Informatica

Avans Hogeschool

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Blockchaintechnologie, big data, IoT, privacywetgeving. Begrippen waar jij veel van weet. Ze werken door software die je leert ontwikkelen en managen bij de opleiding Informatica.

Computers, laptops, tablets, smart phones, internet, games, webwinkels, elektronisch bankieren, het is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Je vindt deze ICT-toepassingen de gewoonste zaak van de wereld. Ze hebben één ding gemeen: ze werken dankzij software die ontwikkeld wordt door informatici. En dat is de wereld waarin jij wilt werken. Je kent de nieuwste ontwikkelingen op technologisch gebied. En past die graag toe. Je wilt softwar leren bouwen. Of leren om organisaties te verbeteren met ICT-oplossingen. Je bent goed in structureren en plannen. Je bent prima in staat om zelfstandig te werken. Maar ook samenwerken gaat je goed af. Met andere ICT'ers, klanten of vormgevers. Desnoods onder tijdsdruk. Je kunt ook goed uitleggen wat je gemaakt hebt. En luisteren naar gebruikers en opdrachtgevers. Je leert alles over software-ontwikkeling en automatiseringprojecten. Je analyseert en onderzoekt aan welke eisen de software moet voldoen. Hoe je die eisen vertaalt naar een ontwerp. En dat ontwerp omzet in een werkend en getest computerprogramma. Na de opleiding Informatica ben je Bachelor of ICT. Je vindt snel een baan, want de arbeidsmarkt zit te springen om goede ICT'ers.

Deze opleiding heeft meerdere vormen :
open_in_newwebsite

printprint

locatie's-Hertogenbosch
diplomaBSc Informatica
typeregulier, 240 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34479
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma
de studiekeuzecheck

Waarom aan de Avans?

Deze opleiding is gekozen tot beste opleiding Informatica, door weekblad Elsevier 2018 en door Keuzegids Hbo 2019.

Open dagen en meeloopdagen

Proefstuderen Informatica 's-Hertogenbosch
Proefstuderen Informatica 's-Hertogenbosch
Proefstuderen Informatica 's-Hertogenbosch
Proefstuderen Informatica 's-Hertogenbosch
Proefstuderen Informatica 's-Hertogenbosch
Proefstuderen Informatica 's-Hertogenbosch

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
1e jaar Je ontdekt wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van software. Je leert over projectmatig werken en pikt nog wat mee over rapporteren, presenteren, interviewen, vergaderen en projectmanagement. Je past alles wat je leert toe in praktijkopdrachten en doet leerzame ervaringen op. Zo krijg je een goed beeld van het brede ICT-werkveld en kun je de major kiezen die bij jou past. Al in het eerste jaar kies je voor een major: Softwareontwikkeling of Bedrijfsinformatica.
periode
1234
Propedeuse
Major Bedrijfsinformatica of Softwareontwikkeling
2e jaar Je kiest een major en verbreedt en verdiept je kennis van Informatica. Je leert alles over softwareontwikkeling en werkt met verschillende programmeertalen. Óf je verdiept je in het toepassingsgebied van ICT. Hoe software moet werken om bedrijven beter te laten presteren. Je ontwikkelt je ook in analyseren. Samenwerken. Klantgericht denken. Vergaderen. En creatieve oplossingen vinden. Zo bereid je je optimaal voor op je vak. Je loopt stage en kiest een minor. In het vierde jaar studeer je af.
periode
1234
Major Bedrijfsinformatica of Softwareontwikkeling
3e jaar
periode
1234
Stage
Major
4e jaar
periode
1234
Minor
Afstuderen

minors

major Bedrijfsinformatica

Je leert de juiste ICT-oplossing vinden voor organisaties en hun doelstellingen. Waarbij je rekening houdt met alle belanghebbenden. Want als bedrijfsinformaticus spreek je de taal van de klant.

Je doet in deze major kennis op van software- en informatiesystemen en je verdiept je in business intelligence. Als bedrijfsinformaticus help je een organisatie namelijk onder andere door waarde te halen uit data.

Je leert organisaties en bedrijfsprocessen in kaart te brengen, te modelleren en te analyseren. Dit doe je natuurlijk op basis van de klantvraag. Hierdoor weet jij voortdurend een goed onderbouwd ICT-advies te geven. Of het nu standaardsoftware of maatwerk betreft, je hebt in je advies in ieder geval rekening gehouden met aspecten als beveiliging, privacy, duurzaamheid en de implementatie ervan.

Je leert in deze specialisatie hoe je grondig onderzoek doet. Want een kritische blik is belangrijk als je aan het werk gaat in de bedrijfskundige informatica. Zodat je verschillende ICT-mogelijkheden kunt vergelijken. Knelpunten kunt benoemen. En weet hoe je die oplost.

De Engelstalige naam voor deze major is Business IT and Management (BIM).

major Softwareontwikkeling

Je leert alles over softwareontwikkeling: wat de software moet doen, hoe je ontwerpt en bouwt en hoe je test. Daar werk je met meer mensen tegelijk aan, en vaak voor een opdrachtgever uit de praktijk.

Je leert in deze major alles over software ontwikkelen. Van ontwerpen tot bouwen. Van requirements tot testen. Het ontwerpen en bouwen van software staat centraal. Software die steeds uitgebreider en complexer wordt. De software is geschikt voor gebruik op het web, op desktops of op mobiele apparatuur. Werkt met databases. En samen vormt het een effectieve en efficiënte ICT-oplossing. Waar de gebruiker echt iets aan heeft.

Je bekijkt systematisch wat er nodig is. En gaat daarna – vaak in teams, soms alleen - aan de slag met het ontwerpen, bouwen, testen en onderhouden van software. Daarbij maak je zoveel mogelijk gebruik van actuele ontwikkeltechnieken en methodes.

Je krijgt straks als software engineer te maken met opdrachtgevers, gebruikers en collega's. Of je nou als zelfstandige specialist werkt of lid bent van een projectteam. Je traint je daarom tijdens deze major ook in samenwerking, communicatie en projectmatig werken.

De ontwikkelingen binnen het vakgebied volgen elkaar snel op. Je blijft dus constant bijleren en je flexibel opstellen.

minor HBO-TOP-Programma TU/e

Je wilt na je opleiding doorstuderen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Volg dan als minor het HBO-TOP-programma. Je moet aan een aantal eisen voldoen om toegelaten te worden.

Als je na je hbo-opleiding wilt doorstuderen aan een universiteit, moet je normaal gesproken eerst een premaster volgen. Avans ontwikkelde samen met de TU/e een programma dat je al tijdens je hbo-opleiding volgt. Daardoor kun je na je afstuderen direct beginnen aan een master bij de TU/e. Dat scheelt je 6 tot 12 maanden extra studeren.

Je volgt het programma bij de TU/e. Een Avansdocent begeleidt je. Avans bepaalt ook welke studenten mogen deelnemen aan het programma. Het programma is namelijk niet voor iedereen toegankelijk. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo moet je in het tweede en derde jaar van je opleiding over al je vakken een gemiddelde van 7,5 hebben. Daarnaast volg je een avondcursus basiswiskunde aan de TU/e. Voor de afsluitende toets moet je een voldoende halen. Dan schrijf je nog een motivatiebrief, die je toelicht in een gesprek. Als Avans hierna een positief advies geeft, mag je deelnemen aan het programma.

Dit programma is ontwikkeld voor studenten die bij Avans in 's-Hertogenbosch een van deze opleidingen volgen: Communication & Multimedia Design, Elektrotechniek, Informatica, Technische Informatica, Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde.

minor Software Architectuur

Je kiest in het vierde jaar een minor. Binnen de minor Software Architectuur verdiep je je in het maken van omvangrijke applicaties die volop gebruik maken van complexe datastructuren.

Maar ook van algoritmes, design patterns en architecturen.
Binnen het project maak je een game met C++, waarmee je kunt bewijzen dat je al deze vaardigheden bezit.

minor Software Engineering in een Ontwikkelstraat met behulp van Java

Je kiest in het vierde jaar een minor. Je verdiept je in de minor Software Engineering in een Ontwikkelstraat met behulp van Java. En ontwikkelt je tot Java-software engineer.

Informatica Breda ontwikkelde deze minor samen met het bedrijf InfoSupport.

minor Corporate Performance Management

Je kiest in het vierde jaar een minor. De minor Corporate Performance Management hoort bij de major Bedrijfsinformatie.

Je leert moderne ICT-hulpmiddelen als Business Intelligence en Big Data te gebruiken om het management te ondersteunen en te voorzien van goede managementinformatie.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet30% zelfstudie
20% theorie
50% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
Je werkt in periodes van tien lesweken met een thema. Je voert binnen dat thema met een groep een projectopdracht uit. De vakken binnen het thema bereiden je daarop voor. En je volgt ondersteunende vakken, zoals ontwerpen, programmeren, databases en organisatiekunde. Je doet ook zelfstandig onderzoek en voert maatschappelijke projecten uit. Je werkt aan je beroepsvaardigheden. Je leert samenwerken, communiceren, projecten managen en hoe je gestructureerd en klantgericht te werk gaat.
docenten
Je docentbegeleider komt twee keer bij jou op bezoek bij het stagebedrijf. Je bespreekt samen met je stagebegeleider en de bedrijfsbegeleider hoe je stage verloopt en wat je vorderingen zijn. Je hebt regelmatig per mail of telefonisch contact met je stagebegeleider. En kunt dus altijd je vragen stellen. Je sluit je stage af met een beoordelingsgesprek op school. Tijdens de stage bezoek je zelf ook twee medestudenten op hun stageadres. Zo krijg je een beeld van andere bedrijven.
studeren in het buitenland
'Internationaal gaan' met Informatica kan op verschillende manieren. Via samenwerkingsverbanden volg je lessen in het buitenland. Maak dus handig gebruik van onze contacten in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Groot Brittannië en de Verenigde Staten. Ons International Office informeert je over beurzen van Avans Hogeschool.
bindend studieadvies
  • minimaal 52 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 februari 2019
aanmelding deadline : 1 februari 2019
collegegeld nog niet bekend
1 september 2018
aanmelding deadline : 1 mei 2018
wettelijk tarief : € 2060
instellingstarief : € 7882
1 september 2019
aanmelding deadline : 1 mei 2019
collegegeld nog niet bekend
toelaatbare profielen
havo C&Mtoelaatbaar
havo E&Mtoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&Ttoelaatbaar
vwo C&Mtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4Voor deze hbo-opleiding kun je met je mbo-diploma niet automatisch doorstromen. We kijken of je mbo-opleiding voldoende aansluit. Is dat het geval, dan ben je toelaatbaar voor deze opleiding en dan is de uitkomst van je studiekeuzecheck een advies. Sluit je mbo-opleiding niet voldoende aan, dan word je bij deze opleiding alleen toegelaten als je bij de studiekeuzecheck een positief advies krijgt. Het advies is in dat geval dus bindend. Lees meer over mbo-hbo doorstroom.
WO propedeusetoelaatbaar
hbo-pNeem contact op met de Studenten Informatie Balie en vraag naar de instroomcoördinator.

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
293kamerhuur in 's-Hertogenboschrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1161totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

1146 studenten volgen deze opleiding
5% daarvan is vrouw
354 eerstejaars gestart in 2017
5% daarvan is vrouw
29028 studenten aan de Avans Hogeschool
42% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in 's-Hertogenbosch

16438studenten studerend
4627studenten woonachtig   
€ 293gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/12 Avans
Informatica
€ 293 gemiddelde kamerhuur
354 eerstejaars
5% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/12 Avans
Informatica
€ 326 gemiddelde kamerhuur
354 eerstejaars
5% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/12 Fontys
Software Engineering and Business Informatics (English)
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/12 Fontys
Informatica - Software Engineering en Business Informatics
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
5/12 Hogeschool Leiden
Informatica
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
6/12 HR
Informatica
€ 342 gemiddelde kamerhuur
212 eerstejaars
8% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/12 Inholland
Informatica
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
8/12 NHL
Informatica
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/12 NHL Stenden
Informatica
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/12 NHL Stenden
Informatica
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
11/12 Saxion
HBO-ICT
€ 250 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
12/12 Stenden
Informatica
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.93.8
inhoud3.63.6
docenten3.53.6
studiefaciliteiten3.63.4
studielast3.53.5
studiebegeleiding3.63.6

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Informatica aan de Avans Hogeschool is beoordeeld door 169 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.
bron: Avans Hogeschool
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 4.4 3.8
aantal eerstejaars 260 169
ervaren contacttijd per week 12-18 12-18
doorstroom naar tweede jaar 57% 54%
diploma binnen 5 jaar 38% 30%
doorstuderen 17% 10%
werk op niveau in 1,5 jaar 92%

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Als informaticaspecialist heb je een luxe positie. Je kiest zelf je baan. Of wordt al gevraagd voordat je bent afgestudeerd. Want de arbeidsmarkt zit te springen om goede ICT’ers zoals jij. Kies dus de sector die jou het meest pakt. Zoals de automatiseringsafdeling van een telecombedrijf, een wereldbank of een verzekeringsmaatschappij. De detailhandel, de overheid of een zorginstelling. En neem een functie die past bij jouw interesses en specialisatie.


huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2475gemiddeld bruto maandloon
62%kans op een vaste baan
92%kans op een voltijd baan
85%kans op een baan op niveau
71%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
91%is tevreden over de studiekeuze

vergeleken met andere studies

zoektijd baan
salaris na 1,5 jaar
kans op een vaste baan
bron: Elsevier beste banen

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Tilburg UniversityBedrijfscommunicatie en Digitale Media+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteBusiness Information Technology+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityCognitive Science and Artificial Intelligence+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityCommunicatie en Cognitie+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityCommunicatie- en Informatiewetenschappen+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteComputer Science+ 30 EC pre-master
TUeComputer Science and Engineering+ 30 EC pre-master
RijksuniversiteitComputing Science+ 30 EC pre-master
Radboud UniversiteitComputing Science+ 30 EC pre-master
UtrechtComputing Science researchgeen aanvullende eisen
TUeData Science in Engineering+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityBusiness and Governance+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteEmbedded Systems+ 30 EC pre-master
TUeEmbedded Systems+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityEthiek van Bedrijf en Organisatie+ 30 EC pre-master
UtrechtGame and Media Technology research+ aanv. eisen
TUeHuman-Technology Interaction+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteIndustrial Engineering and Management+ 30 EC pre-master
RijksuniversiteitInformatiekunde+ aanv. eisen
Tilburg UniversityInformation Management+ 30 EC pre-master
TUeInformation Security Technology+ 30 EC pre-master
TUeInnovation Management+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteInteraction Technology+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteInternet Science & Technology+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityNew Media Design+ 30 EC pre-master
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology and Society full-time,part-time+ aanv. eisen
TUeLeraar VHO Informatica educational+ 30 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Informatica educational+ 30 EC pre-master
HanzeSensor System Engineering+ 30 EC pre-master
UvASoftware Engineering+ toelatingsgesprek
+ instaptoets
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

  • business-analist
  • business-consultant
  • e-business-specialist
  • functioneel consultant
  • ict-consultant
  • incidentmanager
  • informatieanalist
  • informatiemanager
  • technisch consultant
bron: StudieData

Contact

Studenten Informatie Balie
E: studentinfo@avans.nl
T: +31 (0)885257550
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite