipgeen aanvullende eisen
TUeOperations Management & Logistics+ 30 EC pre-master
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology and Society full-time,part-time+ aanv. eisen
TU DelftLeraar VHO Informatica educational+ 30 EC pre-master
TUeLeraar VHO Informatica educational+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversitySupply Chain Management+ 30 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

 • accountmanager
 • consultant
 • hoofd bedrijfsbureau
 • kwaliteitsmanager
 • logistiek manager
 • logistiek manager
 • manager inkoop
 • ondernemer
 • productmanager
 • productmanager
 • projectleider
bron: StudieData

Contact

Studieadviescentrum (Study Advice Centre)
E: studieadvies@nhl.nl
T: 058 251 1888
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite